Pohjois-Suomi

Innostunutta johtajaa vaikea löytää

Erkki Vähämaa jää eläkkeelle Kajaanin kaupunginjohtajan virasta kesällä. Seuraajaksi haki vain kuusi ehdokasta ja kaksi lisää antoi suostumuksensa.
Pohjois-Suomi 26.1.2009 0:00
Timo Myllykoski

Innostuneen ja pätevän kuntajohtajan löytäminen on jatkuvasti vaikeampaa. Hakijamäärät avoimiin kaupungin- ja kunnanjohtajan virkoihin ovat olleet jo useita vuosia laskussa ja hakuaikoja on jouduttu entistä useammin jatkamaan.

Kuntaliitossa tilanteesta ollaan huolissaan, mutta toimenpiteisiinkin on ryhdytty. Toimitusjohtaja Risto Parjanteen vetämän työryhmän tuotoksena kuntiin on juuri lähtenyt suositus johtajasopimuksen käyttöönotosta.

"Sillä sovitaan johtamistyön edellytyksistä kunnassa. Johtajasopimus voisi olla yksi väline houkutella osaavia johtajia. Toinen voisi olla kuntajohdolle kehitettävä kannustava palkkausjärjestelmä, jonka pohjana olisi työn vaativuuden arviointi. Kuntapuolella ylimpien johtajien palkat ovat huomattavasti alhaisemmat kuin yksityisellä sektorilla, vaikka kunnat kilpailevat samasta johtajapotentiaalista yksityisen sektorin kanssa", sanoo tutkija Anni Jäntti kuntaliitosta.

Tuorein ensimerkki heikosta kiinnostuksesta kuntajohtajan työtä kohtaan on Kajaanista, missä kaupunginjohtajan virkaan ilmoittautui hakuajan puitteissa vain kuusi hakijaa. Tilanne ei tutkijaa juuri hymyilytä.

"Kuusi hakijaa kaupunginjohtajan virkaan on todella vähän, se ei kuulosta edes tältä päivältä. Jos katsotaan maakunnallisesti, niin Kainuussa on viimeksi kuluneen 13 vuoden jaksolla ollut keskimäärin 16 hakijaa jokaista kuntajohtajan virkaa kohti. Pohjois-Pohjanmaalla vastaava luku on 15", Jäntti toteaa.

Hakijamäärien kuihtumisen myötä julkisen sektorin johtopaikoille haetaan kyvykkäitä ihmisiä myös suorahaulla, eli headhuntereiden avulla.

Esimerkiksi Raahen kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sai joulun alla suorahakuyhtiöstä puhelun, jossa kysyttiin hänen kiinnostusta lähteä suuren kuntayhtymän toimitusjohtajaksi.

"Kyse olisi ollut Raahen kaupunkia suuremman organisaation johtamisesta. Kieltäydyin, mutta tottakai tällainen yhteydenotto lämmittää, koska renkejähän me kuntajohtajatkin vain olemme", Kari Karjalainen sanoo.

Kaupungin- tai kunnanjohtajan virkaa ei voi yksinomaan suorahaun kautta täyttää, koska jo laki edellyttää kuntasektorilla julkista hakuprosessia. Liiketoimintajohtaja Mari Maanonen MPS Finland Consulting Oy:stä sanoo julkishallinnon puolella suorahaun olevan kuitenkin tätä päivää.

"Etenkin kuntayhtymissä ja valtion hallinnon puolella johtajien suorahakuja tehdään. Trendi on se, että kuntajohtajia on aina vain vaikeampi löytää. Siinä työssä on kaksiosainen maailma, eli poliittisen puolen kanssa toiminta ja toisaalta perusoperatiivinen johtaminen. Muutenkin kuntajohtajan työ on nyt aika vaativaa verrattuna siihen mitä se on joskus ollut."Muutosjohtaminen
tekee tuloaan


Kunnat hakevat nyt hyvinkin erityyppisiä johtajia kuin vaikka kymmenen vuotta sitten. Muutosjohtaminen on päivän sana.

"Johtajalta tarvitaan rohkeaakin otetta uudistamiseen, strategisuutta, vastuunkantoa ja innovatiivisuutta keksiä uusia ratkaisuja turvata kuntapalvelut vaikka juuri tässä talouden taantumassa", tutkija Anni Jäntti toteaa.

Mari Maanosen mukaan muutosjohtamisesta on tehty oppikirjoja ja tutkimuksia ainakin 30 vuoden ajan. Kuitenkin vasta nyt aletaan ymmärtää, että muutosjohtamista tarvitaan myös kunnissa.

"Kuntajohtajilla muutostyön pulma on siinä, että kun yhdessä tehtävässä onnistuu omaan organisaatioon päin, niin sitten ne samat ajatukset pitää pystyä perustelemaan myös poliittiselle puolelle ", hän sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kainuulainen kavala, vinostihymyilevä selkäänpuukottajamentaliteetti johtaa tähän. Ollaan niin maauskonrakentajaa ja muuta sanaa ja säveltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
9:30
Jos mahdollisuus aukeaa, Rasmus Karjalainen on valmis liikahtamaan – "Kaikki on mahdollista"
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
44
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image