Pohjois-Suomi

Käärmerakasta löytyi kuollut poro, jäljistä päätellen kimppuun oli käynyt koira – hyökkäyksen jälkeen poro oli ammuttu

Poliisi haluaa muistuttaa, että koiran aiheuttamasta pelottelusta ja vahingoista poroille on ilmoitettava paliskunnan poroisännälle. Kuvan porot eivät liity tapaukseen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 12.9.2018 9:59
Kaleva

Rovaniemellä Palojärven paliskunnan alueelta Käärmerakasta löytyi kuollut poro, jonka kimppuun oli jäljistä päätellen käynyt koira. Asiasta kertoo poliisi.

Poliisin tietojen mukaan koiran hyökkäyksen jälkeen poro oli lopetettu ampumalla.

Koiran omistajasta tai poron ampujasta ei ole toistaiseksi tietoa, sillä tapauksesta ei ollut ilmoitettu poromiehille tai poliisille.

"Näin metsästysaikaan koirien ja porojen kohtaamiset ovat yleisiä eikä vahingoilta voida täysin välttyä huolellisellakaan toiminnalla. Poliisi haluaa muistuttaa, että koiran aiheuttamasta pelottelusta ja vahingoista poroille on ilmoitettava paliskunnan poroisännälle", poliisin tiedotteessa todetaan.

