Pohjois-Suomi

Kainuun sote-kuntayhtymä aloittamassa 3 700 henkeä koskevat yt-neuvottelut, irtisanomiset mahdollisia – Yh­ty­mä­joh­ta­jaa vaaditaan samaan aikaan eroamaan

Kajaanissa sijaitseva Kainuun nykyinen keskussairaala arkistokuvassa. Kaupunkiin rakennetaan parhaillaan uutta keskussairaalaa, jonka on määrä olla täysin toiminnassa vuonna 2021. KUVA: Neuvonen Juha
Pohjois-Suomi 4.10.2019 14:20 | Päivitetty 4.10.2019 15:18
Antti Pasanen

Alueen kuntien omistama Kainuun sote eli sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on aloittamassa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. 

Asia on yhtymähallituksen esityslistalla 9.10 eli ensi keskiviikon kokouksessa.

Perustelut ovat taloudelliset. Kainuun soten tulos on edelleen reippaasti alijäämäinen. Viime vuonna alijäämää kirjattiin lähes 21 miljoonaa euroa ja ennusteen mukaan kuluvana vuonna tulos pysyttelee pahasti alijäämäisenä.

Esitetyt yhteistoimintaneuvottelut koskisivat koko Kainuun sote-kuntayhtymän henkilöstöä eli 3 700 ihmistä, kertoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto. Luvussa ovat mukana myös määräaikaisessa työsuhteessa olevat.

Säästötavoite on kaksi miljoonaa euroa.

– Ryhdymme katsomaan, mihin henkilöstöryhmiin se kohdistuu eli miten säästötavoite on saavutettavissa, Ahopelto sanoo.

Toiminnan sopeuttamiseksi eli kulujen karsimiseksi pöydällä on hänen mukaansa useita keinoja. Irtisanomiset ovat mahdollisia, samoin lomautukset ja muut säästökeinot.

Ahopelto toteaa, että Kainuun sote on sopeuttanut toimintaansa viime aikoina useaan otteeseen.

Viime maalis-huhtikuussa läpi vietiin talous- ja henkilöstöhallintoa koskenut tasapainottamisohjelma, jossa yt-neuvottelujen seurauksena myös 22 työsuhdetta päättyi.

Noin kuukautta myöhemmin toukokuussa henkilöstön kanssa sovittiin uusista säästötoimista.

– Silloin tehtiin ammattijärjestöjen kanssa sopimus lomarahojen vaihtamisesta vapaiksi ja palkattomista virkavapaista. Toimilla kertyi noin 200 000 euron säästöt, Ahopelto kertoo.

Ahopelto luettelee useita toimia, joilla kuluja on kutistettu: muun muassa päiväajan toimintaa on lisätty ja työnantajalle kalliimpaa kolmivuorotyötä vähennetty, vakansseja on jätetty täyttämättä ja määräaikaisia vähennetty.

– Lisäksi eläköitymisiä on tulossa paljon.

Lisäksi Kainuun uusi keskussairaala on aloittamassa ja toimii täysillä vuonna 2021. Ahopelto huomauttaa, että siinä potilaspaikkoja on vähennetty noin sadalla ja henkilöstöä tarvitaan vähemmän.

Kainuun kuntien sote-menoja nostavat iäkkään väestön kasvava osuus ja valtakunnallisesti vertaillen korkea sairastavuus. Sote-menot Kainuussa ovat lähes viidenneksen korkeammat maan keskiarvoon verrattuna.

Edellisen hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen tarkoittaa, että kunnat vastaavat sote-menoista lähitulevaisuudessakin itse.

Yhtymäjohtaja halutaan erottaa

Kainuun Sanomat uutisoi perjantaina, että Kainuun soten omistajakunnissa jo pidempään kytenyt tyytymättömyys on yltynyt siihen pisteeseen, että yhtymäjohtaja Maire Ahopelto halutaan erottaa tehtävästään.

Kunnat ovat pyytäneet sote-hallitusta kutsumaan koolle ylimääräisen yhtymävaltuuston kokouksen asian vuoksi.

