Pohjois-Suomi

Joutsen löytyi ammuttuna Inarin Näätämössä – poliisi tutkii met­säs­tys­ri­kos­ta ja luon­non­suo­je­lu­ri­kos­ta

KUVA: Pekka Peura
Pohjois-Suomi 12.9.2019 10:35
Heidi Peltonen

Lapin poliisilaitos tutkii Inarin Näätämössä tapahtunutta joutsenen tappamista. 

Tapaus paljastui, kun Inarin poliisi sai ilmoituksen, jonka mukaan Pommijärven itäpuolelta oli löytynyt kuollut joutsen. Lintu löytyi valtakunnanrajan läheltä. 

Poliisin mukaan lintu oli tapettu ampumalla 10.–11. syyskuuta välisenä aikana. Asiassa epäillään metsästysrikosta ja luonnonsuojelurikosta. 

Poliisi pyytää havaintoja ja tietoja tapahtuneesta. Tiedot voi ilmoittaa puhelimitse numeroon  040 5417 864.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Hienoa, että joutsenia on sopusuhtainen määrä, mutta se ei ole hienoa, että on ääliöitä jotka tuota hienoa lintua ampuu.
Lisää saisi pesiä joutsenia, koska hanhet valtaavat pesimäalueet. Hanhet ja joutsenet mahtuvat hienosti Suomen luontoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin totta ja joutsenia ei missään tapauksessa ole liikaa. Hanhia kyllä alkaa olla ihan riittävästi muttei niitäkään missään tapauksessa ole liikaa.
Taitavat vain he jotka haluavat joutsenien vähentämistä pelätä viattomia lintuja, vaikka ovat mielestään mahtavia eräkävijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida olla lappilaisilla vielä käsitystä siitä, miten lakia tulee noudattaa. Teot kertovat puolestaan, ettei noilla selkosilla ainakaan osata luontoa arvostaa mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki on laki ja sitä pitää noudattaa. Muuten joutsenten vähentäminen on luontoteko. Voimakkaan ja agressiivisen lajin rauhoitus on johtanut epäsuhtaan luonnossa. Muut samoilla soilla ja lammilla pesivät lajit ovat hätää kärsimässä, kun ei enää ole reviirejä. Joka paikka täynnä joutsenia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutsenia ei ole yhtään liikaa. Jos jollain lemmella pesii joutsenpari, niin se ei tarkoita sitä, että niitä olisi koko Suomessa liikaa.
Älkää aikuiset ihmiset viitsikö lässyttää aivan turhia. Tuollaiset sadut ovat jo vitsinäkin huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kun löytäisi lammen jossa ei pesi joutsenpari. Ei vain löydy vaikka erämaita samoilee kuinka paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä löytyy paljonkin, jos vain joskus käy sen verran katsomassa, että voi luonnossa käyneensä.
Lapin erämaissa voin kokemuksesta tältä kesältä sanoa, että yli 80% on pesimätöntä aluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapista voi löytyäkin joku yksittäinen lampi. Itse tunnen paremmin koillismaan, kainuun ja etelä lapin korvet, ja nimenomaan suovoittoiset sydänmaat. Ennen siellä sai ihailla metsähanhen laulua. Vajaa kolme kymmentä vuotta sitten alkoi joutsenen invaasio joka on jatkunut kiihtyvästi tähän päivään. Ennen niin arka sydänmaiden lintu on täyttänyt erämaat ja pesii jo asutuksenkin ympärillä koska erämaassa on loppunut jo reviirit. Suurin yksittäinen tekijä metsähanhen vähenemiseen rannikon levähdyspelloille teurastamisen lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähanhet ovat lisääntyneet jokapuolella ja koillismaalla on vähemmän joutsenia, kuin lapissa eli höpinäsi on täyttä satua.
Joutsenista kun ei ole mitään haittaa metsähanhille ja joutsenia on vieläkin liian vähän maailmassa.
Rannikon levähdysalueiden metsästys ei vähennä metsähanhia mitenkään, sillä poikueiden määrä on paljon suurempi, mitä muutaman hanhen metsästy.
Mitähän jos keskityt nyt sellaisiin asioihin mihin kykenet, sillä näistä asioista et ymmärrä mitään ja levittelet vain mutua kiusataksesi itseäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrät varmaan, jos koko maassa on n. 70 000 joutsenta ja hanhia yli 200 000, että kummat ovat ongelma.
Joutsenet kun eivät todellakaan ole täyttäneet erämaita ja niillä on reviiri alueita vielä paljon käyttämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Miksi Wikipediaa pitäisi lukea, kun totuuden saa muualtakin. Joutsenia kun on arvioitu olevan n. 70 000 kappaletta ja hanhia yli 200 000. Käy ihan oikeasti joskus luonnossa, niin et kommentoi noin noloja.
Miksi hermostut, kun sinulle yrittää totuuksia esittää ja sitten alat levittämään omaa mutua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Laitahan jotain tukea väitteillesi, tai lopeta väärän tiedon levitys. Minä löysin kyllä samoja lukuja mihin tuolla aiemmin on viitattu, mutta sinun kommenttisi eivät ole uskottavia lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähanhi:Esiintyminen: Pesivänä Pohjois-Suomessa 1 000–1 500 paria (Riistakeskus)

