Pohjois-Suomi

Irti olleet koirat ajattivat ja raatelivat poroja Pohjois-Suomessa – Oulun käräjäoikeus tuomitsi koirien omistajan päi­vä­sak­koi­hin

Pohjois-Suomi 13.6.2019 11:58
Heidi Peltonen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut pohjoissuomalaiselle miehelle päiväsakkoja metsästyslain säännösten rikkomisesta. 

Tuomio tuli Pohjois-Suomessa huhtikuussa 2017 sattuneesta tapauksesta, jossa miehen kaksi koiraa tunkeutuivat poroaitaukseen ja ajoivat takaa poroja. Koirat tappoivat yhden poron sekä raatelivat yhden poron niin pahasti, että se piti lopettaa. Lopulta porojen omistaja ampui koirat aitaukseen. 

Mies kiisti syytteen ja totesi pitäneensä koiria lukitussa tilassa. Hänen mukaansa koirat pääsivät irti yöllä, kun hän oli nukkumassa. Talolta koirat kulkivat poroaidalle yli kolmen kilometrin matkan. 

Porojen omistaja vaati mieheltä korvauksia kolmen vaatimen eli naarasporojen, neljän siitosvasan ja yhden siitoshirvaan eli urosporon kuolemasta. Lisäksi hän vaati korvauksia eläinlääkärikuluista. Poromiehen mukaan tapahtumien jälkeen aitauksesta löytyi kuukauden sisään tapahtuneesta kaksi kantavana ollutta kuollutta vaadinta. Sen lisäksi yksi vaadin synnytti kuolleen vasan. 

Mies piti vaatimuksia kohtuuttomana, sillä hänen mukaansa koirat aiheuttivat ainoastaan kahden poron kuoleman. 

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen metsästyslain säännösten rikkomiseen sillä, että hän on luvatta pitänyt irti koiria 1.3.–19.8. välisenä aikana eli metsästyslain mukaisena koirien kiinnipitoaikana. Oikeus katsoi, että hän oli päästänyt koirat tarpeilleen niin huolimattomasti, että ne pääsivät ulos kytkemättöminä. 

Lisäksi oikeus katsoi, että kantavien vaatiminen kuolemat sekä yhden poron saama keskenmeno johtuivat koirien poroille aiheuttamasta stressistä. 

Oikeus katsoi, että poromiehellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ampua aitauksessa olleet koirat porojen suojelemiseksi. Oikeuden mukaan hän ei olisi voinut saada koiria kiinni tai muuten estää lisävahinkojen syntymistä. 

Lisäksi oikeuden mukaan asiassa osoitettiin riittävällä varmuudella, että raadeltujen porojen lisäksi kahden vaatimen ja kolmen vasan kuolema johtui koirien aiheuttamasta voimakkaasta stressistä. 

Oulun käräjäoikeus tuomitsi miehelle 25 päiväsakkoa, joista tuli hänen tuloillaan maksettavaksi yhteensä 875 euroa.

Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan porojen omistajalle kuolleista poroista hieman alle 8300 euroa sekä eläinlääkärikuluista ja porojen ylimääräisistä ruokintakuluista reilut 300 euroa. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Otsikko on harhaanjohtava. Irti päästetyt koirat ajoivat takaa ja raatelivat....omistaja ajatti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella kaukaa haettu ajatus, että esimerkiksi poron kuolema kahden kuukauden kuluttua tapahtuneesta olisi voinut johtua sen stressistä. Syy-yhteys jää täysin puuttumaan, puhumattakaan siitä, että jää erittäin selkeä ja riittävä epäilys asiasta. Tuomarinohjeet unohtuneet. Hoviin ehdottomasti, joskin Rovaniemen hovi hyvin selkeästi pitää maakunnan puolta ratkaisuissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äijä oppetti hurttiaan porokoiriksi, halvalla selvisi koulutustapahtumasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun irti ollut poro aiheuttaa autokolarin, poromies saa tuhat euroa ja autoilija maksaa autonsa korjauksen. Reilua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän kartanolla ei oudot piskit hillu. Eri juttu on naapureiden koirat, niillä on lupa rellestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos vapaana hortoilevat porot käyvät sotkemassa toisen henkilön viljapellon, säilönurmipellon, pihamaan tai vaikka mökkiläisten kesäpuutarhan ja perunamaa, niin korvaako porojen omistaja tai paliskunta? Ei korvaa, jää pellon ja kesämökin omistajan tappioksi. Mikä on pielessä että porot saavat juosta ja tonkia mustalle mullalle että sotkea ulosteilla ihmisten pihat ja viljapellot mutta kukaan ei korvansa lotkauta että porojen omistajilla pitää olla vastuu omista tuotantoeläimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paliskunta on kyllä korvausvelvollinen tuollaisessa vahingossa ja porot saa hortoilla vapaana koska vapaa laidunnusoikeus :-) faktat kuntoon ennen kuin höpötetään mitä sattuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä se nähdään kun ei ymmärretä pittää koiria kiinni. Ei muuta kuin korvaamaan aiheutettu vahinko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä tapaus molemmille osapuolille, kuten myös koirille ja poroille. Tuo 12.39 kommentti on myös hyvä, kissoja nimittäin on paljon irti, vaikka laki sen kieltää. Jos saa kissan kiinni, yksi vaihtoehto on viedä se löytöeläinkotiin josta omistaja sen lunastaa esim. 50 Eur hintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi. Kalliiksi tuli koiranomistajalle. Ja poromies sai kohtuulliset korvaukset erilaisten tukien lisäksi. Koirat pitäisi malttaa pitää kiinni ja porot olisi hyvä pitää aitauksissa ympäri vuoden, niin vahingot pystyttäisiin aina todentamaan näin hyvin, kuin tässä tapauksessa. Eikä olisi nämä kesytetyt tunturipeurat liikenneonnettomuuksia aiheuttamassa täällä etelän tiestöllä. Eduskuntaan teki vuosi-pari sitten kansalaisille kyselyn poroista. Toimenpiteitä ootellessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo on taas käräjäoikeustuomari alkanut luomaan uutta oikeuskäytäntöä ja omia tulkintojaan. Koiranomistajan on ehdottomasti syytä valittaa hovioikeuteen, aivan kohtuuton tuomio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on. Liian halvalla pääsi eikä edes rangaistusta tullut, pienet korvaukset vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image