Pohjois-Suomi

Influenssaa sairastetaan nyt eniten pohjoisessa ja Itä-Suomessa – THL: Epidemia alkanut tänä vuonna normaalia hitaammin

Yli 1,2 miljoonaa suomalaista on ottanut tänä vuonna rokotteen influenssaa vastaan. Pari viikkoa sitten epidemia levisi koko maahan. KUVA: Anja Filppula
Pohjois-Suomi 20.2.2019 22:06
Jaana Mattila

THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen arvioi, että influenssarokote vaikuttaisi toimivan tällä kaudella, ainakin toistaiseksi. Yli 1,2 miljoonaa suomalaista on rokotettu.

Influenssaa podetaan nyt koko Suomessa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ajantasaisesta influenssakatsauksesta.

Terveyskeskusten influenssakäyntimäärät ovat koholla lähes koko maassa, mutta erityisesti Lapin sekä Pohjois-Karjalan ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä sairastavuus on tällä hetkellä korkealla. Influenssaa on kuitenkin todettu kaikissa sairaanhoitopiireissä ja kaiken ikäisiltä.

THL:n infektiotautien erityisasiantuntijan Niina Ikosen mukaan kausi vaikuttaa tänä vuonna erilaiselta.

– Kausi on käynnistynyt normaalia hitaammin, ja vasta pari viikkoa sitten epidemia on levinnyt koko maahan.

Sikainfluenssan jälkeläisvirukset kiertävät Suomea

Viime vuonna Suomessa jylläsi sekä poikkeuksellisen voimakas influenssa B -epidemia että suhteellisen iso influenssa A -epidemia.

Tänä vuonna lähes kaikki tartuntatautirekisteriin ilmoitetuista influenssalöydöksistä ovat olleet influenssa A -viruksia. Ainoastaan yksittäisiä influenssa B -tartuntoja on raportoitu.

– Tällä hetkellä valtaviruksena kiertää A(H1N1)-alatyypin virukset eli pandemian aiheuttaneen, sikainfluenssaviruksen jälkeläisvirukset, Ikonen sanoo Lännen Medialle.

Vuoden 2009–2010 pandemian jälkeläisvirukset ovat muuttuneet normaaleiksi kausi-influenssaviruksiksi, jotka aiheuttavat vuosittain epidemioita ihmisille.

Yli miljoona suomalaista on rokotettu

Valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan Suomessa on annettu influenssarokotteita 9. helmikuuta mennessä yli 1,2 miljoonaa annosta, joista nenäsumuterokotteita yli 60 000 annosta.

THL hankki tälle kaudelle 1,7 miljoonaa pistettävää, kaikenikäisille tarkoitettua VaxigripTetra-rokotetta ja 71 000 FluenzTetra-nenäsumuteannosta 2–6-vuotiaille.

Viime kaudella julkisessa terveydenhuollossa tarjottu influenssarokote ei antanut suojaa silloista virusta vastaan. Tällä kaudella rokote vaikuttaisi toimivan, ainakin toistaiseksi.

– Pienillä lapsilla rokote näyttäisi toimivan hyvin ja yli 65-vuotiailla kohtalaisesti. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että kiertävät virukset eroaisivat merkittävästi rokoteviruksista, Ikonen sanoo ja muistuttaa, että tilanne voi muuttua.

– Influenssavirukselle on tyypillistä muuntua.

Osalla influenssa voi olla oireeton, pahimmillaan johtaa kuolemaan

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta. Lapsilla saattaa olla myös maha- ja suolisto-oireita.

– Taudinkuvat vaihtelevat ihmisillä. Osalla se voi olla oireeton tai lievä, mutta pahimmassa tapauksessa johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan, Ikonen toteaa.

Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1─2 viikon vuodelevolla. Vanhuksille, pienille lapsille ja tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastaville influenssa ja sen jälkitaudit voivat olla hengenvaarallisia.

Influenssaan sairastunut henkilö voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa, tai kosketustartuntana käsien välityksellä niistäessä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa, kuten kouluissa, julkisissa liikennevälineissä tai varuskunnissa.

Useimmissa tapauksissa influenssan hoidoksi riittää oireiden mukainen hoito. Riskiryhmille ja sairaalahoitoa tarvitseville on käytössä myös influenssalääkkeitä.

MAINOS

Kommentoi

Kun perusterve tuttavani kuoli influenssan jälkitautiin muutama vuosi takaperin, aloin ottamaan rokotteen joka syksy vapaaehtoisesti. Ennen olin t
rokotevastainen, mutta en ole enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään muu ei ole pakollista kuin kuolema. Silti en vaaranna itseäni ottamalla testaamattomia rokotteita. Influenssarokotteita kun ei ehditä testata, vaan ne otetaan suoraan käyttöön, että pysyttäisiin virusten edellä. Tämähän sopii lääketehtaille, kun rokotteiden testaaminen maksaisi ja söisi katteita, ihan kuten vanhustenhoito busineksessa. Itsevalvonta ei ole, eikä vastuuta, miksi siis tehdä mitään ylimääräistä. Kerätään vain rahat pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image