Pohjois-Suomi

Juha Pylväs ajautui vahingossa politiikkaan mutta on päässyt pitkälle

Juha Pylväs. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 25.5.2015 0:00 | Päivitetty 8.7.2015 11:16
Antti Ervasti

Keskustan riveistä Oulun vaalipiiristä on tunnetusti vaikea pompata eduskuntaan kokeneemmankin konkarin, mutta ylivieskalaisesta yrittäjästä Juha Pylväästä tuli kansanedustaja ensiyrittämällä. Itse hän sanoo ansioikseen suorapuheisuuteensa ja hyvän tukiryhmän. Paikka lohkesi 5 860 äänellä.

– Puhun vaikeatkin asiat suoraan enkä harrasta liturgiaa missään kohti. Tyylistäni tykätään, mutta sitä myös vihataan.

Vaikka Pylvään vaalibudjetin toteutuma jäänee noin 50 000 euroon arvioidusta 58 000:sta, se oli silti yksi vaalipiirin suurimpia.

– Tuntemattomuudesta ei pääse esille ilman kunnon budjettia.

Hän kertoo hakeutuneensa yliopistoon 1990-luvun alussa, koska siellä pystyi keskittymään täysillä kestävyysjuoksuun ja opiskelemaan harrastuksena. Opiskelupaikaksi valikoitui Helsingin yliopiston maa- ja metsätaloustieteellinen, josta hän valmistui lopullisesti vuonna 2002.

 Maatalon pojalle oli luontevaa ryhtyä maatalousyrittäjäksi. Maaseudun kehittämisessä aiemmin työskennellyt Pylväs ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi vuonna 2003. Hänen veljensä kanssa Ylivieskan Vähäkankaalla pitämän kasvinviljelystilan toimialaan kuuluvat lisäksi koneurakointi ja konsultointi.

– Yrittäminen sinänsä ei ole minua kiinnostanut, vaan olen aina mietiskellyt sitä, miten saa rahaa. Yliopistossa pääaineeni oli liiketalous, ja sieltä kai tämä valinta tuli sitten luontaisesti.

Pylväs sanoo, että ei ollut hakeutumassa aluksi politiikkaan millään tavalla. 1990-luvun lopussa hän alkoi kirjoitella kolumneja paikallislehteen enimmäkseen maaseutuasioista. Siinä sivussa hän ei malttanut olla sivaltelematta yhteiskunnan ja politiikan puolelle.

Terävät kirjoitukset huomattiin, ja paikallinen keskustaväki pyysi ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin. Puolue oli ensimmäinen, joka lähestyi, mutta Pylvään verenperintö on vahvasti keskustalainen.

– Suostuin koska ajattelin, että en kuitenkaan pääse läpi. Siinähän kävi ihan päinvastoin. Näin aina uusia korjattavia asioita ja halusin siirtyä seuraavalle tasolle. Nyt ollaan täällä.

Kuukausi eduskuntatyötä on vahvistanut Pylväälle sen, että hän todella on paikassa, jossa voi vaikuttaa asioihin.

– Täällä paikan päällä sen näkee. Kaikki keskeiset henkilöt, jotka asioista päättävät, istuvat viereisessä pöydässä samassa ryhmässä. Viestiä omalta alueelta pystyy viemään koko ajan. Tietysti ensikertalaisena olen niin sanotusti luppoajalla noista hallitusneuvotteluista.

Yllättävää eduskuntatyön aloituksessa oli tapa, millä uudet kansanedustajat hyppäsivät vauhdissa olevaan junaan. Kampanjan rasituksista ei joutanut hengähtämään, vaan kaikki käytännön asiat oli järjestettävä välittömästi.
Omaksi ykköstavoitteikseen tällä vaalikaudella hän mainitsee käyttää kaikki keinot, että Ylivieskan ammattikorkeakoulutus säilyisi.

– Laajempana kokonaisuutena haluan olla mukana ennen kaikkea sääntelyn purkamisessa. Yrittäjänä ja yritysneuvojana tiedän sen sääntelyn määrän, joka lamaannuttaa yritystoimintaamme ja estää kasvua.

Kolme kantaa

Kollajan allas pitää rakentaa...KYLLÄ.

Pyhäjoen ydinvoimalalle pitää myöntää rakentamislupa...KYLLÄ.

Samaa sukupuolta olevien pitää saada solmia keskenään avioliitto...EI.

Juha Pylväs
Ikä: 44 vuotta.
Kotipaikka: Ylivieska.
Koulutus: maa- ja metsätaloustieteiden maisteri.
Työura: maaseutuyrittäjä.
 Luottamustehtävät: Ylivieskan kaupunginvaltuutettu vuodesta 2000, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja vuodesta 2009, Suomen kuntaliiton valtuuston jäsen 2008–2011.
Perhe: vaimo Anu ja lapset Aleksi, 10, sekä Anna, 7.
Harrastukset: kestävyysjuoksu, hiihto, musiikin kuuntelu ja rumpujen soitto.
Merkittävin poliittinen saavutus: päätöksenteon yhtenäisyyden löytyminen Ylivieskassa.
Tämän kauden kolme tärkeintä asiaa: 1) Talouden kuntoon saattaminen. 2) Sääntelyn vähentäminen. 3) Biotalouden nousuun saattaminen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
19:03
Tärkeintä on tunnelma - sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen auttaa ihmisiä luomaan kauniin ja toimivan kodin
18:00
Oulussa esiintyvä Nik Kershaw on iloinen elämästä julkisuuden ulkopuolella – “On helppoa olla menestynyt, mutta maine on todella vaikea asia” Tilaajille
17:55
Mitä tapahtuu brittiparlamentin superlauantaina – brexitin loppusilaus vai vastaveto täysin toiseen suuntaan?
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image