Pohjois-Suomi

Kainuun sote-kuntayhtymän yt-neuvottelut varmistuivat – koskevat koko henkilöstöä eli 3 700 ihmistä

Kainuun keskussairaala. KUVA: Neuvonen Juha
Pohjois-Suomi 9.10.2019 17:06 | Päivitetty 9.10.2019 19:39
Pekka Rahko

Kainuun sote-kuntayhtymässä alkavat koko henkilöstöä eli noin 3 700 ihmistä koskevat yt-neuvottelut. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhtymähallitus päätti keskiviikkona yhteistoimintamenettelyn aloittamisesta.

Yt-neuvotteluissa tavoitellaan noin kahden miljoonan euron vuotuista kustannussäästöä.

Elokuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan Kainuun soten kuluvan vuoden tilikauden tulos jää 20,6 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Alijäämä oli samaa suuruusluokkaa myös viime vuonna.

Arvioitu toimintakulujen kasvu suhteessa vuoden 2018 tilinpäätökseen on 5,7 miljoonaa euroa ja 1,7 prosenttia.

Vuoden 2018 tilinpäätöksessä kuntien maksuosuus oli 290,8 miljoonaa euroa. Kuntien antama maksuosuus vuodelle 2019 on 276 000 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 talousarvion maksuosuus on 14,8 miljoonaa euroa eli 5,1 prosenttia pienempi kuin tilinpäätöksessä 2018 toteutunut maksuosuus.

Yt-menettelyssä säästökeinoja ovat muun muassa eläköitymisten hyödyntäminen tehtävien uudelleenjärjestelyssä, työntekijämitoitusten uudelleentarkastelu sekä mahdolliset lomautukset ja irtisanomiset.

– Kahden miljoonan euron säästö tarkoittaa noin 40 henkilöä, ja tässä luvussa ovat mukana eläköitymiset ja mahdollisten lomautusten vaikutukset, kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto toteaa.

Jo alkuvuodesta yhtymähallitus hyväksyi 2,8 miljoonan euron säästöt. Tuolloin talous- ja henkilöstöhallinnon tasapainottamisohjelmaa koskeneiden yt-neuvottelujen seurauksena päättyi 22 työsuhdetta. Ahopelto lisää, että säästötoimia on tehty pitkin vuotta.

Uuden, rakenteilla olevan keskussairaalan suunnitelmiin sisältyy muutoksia, jotka tuovat noin viiden miljoonan euron vuotuiset säästöt siinä vaiheessa, kun sairaala on kokonaisuudessaan käytössä.

Uudessa sairaalassa potilaspaikat vähenevät sadalla ja henkilöstöä tarvitaan vähemmän.

– Kajaanin pääterveysaseman toiminta siirretään uuden sairaalan kanssa samoihin tiloihin, Ahopelto kertoo.

Kainuun soten talouden tasapainottamisohjelmaan sisältyy monia laajoja toiminnan muutoksia.

Soten oman toiminnan ja ostopalvelujen kustannusten ja vaikuttavuuden vertailua lisätään.

Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelujen tehokkain ja toiminnan kannalta järkevin tuottamisen tapa selvitetään, ja kuntayhtymä voi jatkossa tuottaa nämä palvelut itse tai ostaa ne ulkopuoliselta palveluntuottajalta.

Lääkärien rekrytointia tehostetaan. Palvelusetelin käyttöä on laajennettu ja sitä laajennetaan edelleen, jos se on kustannustehokasta.

Sähköiset palvelut otetaan entistä laajemmin käyttöön, ja asiakkaiden kanssa asioidaan mahdollisuuksien mukaan myös Skype-yhteyksillä. Sähköinen ajanvaraus laajennetaan kaikille tulosalueille heti, kun se on mahdollista.

Vuoden 2020 talousarviossa pyritään siihen, että Kainuun soten toimintakulut ovat kaksi prosenttia pienemmät kuin vuoden 2019 ennuste.

Kainuun kuntien sote-menoja nostavat iäkkään väestön kasvava osuus ja valtakunnallisesti vertaillen korkea sairastavuus.Sote-menot Kainuussa ovat lähes viidenneksen korkeammat maan keskiarvoon verrattuna. Tarvevakioidut sote-menot ovat 6 prosenttia korkeammat maan keskiarvoon verrattuna.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siinäpä sotesipilän aikaansaannos näkyy, kunnat velkaantuu ja ajetaan väkipakolla kyliä kuntia liitokseen, kalliiksi tulee tämmöinen ja hoitajavajeesta puhutaan nii porukkaa pellolle, totta se on hoitajamitoitus täytetty ku kehäkolmosen sisällä on hoitajamitoitus se 0.7 syrjemmässä eläville kohta jaetaan terkkariin luukulla miehenkestävää köyttä 5metriä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuussa siis vähennetään sairaanhoiton tarjontaa reilusti. Maakunta on jo ennestään maamme sairainta, mutta ilmeisesti ihmisten on parempi kuolla kotiin ja tilailla lääkkensä intervebin popppatohtoreilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaako tämä sitä,että on olemassa hoitajavaje, mutta sanotaan silti hoitajia irti ? Aikoinaan oli Speden elokuva "naisen logiikka", onko tämä sitä vai mitä ?Todellisuus on , että "sikaariporras" turpoaa turpoamistaan, mutta tekevät kädet menevät taskuun...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NoNo2 voi varmaan selittää miten porvarihallituksen yksityinen sote olisi tullut halvemmaksi? Ei näytä esimerkiksi Lumijoella Terveystalon toiminta tulleen halvemmaksi kun lisärahaa vailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pihalle vaan koko revohka ja uudet työntekijät tilalle, niin toiminta paranee ja kulut laskevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
95
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
43
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
18
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
18
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image