Pohjois-Suomi

Kainuun museo pääsi paketista

Uusittu Kainuun museo on avarampi ja valoisampi kuin ennen remonttia. Yläkerran näyttelytilassa esitellään syyskuun lopulle asti taidetta museon omista kokoelmista, museonjohtaja Antti Mäkinen kertoo. Alakerrassa on valmiina vasta pieni galleria, jossa on postikorttinäyttely.
Pohjois-Suomi 1.7.2008 0:00
Kirsi Haapea
Vuoden remontissa ollut Kainuun museo avataan uudelleen tiistaina. Ensimmäisessä näyttelyssään museo esittelee omia taidekokoelmiaan. Uusi perusnäyttely avautuu vasta loppuvuodesta.

Kainuun museon peruskorjaus alkoi viime kesänä kattoremontista. Elokuussa museo pantiin kiinni ja näyttelyt purettiin. Museorakennus, 1920-luvulla rakennettu entinen tukkukauppa, aiheutti remontoijille yllätyksiä ja korjattavaa löytyi enemmän kuin arvioitiin.

Remontti venyi ja kustannusarvio petti. Vuonna 2007 meni 135 000 euroa ja tämän vuoden 70 000 euron määräraha ylittyy.

Poissa on tunkkainen kokolattiamatto, joka huononsi sisäilmaa. Pois otettiin myös näyttelyseinien takana olleet huoltokäytävät, joten näyttelytilat levenivät. Remontti näkyy myös sisäpintojen vaalentumisena.

Ennen museon näyttelyä oli kolmessa kerroksessa, nyt kahdessa. Kellaritilan korvaa yksi näyttelytilaksi muutettu toimistohuone.

Museoon pääsee entistä helpommin myös pyörätuolilla, sillä kerrosten väliin on tehty pyörätuolihissi. Sitä voivat käyttää muutkin kuin pyörätuolilla liikkuvat. Ulko-oven sisääntulo rakennetaan vielä tänä kesänä kaltevaksi eikä portaita enää tarvita.Taidetta yleismuseossa


Museon aulan lipunmyynti laajentuu pieneksi museokaupaksi, johon tulee myyntiin kainuulaista tavaraa, mahdollisesti puutöitä. Nyt myynnissä on museon vanhoja tuotteita, kuten kirjoja, kortteja ja t-paitoja.

Aukioloajat laajentuvat, keskiviikkoiltojen lisäksi museo on auki iltaisin myös torstaina. Kesällä museo on auki myös lauantaisin.

Kainuun museo on hankkinut ja saanut lahjoituksina taidetta, vaikka taide ei olekaan museon kokoelmien pääsisältö. Avajaisnäyttely esittelee museon omia taidekokoelmia.

"Museo sai ensimmäiset taideteoksensa 1934. Museoyhdistyksen aktiivi, nimismies H.W. Claudelin kirjoitti taiteilija Louis Sparrelle, joka oleskeli Kajaanissa 1890-luvulla ja kuvasi tervankuljetusta, ihmisiä ja kaupunkinäkymiä. Sparre lahjoitti joukon tussi- ja lyijykynäpiirroksiaan ja vesiväritöitään Kajaanista", museonjohtaja Antti Mäkinen kertoo.

Kun museo siirtyi Kajaanin kaupungille 1970-luvulla, kerättiin Kalevalaan liittyvää taidetta. On Lönnrotin muotokuvia sekä sosialistista Kalevala-realismia. Kainuun museoon ovat päätyneet esimerkiksi Neuvostoliiton ystävyyskaupunkien lahjataulut ja monet testamenttilahjoitukset. Joukossa on myös harrastajamaalareiden Kainuu-kuvia.

Vaalitauluja kaupattiin ennenkin. Museon kokoelmiin on päässyt monesta kainuulaiskamarista tuttu Kekkos-taulu, Mickel Werboffin työ vuodelta 1960, jota myytiin Urho Kekkosen kampanjan tukemiseksi vuoden 1962 presidentinvaaleissa.Osa näyttelystä verkkoon


Kainuun museo rakentaa parhaillaan varsinaista perusnäyttelyään EU-hankkeena. Osa museon henkilökunnasta on ollut remontin aikana virkavapaalla ja hankerahoitus on viipynyt, joten työ on edennyt hitaasti.

Yhtenä tavoitteena on edistää Kainuun kulttuurimatkailua. Aihepiirit, jotka voivat kiinnostaa esimerkiksi matkailu- tai käsityöyrittäjiä kootaan internettiin. Sieltä voi etsiä malleja käsitöilleen tai kainuulaisia kulttuuriperintökohteita, joita voi näyttää matkailijoille. Myös koululaisia ajatellaan verkkopalveluja tehtäessä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
82
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image