Pohjois-Suomi

Kaipuu metsään ei lähde miehestä – Tänään 60 vuotta täyttävä Arto Hongisto ei henno luopua jär­jes­tö­teh­tä­vis­tään

Vaikka Arto Hongisto on luovuttanut metsänsä nuoremmalle polvelle, ei hän kauaa pysynyt metsistä poissa. Alkuun hänet pantiin järjestämään Oulun Seudun Metsätilanomistajien kesäretki. Nyt hän toimii koko yhdistyksen puheenjohtajana. Syntymäpäiväjuhlatkin pidetään metsässä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 16.7.2019 22:59
Janne Taanila

Arto Hongisto tepastelee hiekkatiellä relaskooppi kädessään ja katsoo noin kymmenvuotiasta puustoa kolmen hehtaarin metsäpalstallaan.

– Ilmastosta kiinnostuneita nuoria ja opettajia pitäisi saada tänne metsään. Nuoria pitäisi muutenkin kannustaa enemmän alalle, hän sanoo.

Hongisto raivaa omalla esimerkillään tietä, sillä hän on jo luovuttanut omat metsät tyttärensä omistukseen. Tytär on tehnyt viimeisimmän taimikon hoidon.

Relaskooppi on metsämiehelle tärkeä mittaväline, jolla puuston pohjapinta-ala määritetään. Tietoa pohjapinta-alasta tarvitaan metsän harvennustarpeen arvioimiseen sekä puuston tilavuuden määrittämiseen.

– 15 vuoden päästä tehdään ensimmäinen harvennus. Metsän hoito on oikeastaan latvusten hoitoa, Hongisto kertoo.

Kun metsää harvennetaan, jäljelle jäävät puut saavat enemmän tilaa ja pääsevät kasvattamaan latvuksiaan. Jos puu ei pääse järeytymään, se riukuuntuu.

Muutaman vuoden puut vahvistavat juuristoaan ja sitten kasvu suorastaan räjähtää.

– Kesäkuussa kävimme Rantsilassa metsänhoitoyhdistyksen retkellä oppimassa kuinka voimme lisätä hiilensidontaa palauttamalla puun omat ravinteet metsään takaisin.

Ekologinen tuhkalannoitus on kiertotaloutta parhaimmillaan.

– Myös harvennushakkuut on tehtävä ajallaan. Näin torjumme tuuli-, hyönteis- ja tautituhoja. Päätehakkuita me metsänomistajat emme useinkaan raskisi tehdä ajallaan.

Hongiston laskelmien mukaan Pohjois-Suomen puusto on sen verran nuorta, että puolet Suomen hiilinieluista sijaitsee Pohjois-Suomessa.

Puun vanhetessa kasvu hiipuu eikä sellainen puu toimi enää hiilinieluna, vaan pikemminkin hiilivarastona. Nuoret ja kovassa kasvuvauhdissa olevat puut sitovat hiiltä parhaiten.

– Päämääränämme on kasvattaa vankkaa tukkipuuta sahateollisuuden tarpeisiin. Harvennuksissa poistetaan huonolaatuista puuta sellutehtaiden raaka-aineeksi.

Kiivaana käyvää ilmastonmuutoskeskustelua hän on seurannut herkällä korvalla, kun luonnon monimuotoisuutta on yhä tärkeämpää varjella.

– Tälläkin palstalla on muutamia keloja, jotka ovat hyväksi linnuille. Kentältä löytyy myös muutamia lahopuita.

Havupuuvaltaisessa sekametsässä on lisäksi jättöpuuryhmiä, jotka koostuvat enimmäkseen lehtipuista.

– Lehtipuu on tällaisessa metsässä monimuotoisuuden kannalta kaikista paras. Ja mitä järeämpää, sen parempi.

Lahopuun määrän lisääntyminen ja luontoarvoihin panostaminen on parantanut uhanalaisten lajien tilaa.

Lukiessaan luontokirjailija Seppo Vuokon lehtijuttua Hongisto sai ilokseen todeta, että metsän pieneliöstö on elpymään päin.

– Esimerkiksi mäihäkaarnakuoriainen on levittäytynyt Ahvenanmaalta mantereelle ja pitänyt keväällä oikeat vappuorgiat, hän sanoo.

Kun Hongisto luopui maa- ja metsätaloudesta, liittyi hän vuoden päästä Oulun Seudun Metsätilanomistajiin ja toimii tällä hetkellä yhdistyksen puheenjohtajana.

– OSMO on Oulussa ja lähialueilla asuvien etämetsänomistajien vapaaehtoinen yhdistys, joka järjestää eri metsäalan toimijoiden kanssa yhteisiä koulutustilaisuuksia ja metsäaiheisia retkiä.

Talkoohenki ja hyvä yhteistyö näkyvät myös tulevilla syntymäpäivillä.

– Stora Enso tuo paikalle hakkuukoneen tekemään nuoren metsän harvennusta näytösluonteisesti ja Lumijoen Varjakan kyläyhdistys tarjoaa vieraille nousulohikeittoa soppatykillä.

Syntymäpäivien ohjelmassa on luvassa metsätaitojen harjoittelua, metsäkohteissa samoilua ja välillä pöllillä istumista. Mukaan Hongisto kehottaa ottamaan kuksan, lusikan ja oman pakin.

Myös puoliso on erähenkinen, ja kaksikko aikookin suunnata Hossaan vielä syksymmällä.

Arto Hongisto

Syntynyt Limingassa 16.7.1959.

Naimisissa, kaksi aikuista tytärtä.

Agrologi, yrittäjä.

Oulun Seudun Metsätilanomistajat ry:n puheenjohtaja.

Toiminut kunnallisissa luottamustehtävissä sekä piiri- ja valtakunnallisissa luottamustoimissa pankki- sekä maa- ja metsätaloudessa.

Harrastaa tuuban soittoa Limingan vaskiyhtyeessä ja vesijumppaa ukkoköörissä Zimmarissa.

Viettää syntymäpäiviään metsässä ja kutsuu syntymäpäivävieraat lähtöpaikalle Liminkaan Ketunmaan koulun pihalle kello 15.

Koulun osoite on Ketunmaantie 54.

MAINOS

Kommentoi

Minulla on myös kaipuu lapsuuteni metsiin. Oli polkuja, järeää tukkimetsää, hienoja kankaita, ojittamattomia metto rämeitä, aavaa suota jossa teeren soidin oli korvia huumaavaa nämä on menetetty Oulun alueelta kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi olkoon,
alat lähestyä Miehen ikää
Miksi alkaisin luopua kun just puolivälin krouvin ohitit
Hyviä kilometrejä ja vireitä vuosia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image