Pohjois-Suomi

Jälleen uusi polt­toai­ne­vuo­to Sodankylän Sakatissa

Arkistokuvassa kairausnäytteitä yhtiön tutkimushallissa. KUVA: Elina Melamies
Pohjois-Suomi 10.5.2019 21:44
Milla Sallinen

Sodankylän Sakatissa on tapahtunut jälleen polttoainevuoto. Kaivosyritys Anglo Americanin suomalainen tytäryhtiö AA Sakatti Mining kertoo, että se havaitsi merkkejä polttoainevuodoista kairausalueiden jälkitarkistuksissa tiealueella Pahanlaaksonmaan pohjavesialueella. Alue sijaitsee Natura 2000 -alueen ja soidensuojelualueen ulkopuolella.

Löydöt tehtiin viime viikolla. Vuotokohdat ovat laajuudeltaan alle neliömetrin kokoisia. Yhtiön mukaan pilaantuneen maa-aineksen pinta-ala on yhteensä noin kolme neliömetriä ja vuotokohdissa on alustavan arvion mukaan polttoainetta pisaroista muutamaan litraan.

Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Jokela kertoo tiedotteessa, että viranomaisia on informoitu tapahtuneesta. Tarkkaa tietoa vuodon alkuperästä ei vielä ole.

– Kyseessä on yksityinen metsäautotie, jonka pääasiallinen käyttäjä on ollut yhtiö. Alueella on ollut myös muuta liikennettä. Alueen pääasiallisena käyttäjänä yhtiö hoitaa alueen jälkitarkastukset ja siivouksen.

Vuotohavainnot on kuvattu ja paikannettu, ja maaperästä on otettu näytteet jotka on lähetetty laboratorioon analysoitavaksi.

– Tutkinta on aloitettu vuodon taustojen ja syiden selvittämiseksi. Vuodosta on ilmoitettu maanomistajille ja alueen kunnostaminen toteutetaan välittömästi viranomaispäätöksen jälkeen.

Yhtiön aikaisempi polttoainevuoto havaittiin vain vuotta aikaisemmin toukokuussa. Tällöin 28 kairauskohteesta kahteentoista esitettiin eriasteisia kunnostustoimenpiteitä. Kohteista kuusi sijaitsi suojelualueella ja kuusi suojelualueen ulkopuolella.

– Edellisen kairauskauden vuotovahingon jälkeen kiinnitimme erityistä huomiota menettelytapoihin ja varautumiseen. Tästä työstä huolimatta nyt tapahtunut vahinko korostaa ympäristönsuojelutoimien tärkeyttä, Jokela toteaa.

Yhtiö tiedottaa asiasta enemmän heti, kun vahingon laajuus tarkentuu ja asiantuntijoiden raportit valmistuvat.

MAINOS

Kommentoi

Voi kun metsäurakointifirmatkin olisivat noin huolellisia että edes viitsisivät huolestua öljyvuodoista.

On selvää että metsäteollisuus ja sen aiheuttamaa ympäristökatastrofia katsotaan sormien läpi tässä maassa tänäkin päivänä. Liian moni politikko lähipiireineen hyötyy suoraan metsäyrityksistä itsekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella aivan järettömät kaivauslait. Voit vaikka mennä kettumaiselta naapurilta valtaamaan sen "pihakartanon" jos eppäilet Että sieltä löytyy jottain kaivauksien arvosta ainetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että ”saastunut” alue on muutamia neliömetrejä ja vuotomäärä ”pisaroita tai muutama litra”. ja kuitenkn natura-alueiden ulkopuolella. Eiköhän tuon ”vuodon” korjaamiseen riittäisi reipas lapiomies ja pari ämpäriä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku ecovihreä siellä käy kaatelemassa polttoianetta luontoon kiusallaan ja leikkii niin lunnonsuojelijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin oudolta ja hämäävältä kuulosta että merkityksettömistä " vuodoista" raportoidaan , muutamalla pisaralla tai parilla litralla ei ole mitään merkitystä. On itsestään selvää että kun koneilla liikutaan maastossa sinne aina muutama tippa tippuu tai esim tankatessa roiskuu jopa litrojakin maastoon. Kyllä metsäkoneiden jäljiltä esimerkiksi löytyy koneista tai polttoainetynnyreistä jääneitä vuotoja. Joskus ennenhän saattoivat konemiehet jopa vaihtaa öljyt koneeseen vetämällä propun auki ja laskemalla vanhat öljyn metsää tai tien ojaan, näitä jälkiä on nähty, onneksi nykyään ei enää. Kyllä kaivosten ongelmat on ihan muuntasoisia kuin muutama tippa öljyä metsässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.5.
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
24.5.
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
24.5.
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
24.5.
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
24.5.
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
24.5.
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
24.5.
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image