Pohjois-Suomi

Kainuuseen voi viikonloppuna kertyä tykkylunta – pe­las­tus­lai­tos kehottaa varaamaan juomavettä ja lataamaan akut täyteen

Tykkylumi aiheutti vuosi sitten Kainuussa pahoja tuhoja. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 8.2.2019 19:19
Heidi Peltonen

Kainuun pelastuslaitos kehottaa alueen asukkaita varautumaan viikonloppuna mahdollisesti kertyvän tykkylumen aiheuttamiin häiriöihin. Pelastuslaitos antoi muistutuksen Facebookissa perjantaina julkaisemassaan päivityksessä

Kainuuseen on ennustettu sunnuntain lumisateiden ja sään lauhtumisen myötä kertyvän tykkylunta. Pelastuslaitoksen mukaan tällainen säätilanne voi aiheuttaa haasteita säälle alttiissa toiminnassa. 

– Tulevaan tilanteeseen on hyvä varautua etukäteen muun muassa varaamalla juomavettä riittävästi, pelastuslaitos muistuttaa. 

Samalla päivityksessä hoksautetaan, että puhelimen akut ja varavirtalähteet kannattaa ladata täyteen. Myös paristokäyttöisten valaisimen pattereiden toiminta kannattaa tarkastaa. 

Kainuun pelastuslaitos kertoo seuraavansa tilannetta ja nostavansa valmiutta tarvittaessa. 

Tykkylumi aiheutti Kainuussa vuosi sitten vakavia vahinkoja. Vuodenvaihteessa 2018 alueella oli laajoja sähkökatkoja, jotka aiheuttivat sähköyhtiöille jopa 10 miljoonan euron laskut. Kaikkiaan Kainuussa kärsittiin sähkönjakelun ongelmista noin kuukauden ajan. 

Myös metsät kärsivät laajoja tuhoja painavan lumimassan alla. Kainuuseen suunniteltiin viime toukokuussa yli 20 miljoonan euron edestä tykkytuhohakkuita.

 

 
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jaa, että tykkylumesta hoksautetaan. Täällä Kainuussa tykkylumesta ei ole ollut haittaa, mutta viimepäivien lumisateet ovat hieman lisänneet lunta puiden taakaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista, kuinka vaikea asia tuo tykkylumi on ymmärtää! Tykkylumi EI ole taivaalta satanutta lunta. Se ON ilmasta suoraan puiden oksille tiivistynyttä lunta. Tykkyä syntyy etenkin vaarojaen ja tuntureiden korkeilla rinteillä kasvavien puiden oksille. Tykky myös tarttuu oksiin todella tiukasti. Pieni suojasää ei sitä vielä karista pois kuten sataneelle lumelle käy.

Kunpa edes viranomaiset vaivautusivat käyttämään oikeita termejä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet vaan niin väärässä. Nuoskatykkyä syntyy kun nuoskalunta kertyy puiden oksille ja jäätyy kiinni.
Kaikki tykkylumi ei ole huurteesta johtuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hu ei tule varmemmaksi vaikka kaapelit upotetaan maa"liitoksia tulee paljon ja kivikkoihin,jänkiin,routivaan maahan ajansaatossa menevät oikoseen liitoset pettävät kuormituksen ja viean etsinnässä menee kuukauksia jos minulta olisi kysytty Ei muutako Bonsset raivaamaan ja maanomistajille puusta saatujen tuotto ilmanveroa olisi ollut parempi ratkaisu tehdä,kun miiluja maan alle.Eikä 400 KV ja suurjännite kaapeleita voida upottaa maahan suojaus hiekka patsasympärille ajan saatossa vesi huuhtelee avoojiin.Tämkin kuuluu katekoriaan äly älä jätä..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on se yllä outo juttu ku ei saada kesällä harvennettua linjojen ympäryksiä sitten talvella rämmitään hangessa puhdistamas
ymmärrän kyllä nämä paksut johdot jotka kerää tykkyä ja ovat pitkillä tolppa väleillä eivät kestä sitä lumi kuormaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköyhtiöillä on kerättyjä miljoonia euroja siirtomaksuja yllinkyllin, joten on rahaa laittaa miehistöä hälytysvalmiuteen sähkökatkosten varalle. Ei voi olla niin että ! rahaa vain kerätään! ja sitten rahaa ei käytettäisi vahinkojen korjauksiin? kun se on heroojen taskusta pois.
Miksi kaikki viranomaisilmoitukset laitetaan Fasebookiin !!! eikö paikallislehteen/ valtakunnallisiin lehtiin voi laittaa ilmoituksia vaaratilanteista. Onko Facebookista tullut ! valtakunnallinen viranomaiskanava?? kun "OSALLA" kansalaisista ei ole facebookia käytössä lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nonii nyt pukkaamaan jo lunta ojiin että pääsettä ees vikapaikalle korjaamaan. Vai näinhän tietysti on jo tehtykkin koska kyllähän viimevuodesta on oppia otettu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiks se caruna ole jo kaivanu maahan sähköjohot että ei tälläästä tapahu enää että säällä olisi vaikutusta? Valtio myi ulkomaille linjansa ja jokainen tästä valtion hommasta nauttii:) caruna voi itse määrätä hintansa ja me maksetaan kiltisti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä maksa Carunalle yhtään mitään maksan kyllä siitä, kun maaseudulla linjat vaurioituu vaikkei asia minuun mitenkään vaikuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oo carunalla vielä tarpeeksi rahaa että vois kaikki linjat kaivaa maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haitanneeko tuo mittään. Veroja maksavat kaupuntilaiset ne korvaukset kuitenkin kuittaavat pyöräilyn ja latenlipityksen ohessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Niin ja ite pukkaat kolalla lumet sata kilomedriä tietä ja virittelet tapsia puhelinta varten. Ei tarvita toisia ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas saadaan maksaa maalaisten sähkökatkoja korotetuilla sähkö- ja siirtomaksuilla. Linjaväylät puhtaaksi niin leveälti ettei puut kaadu linjoille ja tämä metsänomistajan piikkiin, niin alkaa pysymään väylät auki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

76
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
74
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
38
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
30
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla
22
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
22
Ulkoministeri Soini matkustaa Roomaan ja Vatikaaniin – saa mahdollisuuden tervehtiä Paavia
18
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Maan länsiosassa sekä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Turha miettiä tuonpuoleista, kun kuolema korjaa niin tietoisuus sammuu. Jotkut luulee että kuolema on vain vitsi ja elät... Lue lisää...
Kuolema on lopulline...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image