Kajaanin kaupunginjohtajan Jari Tolosen mukaan yhtymän kunnissa vallitsee luottamuspula Ahopeltoa kohtaan. 

Tolosen mukaan ongelmia on yhteistyökyvyssä kuntiin päin sekä johtamisessa ja taloudenpidossa.

Sotkamon kunnanhallituksen puheenjohtaja Sakari Seppänen (kesk.) sanoo lehdessä, ettei kuntayhtymä edes yritä pysyä sovitussa talousraamissa, vaan sen yli mennään kymmenillä miljoonilla.

Seppäsen mielestä Kainuuseen tarvitaan nyt nykyaikaiset, vähenevään väestömäärään suhteutetut palvelut, jotka vastaavat maksajien eli kuntien kantokykyä.

Ahopelto ilmoitti Kalevalle, ettei kommentoi erovaatimuksia mitenkään.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Soten hallituksen ja sen puheenjohtajan Tapani Kemppaisen tulee erota välittömästi ja tilalle puheenjohtajaksi taloudesta ymmärtävä henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinkö taas huonosti menee, että joka firmassa YT käydään.Ei aiemman hallituksen aikana näin paljoa firmat vähentäneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä säästämunenhän on alkanut jo -90-luvulla, ei mitään uutta. Hyvin turhauttavaa ja puuduttavaa.
Palvelut on järjestettävä, se joka haluaa vähentää omia oikeuksiaan, huutaa hep!
Ostopalvelut eli lääkärit-hinnoittelu on karannut käsistä, ja siitäpä suorittavaksi portaalta, eli hoitajista vähentämään, eli tuo 50000 per työntekijä tarkoittanee.
Kyllä pitäisi pystyä säätämään laki näihin hinnoitteluihin joita kerää lääkärien vuokra-firmat. Taitaa olla liian iso ja vaikutusvaltainen porukka vastassa, mutta minne päätyy nämä rahat loppupelissä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajatasolla olisi vuosien varrella ollut paljonkin uudistus- ja säästöideoita, mutta konservatiivisessa organisaatiossa esimiehet roikkuvat vallassaan kiinni kynsin hampain, eivätkä suostu viemään mitään eteenpäin. Jos ohitat esimiehen niin siitä kärsit kuukausien jopa vuosien huonoina työvuoroina ja pottuiluna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkohan se on kikyttää kun Eurosuomessa ei rahat riitä mihinkään. Kikytetyille on vielä paljon tilaa kilometritehtaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soten omat menot kurissa, mutta lääkäri pula pakottaa ostamaan palveluita ulkoa ja niiden hinnat on karanneet. Valtio apuun ja valmistuneille lääkäreille/psykiatreille velvollisuus toimia julkisella puolella 5-10v valmistumisen jälkeen! Se on sama vaikka kaikki irtisanotaan, kulut nousee ahneuden takia koko ajan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan naurattaa miten johtaja onkin kehdannut nöyryyttää ja kuormittaa henkilöstöä merkityksettömän pienien "säästöjen". Puhumattakaan siitä miten parinsadan tuhannen takia on heikennetty potilaiden asemaa kun alijäämää on satakertainen määrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten menee nyt Kiurun mielestä? Varmaan ratkaiset ongelman helposti. Edellisen hallituksen yritykset kun eivät kelvanneet. Työllisyystavoitekin täyttyy, miten kävi hoitajamitoituksen, vappusatasen ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästöjä on kyllä helppo löytää. Työaika ja palkat samalle tasolle kuin yksityisellä, niin säästyy helposti 10% ja tekeviä käsiäkin saadaan palkattua lisää. Kunnan työntekijät ovat tottuneet liian hyvälle leppoisissa viroissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YT uutisia joka puolella kun Rinteen hallitus aloitti. Lahdessakin 250 vähennetään ja 3500 lomautetaan ensi vuonna.

Ja mitä vielä sairaanhoitajat hakevat kuoppakorotusta palkoilleen, kun niitä pitäisi alentaa.

