Pohjois-Suomi

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset: useita aloja poistetaan saa­ta­vus­har­kin­nan piiristä ulkomaista työvoimaa palkattaessa

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskusten linjauksen mukaan saatavusharkinnan piiristä poistetaan useita aloja. KUVA: Pekka Ala-aho
Pohjois-Suomi 20.6.2019 12:22
Antti Karvonen

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset linjaavat, että ulkomaalaisten työntekijöiden oleskelulupia voidaan jatkossa puoltaa niiden alueilla ilman erikseen tehtävää työvoiman saatavuusharkintaa aiempaa useampaan työhön, ELY-keskuksen tiedotteessa kerrotaan.

Uudella alueellisella linjauksella pyritään parantamaan osaavan työvoiman saatavuutta.

– Yrityksillä on yhä useammalla toimialalla rekrytointihaasteita. Haluamme tukea alueen yritysten kasvun jatkumista ja osaavan työvoiman saatavuus on siinä yhtenä osana, toteaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri Keränen.

Normaalimenettelyssä EU-alueen ulkopuolelta rekrytoitaessa on ensin selvitettävä työvoiman saatavuus kotimaassa avaamalla työpaikka hakuun työhallinnon järjestelmiin.

Oleskelulupaharkinnassa voidaan edetä vasta tämän jälkeen. Saatavuusharkinnasta luopuminen poistaa tämän yhden välivaiheen ja siten nopeuttaa työvoiman saamista.

– Yrityksen kannalta on oleellista saada osaaja nopeasti töihin. Maakunnassa on monella alalla työvoimapula, joten osaltamme pyrimme nopeuttamaan prosessia.

Saatavusharkinnan piiristä poistuu useita aloja

Molemmissa maakunnissa oleskelulupia voidaan jatkossa puoltaa ilman erillistä työvoiman saatavuusharkintaa terveydenhoito-, ICT-, metallialalle sekä eläinlääkäreille. Tämän lisäksi Kainuussa saatavuusharkinnasta on vapautettu metsäala sekä toimisto- ja laitossiivoojat sekä kokit (pois lukien pikaruokalatyöntekijät).

Kainuun kanssa yhteisten nimikkeiden lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla työlupia voidaan puoltaa ilman saatavuusharkintaa logistiikka-alalle, maatalouteen ja turkiseläinten kasvatukseen sekä matkailu-alalle: hotelli- ja ravintola-aloille (lukuun ottamatta pikaruokalatyöntekijöitä) sekä toimisto-, hotelli- ja laitossiivoojille, eräoppaille ja rinnetyöntekijöille.

Linjauksen tarkoituksena on turvata osaavan työvoiman saatavuus ja mahdollistaa työnantajille vaihtoehtoja työvoiman hankinnassa niissä tilanteissa, joissa kotimaista työvoimaa ei ole saatavilla.

Osa Suomeen töihin tulevista saapuu ns. erityisasiantuntijoina, joihin työvoiman saatavuusharkintaa ei sovelleta lainkaan. Siten alueellinen linjaus koskee vain osaa työn perässä Suomeen muuttavista. Linjaus ei myöskään vaikuta EU-alueelta Suomeen tuleviin työntekijöihin.

MAINOS

Kommentoi

Eliitti on paniikkissa saada lisää vierasta geeniperimää rapautuvaan suomalaiseen väestöön. vrt. Kokkolan SDP-piirikouksessa vierailleen kirjailijan paatoksellinen puhe afrikkalaisten nuorten miesten saamiseksi Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä se alkaa Suomen työmarkkinoiden lopullinen alasajo ja halpuutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EKn märkä uni toteutuu. Suomalaiset eivät kohta tule toimeen työstä saatavalla palkalla, vaan töitä pitää olla useita tai valtio maksaa "palkat" sosiaalitukina.
Ihan järjetöntä, mutta eihän tällä työvoimapulaverukkeella haluta, kuin lisää sosiaaliavustettavia Suomeen, joiden kautta voidaan kupata valtiota, veronmaksajien osaksi jäädessä maksaa koko lysti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomailta haetaan väkeä ja suomalaiset koulutetut työttömät kelpaavat vain työvoimakoulutusten 9 € harjoitteluihin ja vaikea on päästä niihinkään. Mielenkiintoinen yhtälö. Edes ICT-alan harjoittelupaikkoja kuten Full Stack ym. koulutettaville tahdo löytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän riippuu ihan omasta osaamisesta. Ict alalle löytyy monelaista täydennyskoulutusta ja kursseja. Ei yritykset ota työntekijää koulutettavaksi, jos ammattilaisiakin löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos muualla maailmassa palkat on kymmenesosa Suomen palkoista niin miten pärjää esim. IT-firmat? Kaikki pakkasella jos eivät saisi yritystukia. Lasketaan lakimuutoksilla ruuan, asumisen ja energian hintoja niin pärjätään pienemmällä palkalla mekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmille mainituilla aloille löytyisi Suomesta tekijöitä, kunhan palkka on kohdallaan ja työolot lainmukaisia.

Olkaa tarkkoja, ettei ulkomaalaisia hankita lakeja polkemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on just näin. Olen henkilökhtaisesti avustanut työhön tulleen intialaisen joka oli käytännöössä orjatyössä oman maan kansalaisen toimesta. Hän oli lastenhoitajan työsopimuksella joka oli suomeksi jonka sisältöä hän ei ymmärtänyt. Palkka maksettiin käteen ja siitä poistettiin asunto ruoka puhelin postimerkit ym. Joten palkasta ei jäänyt juuri mitään käteen. Työsopimuksessa oli kuitenkin asunto ruoka luontaisetuna kun asui työnantajan talossa. Härskeintä oli kuitenkin työaika joka oli joitain tunteja päivässä työaika oli kuitenkin 24/7 ilman vapaapäiviä. Hoitaja sairastui ja toimitin sairaalaan jonka jälkeen halusi kotiin. Työnantaja oli ottanut hoitajan passin pois heti lentokentälle saavuttua. Työnantaja oli maksanut hoitajan matkat intiasta suomeen ja hoitajan tuli maksaa matka työskentelemällä ja palkastaan. Kotimaan lentolipun hän sai vasta kun allekirjoitti suomeksi lapun ettei ole saatavia työnantajalta. Että näin sinisilmäisiä kusetetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä seuraa sekä hyvää että huonoja seuraamuksia....ensin pitäisi saada nämä turvapaikka saaneet töihin vaikka millä hinnalla hyvänsä sittän voidan otta lisää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitoalalla Oulun seudulla on 850 työtöntä työnhakijaa, tyttäreni valmistui vanhustyön lähihoitajaksi huippuarvosanoin. Mutta 2,5 vuotta saanut satunnaisia tuurauksia. Hakemuksia liki sata.Esimerkkinä yhdestä tuoreesta hakemuksesta ; firma kiitti, ja kertoi saaneensa 130 hakemusta. Ja nyt tuodaan halpatyövoimaa " kun rekrytarve on suuri".

Työnantaja jekuttaa nyt, tarkoitus on luoda halpismarkkinat hoitoalalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta poistuu lääkäri ja hoitajapula kun saamme tuhansia tohtoreita ja hoitajia Afrikasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image