Pohjois-Suomi

Kainuussa on kärsitty sähkönjakelun ongelmista kohta kuukauden päivät – lumi aiheuttaa jatkuvasti ongelmia

Kainuussa on painittu vaikean lumitilanteen kanssa jo useiden viikkojen ajan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 25.1.2018 10:59
Janne-Pekka Manninen

Vaikea lumitilanne on koetellut Kainuuta jo melkein kuukauden päivät. Vuodenvaihteessa Kainuussa oli tuhansia asiakkaita ilman sähköä. Viime yönä sähköttä oli alle tuhat asiakasta ja viime lauantaina oli suurhäiriötilanne, jossa enimmillään sähköttä oli noin 600 asiakasta. Pisimmillään sähkökatkot ovat kestäneet useita vuorokausia.

Loisteen käyttöpäällikkö Ismo Reinikan mukaan talvi on aiheuttanut poikkeuksellisen paljon ongelmia.

– Sähkölinjoilla on ollut lumikuormia aiempinakin talvina. Nyt poikkeuksellista on tilanteen kesto ja se, että se koskee niin laajoja alueita. Se on hankalaa, että kuuraa on tullut linjoille uudelleen. Vaikka käydään kopistelemassa kuurat johdoilta niin muutaman viikon kuluttua sitä tulee taas, Reinikka sanoo.

Muuttuvan sään on ennakoitu aiheuttavan vaikeuksia Kainuussa viikon puolivälistä alkaen. Keskiviikon ja torstain välisen yön sähköviat jäivät kuitenkin odotettua vähäisemmiksi Kainuussa. Sähköttä oli alle tuhat asiakasta, kun Loiste oli varautunut jopa 5000 sähköttömään asiakkaaseen.

Reinikan mukaan tilannetta helpotti se, että ensin satoi pakkaslunta ja ilmä lämpeni vasta sen jälkeen.

– Jos märkä lumi olisi tullut ensin, tilanne olisi ollut pahempi, Reinikka sanoo.

Sähkönjakeluongelmiin varaudutaan jälleen tulevan illan ja yön aikana. Torstai-iltapäivän ja illan aikana Loisteella on käytettävissä 100-150 asentajaa.

– Vikoja tulee todennäköisesti. Osalle aluetta tulee lisää lumikuormaa, vaaroissa sade tulee varmaankin räntänä. Toivottavasti alavilla mailla vesi ja lämpö putsaisivat johtoja, Reinikka sanoo.

Torstain aikana Kainuuseen on luvattu vesisadetta ja lämpöasteita. Lämpö ja vesi puhdistaisivat kuuraa linjoilta, mutta märkänä lumena tullessaan sade lisää kuormaa.

Reinikan mukaan linjoilla voi olla huomattava määrä painoa lumen ja kuuran vuoksi. Normaalisti sähkölinja kulkee 8-10 metrin korkeudessa, mutta pahimmillaan linjat ovat painuneet 2-3 metriin tai jopa vielä alemmas. Lumikuorma voi jopa katkaista sähköjohdon.

– Sellaiset käydään korjaamassa heti, Reinikka sanoo.

Tulevan yön ongelmien laajuutta on vaikea arvioida.

– Toivottavasti sähköttömiä asiakkaita on alle 1500. Tämä on puhdas arvaus, Reinikka sanoo.

Muuttuvan sään vuoksi ongelmia on odotettavissa loppuviikon ajan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt täytyy jakaa muhkeat bonukset Loisteen johtajille, kun joutuvat luotsaamaan yhtiötä näin vaikeassa, odottamattomassa tilanteessa kuin massiivisissa, asiakkaitten taloutta, terveyttä ja henkeä vaarantavissa sähkökatkoksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisissa olevista kuvistakin näkee, että sähkölinjojen molemmin puolin on liian pieni varoalue sille, että puu kaatuu langoille. Eihän se puu sinne metsään päin kaadu. Miksi linjat on niin kapeat? Eikö metsänomistajat ole antaneet lupaa kaataa metsää linjojen kohdilta niin, että tarpeeksi leveä linja-alue siihen saadaan? Ja eikös noilla raivausrahoilla jo upottaisi piuhat maanalle, siellä ei myrskyt haittaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmalinjat pois. Sillä ne vähenee. Loisteella on vain johto joka ei tätä tajua. Toki maahan upottaminen on kallista, mutta kannattaa pitkän päälle. Ainakin energiateollisuuden omien väitteiden mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Kainuussa metsän keskellä asuu, pitää myös olosuhteet sietää. Esimerkiksi Helsingissä ei ole sähkökatkoja ja täällä on tekemättömiä töitäkin. Täällä on helppo aktivoitua työntekoon, silloin ei myöskään valita niin paljoa, kun on mielekästä tekemistä. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos haluaa asua Helsingissä niin pysyisivät siellä, eivätkä tulisi suksibokseineen aiheuttamaan kaaosta liikenteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmia enemmän, kuin kuuteenkymmeneen vuoteen yhteensä.
Syy: Ennakoiva työ lopetettu kokonaan. Miehet sähköyhtiöistä lopputilitetty ja tulos jaetaan osinkoina, koska siirtohinnan nostoauomaatti takaa tuloksen jatkossakin. Aiemmin oli joka kunnassa useampikin mies sillä töin, että raivasi linjoja ja pudotteli lumia langoilta, ennenkä paino katkoi niitä ja pylväitä. Nyt ainoastaan käydään liittämässä langat ja vaihtamassa pylväät ja odotetaan seuraavaa katkoa, lumipötköt annetaan olla jopa teitä ylittävillä kaapeleillakin.
Montakohan linjapartiota olisi palkattu ympärivuotisesti tämänkin talven vikojen- ja siirtomyyntitappioiden hinnalla? Luulisin, että vähintäänkin riittävästi estämään nämä katkot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image