Huono yhtälö kun rahaa ei ole mutta pitäisi maksaa enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallutuksen toimet tuottavat vielä satoa pitkään, toivottavasti Rinne saa vielä katkaistua kikytyskierteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulari Matti Suomussalmelta johtamaan niin pysyy talous kurissa.suomussalmen kunnalla pyyhki hyvin siihen asti ku mulari jäi eläkkeelle nyt ei päätä häntää rahan käytössä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tässä nyt tarvitaan ulkopuolista konsulttia. Nyt olisi varmaan kohtuu korvausta vastaan saatavilla vanha tuttu HL. Vanhassa vara parempi, nin kuin vanha kainuulainen sananlasku sanoo. Kyllä siinä olisi sellainen johtaja, joka tuntee talon tavat ja ennen kaikkea tietää kaiken. Johtoryhmän kokouksissa kaikilla olisi pari numeroa suuremmat paidat ja hihat käärittynä ylös. Se tarkoittaa muuten, että nyt aloitetaan työt, niin että tuntuu. Ottakaa nyt kainuulaiset vanha tuttu sinne teille panemaan asiat kuntoon. Ja sitä paitsi, ko. johtajalta löytyy oikea puoluekirjakin...joten kaikki tarvittava on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne Antin touhut ei tuomassa Kainuun ongelmiin senkummempia hyviä kuin muutkaan hallitukset.
Ainoa pelastus teollinen yritys. sehän tietäisi työpaikkoja ihmisille.Tuloja-verotuloja. Kuntien nokkamiehet-valtakunnan kansaaedustavat pystyynpanemaan idealaatikko-joissa tuotteiden markkinointiehdotuksia. "kyllä KANSA tietää.". Kuntien Johtajat niin viisaita olevinaan, ettei he tarvitse kuntalaistensa keksintöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä huuhaa konsultteja Kainuun SOTE kuntayhtymä on käyttänyt 🤔

Liikkeellä kaiken maailman ihmeparantajia ja Excel taulukko PowerPoint miehiä 😃

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hätää, Antti auttaa ja lupa kaikille töitä. Viimeistään v.2023 ehkäpä jos silloinkaan yritetään lupauksia täyttää. Toivottavasti äänestäjät unohtavat siihen mennessä viimekeväiset valheet. Kauas karkaa työllisyystavoite, ja Antti vain virnuilee. Täytyy ihmetellä miksi Kiurun piti jartutella Sotea viimekaudella. No sitä saa demarit mitä tilasivat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se menee, kun budjetointi on pielessä. Laatu kärsii, asiakkaat ja jäljelle jäävät työntekijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

18:32
Huuhkajat kohtaa Armenian karvaan tappion jälkeen – peliin lähdetään itsevarmuudella: "Yritetään heti aloittaa maalilla"
18:15
Mielenosoitus kärjistyi Helsingin lähetystöalueella: Turkin suurlähetystön rakennusta heiteltiin kivillä, yksi otettiin kiinni
17:26
16-vuotias nuori kateissa Rovaniemellä – poliisi pyytää ilmoittamaan havainnot suoraan hätänumeroon
17:00
Pekka Heikkisen leipomo sai Vuoden teko -palkinnon Kajaanissa
16:56
Iiläiset nuoret menevät Brysseliin puhumaan EU-komissiolle ilmastoasioista – "Aika nopeasti tiesimme, mitä me haluamme sanoa"
16:41
MV-oikeusistunto: Kunnianloukkauksen uhri kertoi sadoista häirintäviesteistä – "Ei tullut viestejä, että olet toiminut väärin, vaan että olet lihava huora"
16:07
Presidentti Niinistö ja rouva Haukio matkustavat Japanin keisarin kruunajaisiin
64
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
28
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
26
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
25
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
22
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
22
Maailmanmestari Tero Pitkämäki lopettaa uransa, paluu huipulle jäi kiinni jaloista – ”Nyt on tyhjä olo”
17
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu yöllä paikoin huonoksi maan eteläosassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

114 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image