Laulujotsen: Suomen pesimäkanta lienee tällä hetkellä 5 000-7 000 paria, kun vielä 1990-luvun alussa kannanarvio oli 1 500 paria.

Pesimäkanta on kasvanut hurjaa vauhtia, ja laji on levittäytynyt maan pohjoisosista etelämmäksi. (Lintuatlas)

Kyhmyjoutsen: 2000-luvun lopun arvio pesimäkannan kooksi on 6000–10 000 paria. Uusimman atlaksen perusteella kyhmyjoutsen on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana jatkanut levittäytymistään: atlasruutujen, joissa todettiin varma pesintä, määrä kasvoi noin 65 %, (Lintuatlas)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo ovat jo vanhoja laskentatuloksia. Lintuatlas kertoo metsähanhen pesimäkannaksi yli 2000 paria. Kanta on taantunut tuohon 1000-1500 pariin samaan aikaan kun molempien joutsenlajien pesimäkanta on kasvanut tosiaan hurjaa vauhtia ollen nykyään n.20000 paria yhteensä. Kannattaa uskoa tutkittuun tietoon jos ei kelpuuta erämiehen kokemusperäisiä havaintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo ovat uusia tuloksia joita sinunkin kaupunkilaisen tulisi uskoa. Me, jotka luonnossa liikumme ja siitä jotain ymmärrämme tiedämme totuuden ja sinunkin olisi syytä ottaa oppia meistä viisaammista. Sinun lukusi on mutua ja ne on helppo kumota oikeilla luvuilla joita aiemmin on esitetty.
Joutsenkanta on pieni vielä eikä ongelmia ole missään havaittu eli ei haittaa vaikka kanta tuosta kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sinä sieltä Suomussalmen ja Hossan soilta mitään tietoa saa, miten tilanne oikeasti on Suomessa.
Katsos kun ei joutsenten ja hanhien osalta mitään ongelmia ole ja kannat ovat vielä kohtalaiset koko maan tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo juuri todistaa, ettei joutsenia ole haitaksi asti eli ei haittaa toisten lintujen pesintää mitenkään. Hanhia samoiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voikauhea.. Joutsen tapettu. Tuo suojelu menee joskus ihan äärimmäisyyksiin. Meidänkin lähivesissä joutsenet, kurjet ja harmaahaikarat ovat tänäkesänä (osin aiemminkin) valloittaneet perinteisten vesilintujen pesimäpaikat. Joutsenia on aivan turhan paljon sille vesistölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image