Pohjois-Suomi

Jälleen uusi polt­toai­ne­vuo­to Sodankylän Sakatissa

Arkistokuvassa kairausnäytteitä yhtiön tutkimushallissa. KUVA: Elina Melamies
Pohjois-Suomi 10.5.2019 21:44
Milla Sallinen

Sodankylän Sakatissa on tapahtunut jälleen polttoainevuoto. Kaivosyritys Anglo Americanin suomalainen tytäryhtiö AA Sakatti Mining kertoo, että se havaitsi merkkejä polttoainevuodoista kairausalueiden jälkitarkistuksissa tiealueella Pahanlaaksonmaan pohjavesialueella. Alue sijaitsee Natura 2000 -alueen ja soidensuojelualueen ulkopuolella.

Löydöt tehtiin viime viikolla. Vuotokohdat ovat laajuudeltaan alle neliömetrin kokoisia. Yhtiön mukaan pilaantuneen maa-aineksen pinta-ala on yhteensä noin kolme neliömetriä ja vuotokohdissa on alustavan arvion mukaan polttoainetta pisaroista muutamaan litraan.

Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Jokela kertoo tiedotteessa, että viranomaisia on informoitu tapahtuneesta. Tarkkaa tietoa vuodon alkuperästä ei vielä ole.

– Kyseessä on yksityinen metsäautotie, jonka pääasiallinen käyttäjä on ollut yhtiö. Alueella on ollut myös muuta liikennettä. Alueen pääasiallisena käyttäjänä yhtiö hoitaa alueen jälkitarkastukset ja siivouksen.

Vuotohavainnot on kuvattu ja paikannettu, ja maaperästä on otettu näytteet jotka on lähetetty laboratorioon analysoitavaksi.

– Tutkinta on aloitettu vuodon taustojen ja syiden selvittämiseksi. Vuodosta on ilmoitettu maanomistajille ja alueen kunnostaminen toteutetaan välittömästi viranomaispäätöksen jälkeen.

Yhtiön aikaisempi polttoainevuoto havaittiin vain vuotta aikaisemmin toukokuussa. Tällöin 28 kairauskohteesta kahteentoista esitettiin eriasteisia kunnostustoimenpiteitä. Kohteista kuusi sijaitsi suojelualueella ja kuusi suojelualueen ulkopuolella.

– Edellisen kairauskauden vuotovahingon jälkeen kiinnitimme erityistä huomiota menettelytapoihin ja varautumiseen. Tästä työstä huolimatta nyt tapahtunut vahinko korostaa ympäristönsuojelutoimien tärkeyttä, Jokela toteaa.

Yhtiö tiedottaa asiasta enemmän heti, kun vahingon laajuus tarkentuu ja asiantuntijoiden raportit valmistuvat.

MAINOS

Kommentoi

Voi kun metsäurakointifirmatkin olisivat noin huolellisia että edes viitsisivät huolestua öljyvuodoista.

On selvää että metsäteollisuus ja sen aiheuttamaa ympäristökatastrofia katsotaan sormien läpi tässä maassa tänäkin päivänä. Liian moni politikko lähipiireineen hyötyy suoraan metsäyrityksistä itsekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella aivan järettömät kaivauslait. Voit vaikka mennä kettumaiselta naapurilta valtaamaan sen "pihakartanon" jos eppäilet Että sieltä löytyy jottain kaivauksien arvosta ainetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että ”saastunut” alue on muutamia neliömetrejä ja vuotomäärä ”pisaroita tai muutama litra”. ja kuitenkn natura-alueiden ulkopuolella. Eiköhän tuon ”vuodon” korjaamiseen riittäisi reipas lapiomies ja pari ämpäriä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku ecovihreä siellä käy kaatelemassa polttoianetta luontoon kiusallaan ja leikkii niin lunnonsuojelijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin oudolta ja hämäävältä kuulosta että merkityksettömistä " vuodoista" raportoidaan , muutamalla pisaralla tai parilla litralla ei ole mitään merkitystä. On itsestään selvää että kun koneilla liikutaan maastossa sinne aina muutama tippa tippuu tai esim tankatessa roiskuu jopa litrojakin maastoon. Kyllä metsäkoneiden jäljiltä esimerkiksi löytyy koneista tai polttoainetynnyreistä jääneitä vuotoja. Joskus ennenhän saattoivat konemiehet jopa vaihtaa öljyt koneeseen vetämällä propun auki ja laskemalla vanhat öljyn metsää tai tien ojaan, näitä jälkiä on nähty, onneksi nykyään ei enää. Kyllä kaivosten ongelmat on ihan muuntasoisia kuin muutama tippa öljyä metsässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image