Poliisi pyytää tietoja Palojärven paliskunnan tapauksesta. Vihjeet ja havainnot voi ilmoittaa osoitteeseen palaute.lappi@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295 466 250.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisissa kerrottiin kuinka suomeen on tuotu Britanniasta lihaa,tullissa tehty dna tutkimus ,pakkausten etiketin oletettua ja nimettyä lihaa ei löytynyt lähetyksissä jopa monen eri eläimen lihoja, olisiko rotista lähtien sisältö ,siitä vaan suomalaisille rehellisesti tuotettua evästä naamaan,olisi parempi pitää ihmismäistä puhetta julkisesti rehellisesti tuottamista elintarvikkeista,samalla syöpä on räjähdysmäisesti kasvussa,ymmärrys ja äly hoita älä jätä,kateus kun sokaisee järjen äänen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettamiselle täytyy olla jokin peruste,harvemmin hirvikoira hyökkää.Yleensä pysäyttää että ukkeli pääsee ampumaan.Lopetus päätöskin vaatii että tuhot ovat suuret ja tuhoisat,voihan tietenki olla koulutamaton lintu koira joka ajateli isännälle kerralla vähän isomman saalin noutaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten porot tuhoaa maanviljelijän omaisuutta ,peltoja ,nehän on aidattu kymmeniä vuosia,jonne ei isäntäkään pääse kuin veräjästä,onpa erikoista ja valheellista väittämää julkisuuteen.kaikenlisäksi pellot on pöheiköt ,eipä aina tietoa onko oikeita viljelyksiä olemassa,pajukot kasvaneet hoitamattomana, kulopeltoista nostetaan vielä tukia valtiolta.voi katsoa ensin omia töitään ja laiminlyöntejään.kuin polkea toisten mainetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiralle on luontainen vietti kuten sudelle,koira jolla metsästetään hirviä,on ihan varmasti tappamisvietti,koira tarvitsee oikean kouluttamisen ennen metsäänpäästämistä,hirvenmetsästyksen aikana tuo on hyvin yleistä koirat tulevat porotarhoihin ajamaan poroja,jälki on karmeaa .koira voi ajaa päiväkausia selkosella poroja,porot ajaa pitkin selkosia ja merkittömät vasat joutuvat emästänsä hukkaan joka imee vielä maitoa,takaa ajettava pieneltä vasalta palaa keuhkot ja lopuksi kuolee,monta kertaa on tilattu poliisit katsomaan toimintaa,ja otettu koiria kiinni,holtiton on syysmetsästyksen aika ,monenlaista porukkaa heiluu selkosella. Kaukana on luonnonrauha. Hirvenpyytäjä selitti tapaustaan sillä että ei ole hirviä niin koira ajaa poroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No joo! E oo koskaa kuullu että hirvikoira ois tappanu ajokoiran kokosen hirvenvasan, näitäki o meijän hirvialueella nähty (ns. punanen vasa). Ja onko lapisa / poronhoitoalueella tapana ajattaa hirvee koirilla??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännää. Tämähän on Lapin uutinen, muttei löydy lapin kansan sivuilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poroista, joiden valtaoikeudet ylittävät tavallisen maanomistajan oikeudet, on tullut tärkeä kohde uutisoinnille. Noin 200 000 Lapin porosta on yksi löytynyt kuolleena ja surmaajaa etsitään. Poromiehillä ei pitäisi olla huolta, sillä muiden kuin omistajien tappamista poroista maksetaan kaksin - kolminkertainen hinta poron ruhon lihahintaan nähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se maksu vaatimesta on aivan perusteltu, jääpi vasat tekemättä ko kuolee. Ja poronhoidolla on pidetty monet syrjäseudut edes jotenki hengissä, ko pelkällä potun- ja pajunviljelyllä ei elä kukaan. Vai mitä muuta pohjanperillä kannattaa kasvatella? Ihan mahottoman hienoja viljapeltoja saapi ettiä... No tietenki ko porot on syöny kaikki ja pihasta kukatki! On se semmonen peto että tappaa pitäs kaikki kunnon ihmisiä kiusaamasta! Vai oisko elinkeino, jonka tukieuroista irtoaa paras tulo? Verrattuna täystuettuun viljelijään tahi muuhun maatalouselinkeinoon? Siitäpä tutkimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo. Onkoha Suomesa muute liikaa poroja nykysi, ku jäkälät o lapista loppu. Pittää tulla jäkälää ja heinää ostamaan Hailuowosta asti. Eipä siinä mittää, saapa myyjä mukavan tilin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin Saamelaisilla oli poroja ja maita riitti eivätkä ne ketään häirinneet. Sitten muut suomalaiset levittäytyivät pohjoiseen, rakensivat teitä jossa poroja jäi autojen alle ja tekivät vanhan elinkeinon harjoittamisen vaikeammaksi. Samaten maat eivät tietenkään enää kuuluneet Saamelaisille vaan peltoa viljelemään alkaville tulokkaille.
Eli muut suomalaiset ovat syrjäyttäneet alkuperäiskansan ja hankaloittavat sen elinkeinonharjoitusta.
Toki on myös toisinpäin, eivät Saamelaiset enää elä perinteiseen tapaan ja käyttävät samoin teitä ja yhteiskunnan tukia kuin muutkin.
Ja tämänhetkinen poromäärähän on huikea verrattuna siihen mitä luonto pystyisi elättämään, suurin osa poroistahan on talviruokinnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normaalisti se on se poroisäntä, joka käyttää omakädenoikeudella asetta tappaen rauhoitettuja sukupuuttoon kuolemassa olevia petoeläimiä ja petolintuja. Näitä poroja on niin paljon liikaa, että sellaisen poistuminen on aina ainoastaan hyvä asia kokonaisuudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ootko porojen tappamisen puolesta uhooja koskaan kulkenut luonnosssa?Noin niinkuin oikeasti,elikkä muutama vuorokausi vähintään yhteen putkeen?
Jos et,niin suosittelen,että teet sen.Se tekee mielelle ja ajattelulle hyvää ja avartaa näkemyksiä.Osaa arvostaa myös toisten työtä ja elinkeinoa ihan uudesta näkökulmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskas ne poronomistajat sitten huolehtis etteivät ne porot tuhoa maanviljelyksiä tai aiheuta muuta vahinkoja kuten autoillle.Ei minulla muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porotalous asettuisi omalla oikealle tasolleen, ellei kepulaiset poliitikot lähettäisi rahojamme tämänkin vääristyneen ja ylimitoitetun harrastelun paisuttamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeita sanoja, vapaaseen laiduntamiseen perustuva porotalous aiheuttaa itse suunnattomat vahingot yhteiskunnalle, ja yksityisille ihmisille. Auto- ja junakolareiden lisäksi porot sotkevat maanviljelijöiden viljapellot ulosteilla, porkkaavat rehupellot pilalle, kaluavat jäkäläkankaat putipuhtaiksi, sotkevat kesämökkiläisten puutarhat, syövät taajamien istutukset yms. Mistä löytyisi kansanedustaja joka tekisi lakialoitteen porojen tarhaamisesta. Lisäksi erotukseen ja vapaaseen laiduntamiseen perustuva porojen pito on puhdasta eläinrääkkäystä. Erotuksissa vauhkoontuneita poroja revitään täydestä juoksusta kurkusta maahan, silvotaan puukolla korvat ja sukuelimet puuduttamatta, teurastetaan aidalla poroja periaatteella lekalla päähän ja leuku sydämeen. Siellä poliisin pitää käydä tekemässä rikostutkintaa eikä lähteä metsästäjiä jahtaamaan yhden poron raadon takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nuo porot olisivat ympäri vuoden aitauksissa, niin tuollaistakaan ei pääsisi tapahtumaan. Poronhoito on varmaan kaikkein tuetuin yritysmuoto koko maailmassa. Jos tuet lopetettaisiin tai poronhoitajat joutuisivat korvaamaan itse porojensa aiheuttamat vahingot tieliikenteessä tai muualla, niin poronhoito loppuisi heti. Veronmaksajat maksavat kaiken ja vielä joutuvat korvaamaan omien vakuutusten kautta noiden porojen aiheuttamat vahigotkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi noin kuin että kotiin maksettaisiin pelkästä olemisesta, kaikki työllistämistuet kautta maan.

Poronhoito kaipaa tervehtymistä, uudistuksia ja lisää monipuolistumista elinkeinona.
Nykyisillä määrillä talviruokintaa, tarhausta tarvittaisiin enemmän ylisemmässä lapissa.
Vuotson alapuolelta hoitoalueen etelärajalle vain tarhaus.

Sinänsä tavalliset taloudet voi itse aidata pihansa, mökkinsä, kasvimaansa - maanviljelykset aidataan yhdessä paliskuntien sekä valtion tuella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

121
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
84
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
33
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
32
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
21
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
18
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
18
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image