Pohjois-Suomi

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset: useita aloja poistetaan saa­ta­vus­har­kin­nan piiristä ulkomaista työvoimaa palkattaessa

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskusten linjauksen mukaan saatavusharkinnan piiristä poistetaan useita aloja. KUVA: Pekka Ala-aho
Pohjois-Suomi 20.6.2019 12:22
Antti Karvonen

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset linjaavat, että ulkomaalaisten työntekijöiden oleskelulupia voidaan jatkossa puoltaa niiden alueilla ilman erikseen tehtävää työvoiman saatavuusharkintaa aiempaa useampaan työhön, ELY-keskuksen tiedotteessa kerrotaan.

Uudella alueellisella linjauksella pyritään parantamaan osaavan työvoiman saatavuutta.

– Yrityksillä on yhä useammalla toimialalla rekrytointihaasteita. Haluamme tukea alueen yritysten kasvun jatkumista ja osaavan työvoiman saatavuus on siinä yhtenä osana, toteaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri Keränen.

Normaalimenettelyssä EU-alueen ulkopuolelta rekrytoitaessa on ensin selvitettävä työvoiman saatavuus kotimaassa avaamalla työpaikka hakuun työhallinnon järjestelmiin.

Oleskelulupaharkinnassa voidaan edetä vasta tämän jälkeen. Saatavuusharkinnasta luopuminen poistaa tämän yhden välivaiheen ja siten nopeuttaa työvoiman saamista.

– Yrityksen kannalta on oleellista saada osaaja nopeasti töihin. Maakunnassa on monella alalla työvoimapula, joten osaltamme pyrimme nopeuttamaan prosessia.

Saatavusharkinnan piiristä poistuu useita aloja

Molemmissa maakunnissa oleskelulupia voidaan jatkossa puoltaa ilman erillistä työvoiman saatavuusharkintaa terveydenhoito-, ICT-, metallialalle sekä eläinlääkäreille. Tämän lisäksi Kainuussa saatavuusharkinnasta on vapautettu metsäala sekä toimisto- ja laitossiivoojat sekä kokit (pois lukien pikaruokalatyöntekijät).

Kainuun kanssa yhteisten nimikkeiden lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla työlupia voidaan puoltaa ilman saatavuusharkintaa logistiikka-alalle, maatalouteen ja turkiseläinten kasvatukseen sekä matkailu-alalle: hotelli- ja ravintola-aloille (lukuun ottamatta pikaruokalatyöntekijöitä) sekä toimisto-, hotelli- ja laitossiivoojille, eräoppaille ja rinnetyöntekijöille.

Linjauksen tarkoituksena on turvata osaavan työvoiman saatavuus ja mahdollistaa työnantajille vaihtoehtoja työvoiman hankinnassa niissä tilanteissa, joissa kotimaista työvoimaa ei ole saatavilla.

Osa Suomeen töihin tulevista saapuu ns. erityisasiantuntijoina, joihin työvoiman saatavuusharkintaa ei sovelleta lainkaan. Siten alueellinen linjaus koskee vain osaa työn perässä Suomeen muuttavista. Linjaus ei myöskään vaikuta EU-alueelta Suomeen tuleviin työntekijöihin.

