Pohjois-Suomi

Kainuussa lääkärivaje on 17 prosenttia, kun Keski-Pohjanmaalla lääkärivaje on alle prosentin

Tutkimuspäällikkö Jukka Vänskän mukaan lääkärivaje on hieman kasvanut. KUVA: Joel Maisalmi
Pohjois-Suomi 11.1.2018 16:48
Hannamari Ahonen

Terveyskeskusten lääkärivaje oli viime syksynä 4,8 prosenttia, mutta alueellinen vaihtelu Suomen 148 terveyskeskuksessa on suurta.

Eniten lääkärivajetta on Kainuussa, Itä-Savossa ja Vaasassa. Kainuussa terveyskeskuslääkärin paikoista 17 prosenttia oli täyttämättä, kun Ahvenanmaalla ja Pohjois-Karjalassa kaikki vakanssit oli hoidettu tutkimusajankohtana eli 4. lokakuuta.

Keski-Pohjanmaalla lääkärivaje oli 0,9 prosenttia.

Joka viides terveyskeskuslääkäri on sijainen. Lääkäriliiton Lääkäripäivillä torstaina julkistaman Terveyskeskusten lääkäritilanne 2017 -tutkimuksen mukaan sijaisilla hoidettujen lääkärivakanssien osuus terveyskeskuksissa on kasvanut kymmenessä vuodessa huomattavasti.

Vuodesta 2005 viime vuoteen terveyskeskuslääkärien määrä kasvoi 10 prosentilla ja lisäys selittyi sijaisten määrän kasvulla. Kuntien palkkaamien lääkärien määrä pysyi aika lailla ennallaan.

– Tavoiteltava tilanne olisi, että terveyskeskuksissa olisi pitkään olleita, kokeneita ja motivoituneita lääkäreitä, joilla on pitkiä potilassuhteita. Sen vuoksi sijaisten osuuden kasvu on huolestuttava, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Sijaismäärässä ovat mukana jatkokoulutuksessa olevat lääkärit, jotka ovat terveyskeskuksessa vähintään 9 kuukautta.

Hoitoon pääsy parantunut

Ulkoistusten ja ostopalveluiden määrä ei ole kasvanut. 55 terveyskeskuksista oli ulkoistanut joitakin lääkärintehtäviä tai hankkinut niitä ostopalveluna. Eniten ulkoistamisina ja ostopalveluina eli lähes kolmannes lääkärintehtäviä hoidettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Lääkäriliitto teetti myös kyselyn hoitoon pääsystä. TNS Gallupin tekemä kysely tehtiin syyskuussa väestökyselynä noin 1000 suomalaiselle ja kyselynä terveyskeskusten johtaville lääkäreille, joista kaikki vastasivat.

Hoitoon pääsy on kolmen vuoden aikana hieman parantunut. Vuonna 2014 kansalaisista 48 prosenttia näki ongelmia pääsyssä ajanvarausvastaanotolle. Viime syksyn kyselyssä ongelmia näki 41 prosenttia.

Tutkimuspäällikkö Jukka Vänskän mukaan ongelmia lääkäriin pääsyssä oli erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kaupunkimaisissa kunnissa.

Ihmisiltä kysyttiin, mitkä seikat vaikuttavat hoitopaikan valintaan. Tärkeimpänä kriteerinä pidettiin sijaintia, sen jälkeen nopeampaa hoitoon pääsyä ja kolmantena hoidon miellettyä laatua.

Sairastuessaan puolet oli hakeutunut ensisijaisesti terveyskeskukseen, runsas kolmannes meni työterveyshuoltoon ja joka kymmenes yksityiselle lääkärille.

MAINOS

Kommentoi

Mitä tuossa kykkimään - heti vaan toimeksi ja palkkaamaan esim. Intiasta ammattitaitoisia lääkäreitä niin monta kuin tarvitsee. Sieltä saa kovat ammattilaiset (alle) puoleen hintaan tekemään laadukasta työtä kansanterveytemme hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun pääsen tänä vuonna lääkikseen niin haen Kainuuseen töihin valmistuttuani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkäripulalla ei ole mitään tekemistä koulutusmäärien kanssa todellisuudessa. Syrjäseuduilla ja järkyttävissä suolakaivostyyppisissä työpaikoissa tulee aina olemaan pula, viidakkorumpu on tehokas. Ylikoulutuksella saadaan aikaan se, että porukkaa valuu ulkomaille, tutkimustyöhön, lääkefirmoihin ym. ym. ja koulutukseen panostetut eurot menevät osin hukkaan. Pakolla ei ketään saada vaikeisiin oloihin, ja ihmeelliseltä tuntuu, että ratkaisu tuntuu aina oleva, että pakotetaan, ei se, että tarkastellaan olosuhteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin pian on lääkäreitä työttömyyskortistot täynnään. Koneäly osaa hoitaa tyhmät tapaukset (95%) paljon varmemmin ja tehokkaammin. Lääkärit ahneuksissaan vain nopeuttavat tätä kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutusjärjestelmä tuotaa juuri oikean määrän lääkäreitä vuodessa. Lääkäreiden koulutukseen voitaisiin lisätä jokunen paikka ja koulutusvaiheen loppuun pakollinen työharjoittelu terveyskeskuksessa esim. 1 vuosi tai jopa enemmän. Harjoittellupaikkakunta määräytyisi pakollisena vajeen mukaan laskevassa järjestyksessä, harjoittelijat aakkosjärjestyksessä. Työharjoittelun päätteeksi sitten saisi paperit ulos yliopistosta. Ei varmaan ratkaisisi koko ongelmaa, mutta voisi auttaa vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutusmääriä lisättiin mm. oulussa muutama vuosi sitten 30%:lla. Kohta alkaa valmistua isoja saapumiseriä. Helpottanee tilanbetta nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:07
Tietovuotaja Assangea on käsketty pitämään parempaa huolta James-kissastaan
20:03
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
19:33
Vaikeinta Yini Wangille on yksinäisyys, sillä ujoista oululaisista on hankala saada ystäviä
19:29
Pörssit pääsivät vauhtiin - Helsingissä nousua reilusti yli 2 prosenttia
19:20
Kommentti: Eduskunnan luottamusäänestys ei lopeta työtaisteluita irtisanomislakeja vastaan
19:00
Vanhan auton saa Oulussakin muutettua kulkemaan myös kaasulla – investointi voi nykyhinnoilla maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa Tilaajille
18:49
"Deadline oli hänelle pyhä" – Touko Siltala muistelee lämmöllä pitkää ystävyyttään ja yhteistyötä kirjailija Arto Paasilinnan kanssa
133
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
45
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
45
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
38
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
34
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image