MAINOS

Kommentoi

Eliitti on paniikkissa saada lisää vierasta geeniperimää rapautuvaan suomalaiseen väestöön. vrt. Kokkolan SDP-piirikouksessa vierailleen kirjailijan paatoksellinen puhe afrikkalaisten nuorten miesten saamiseksi Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä se alkaa Suomen työmarkkinoiden lopullinen alasajo ja halpuutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EKn märkä uni toteutuu. Suomalaiset eivät kohta tule toimeen työstä saatavalla palkalla, vaan töitä pitää olla useita tai valtio maksaa "palkat" sosiaalitukina.
Ihan järjetöntä, mutta eihän tällä työvoimapulaverukkeella haluta, kuin lisää sosiaaliavustettavia Suomeen, joiden kautta voidaan kupata valtiota, veronmaksajien osaksi jäädessä maksaa koko lysti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomailta haetaan väkeä ja suomalaiset koulutetut työttömät kelpaavat vain työvoimakoulutusten 9 € harjoitteluihin ja vaikea on päästä niihinkään. Mielenkiintoinen yhtälö. Edes ICT-alan harjoittelupaikkoja kuten Full Stack ym. koulutettaville tahdo löytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän riippuu ihan omasta osaamisesta. Ict alalle löytyy monelaista täydennyskoulutusta ja kursseja. Ei yritykset ota työntekijää koulutettavaksi, jos ammattilaisiakin löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos muualla maailmassa palkat on kymmenesosa Suomen palkoista niin miten pärjää esim. IT-firmat? Kaikki pakkasella jos eivät saisi yritystukia. Lasketaan lakimuutoksilla ruuan, asumisen ja energian hintoja niin pärjätään pienemmällä palkalla mekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmille mainituilla aloille löytyisi Suomesta tekijöitä, kunhan palkka on kohdallaan ja työolot lainmukaisia.

Olkaa tarkkoja, ettei ulkomaalaisia hankita lakeja polkemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on just näin. Olen henkilökhtaisesti avustanut työhön tulleen intialaisen joka oli käytännöössä orjatyössä oman maan kansalaisen toimesta. Hän oli lastenhoitajan työsopimuksella joka oli suomeksi jonka sisältöä hän ei ymmärtänyt. Palkka maksettiin käteen ja siitä poistettiin asunto ruoka puhelin postimerkit ym. Joten palkasta ei jäänyt juuri mitään käteen. Työsopimuksessa oli kuitenkin asunto ruoka luontaisetuna kun asui työnantajan talossa. Härskeintä oli kuitenkin työaika joka oli joitain tunteja päivässä työaika oli kuitenkin 24/7 ilman vapaapäiviä. Hoitaja sairastui ja toimitin sairaalaan jonka jälkeen halusi kotiin. Työnantaja oli ottanut hoitajan passin pois heti lentokentälle saavuttua. Työnantaja oli maksanut hoitajan matkat intiasta suomeen ja hoitajan tuli maksaa matka työskentelemällä ja palkastaan. Kotimaan lentolipun hän sai vasta kun allekirjoitti suomeksi lapun ettei ole saatavia työnantajalta. Että näin sinisilmäisiä kusetetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä seuraa sekä hyvää että huonoja seuraamuksia....ensin pitäisi saada nämä turvapaikka saaneet töihin vaikka millä hinnalla hyvänsä sittän voidan otta lisää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitoalalla Oulun seudulla on 850 työtöntä työnhakijaa, tyttäreni valmistui vanhustyön lähihoitajaksi huippuarvosanoin. Mutta 2,5 vuotta saanut satunnaisia tuurauksia. Hakemuksia liki sata.Esimerkkinä yhdestä tuoreesta hakemuksesta ; firma kiitti, ja kertoi saaneensa 130 hakemusta. Ja nyt tuodaan halpatyövoimaa " kun rekrytarve on suuri".

Työnantaja jekuttaa nyt, tarkoitus on luoda halpismarkkinat hoitoalalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta poistuu lääkäri ja hoitajapula kun saamme tuhansia tohtoreita ja hoitajia Afrikasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:52
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään
19:48
Oululainen Kukkola Kommun esiintyi Pikisaaren puistopiknikissä Lukijalta
19:25
Ruotsalaisravuri Makethemark kiri St. Michelin voittoon – "Tämä on ihan uskomaton hevonen"
19:00
Anniina Halonen kertoo ravitsemustiedosta somessa
19:00
Oululaistaustainen Anniina Halonen murtaa trendidieettien myyttejä Instagramissa, jossa usein "Pseudotiede rehottaa ja tiede loistaa poissaolollaan" Tilaajille
18:57
Kemiläinen Timo Sipola halusi kunnioittaa lempilaulajansa syntymäpäivää – neljän kuukauden urakan tuloksena syntyi kymmenen muistomitalia
18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
57
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
35
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image