Pohjois-Suomi

Ilmaiset ajokortit, läppärit ja kirjat kantoivat hedelmää – Siikalatvan lukio kol­min­ker­tais­ti ha­ki­ja­mää­rän­sä

Siikalatvan lukion aloittavat saavat ilmaiset läppärit. Kuvituskuva. KUVA: Heikki Uusitalo
Pohjois-Suomi 31.5.2018 12:32
Heikki Uusitalo

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Siikalatvan lukio on kevään yhteishaussa kolminkertaistanut hakijamääränsä. Oman paikkakunnan nuorten lisäksi uusi lukio on herättänyt myös valtakunnallista kiinnostusta.

– Aikaisemmin Siikalatvan lukio on taistellut oppilaskatoa vastaan. Nyt tuulet ovat uudet, kommentoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Seija Junno.

Junnon mukaan jopa pääkaupunkiseudulta on tullut kyselyjä, joissa koko perhe olisi valmis muuttamaan Siikalatvalle.

Suureksi lukioksi Siikalatvan lukio ei kasva kolminkertaisellakaan aloittavien opiskelijoiden määrällä, sillä viime syksynä oppilaitoksen aloitti vain seitsemän uutta opiskelijaa. Kaikkiaan opiskelijoita oli kuluneena lukuvuonna alle viisikymmentä.

Siikalatvan lukiota on tehty houkuttelevammaksi poikkeuksellisilla tarjouksilla: lukion aloittavat saavat ilmaiseksi läppärin, kirjat ja ajokortin.

– Olemme lähteneet aktiivisesti rakentamaan uuden tyyppistä koulukonseptia ja samalla vetovoimaistamaan koko kuntaakin, sanoo kunnanjohtaja Pauli Piilma.

Uudessa koulutuskokonaisuudessa opetellaan perinteisten kouluaineiden lisäksi myös digiosaamiseen ja yrittäjyysosaamiseen liittyviä taitoja. Muutto koulutuskeskus Jedun tiloihin Piippolaan mahdollistaa myös uusien kuvataide- ja käsityökurssien tarjoamisen.

Lukio-opintoihin saa liitettyä muiden oppilaitosten kursseja. Osaksi opintotarjontaa suunnitellaan myös yliopistokursseja.

Uudet virtuaalivälineet mahdollistavat opiskelijalle läsnäolon paikasta riippumatta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Ulkomaanmatka, viikko syksyllä, viikko keväällä, leirikoulua siis. Ilmaista oppilaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkolakki pitäisi kuitenkin saada päähän, ennen kuin tällaisia lahjoja jaetaan. Vaikka lukiolaisia näillä konstein hoututellaan. Heille pitäisi myös luoda työpaikkoja omille paikkakunnille. Eikä vain kehä-kolmosen sisä puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten lukion jälkeen nämä lähtevät muualle opiskelemaan ja töihin veroja maksamaan.
Sehän se on pienten maaseutukuntien osa; maksaa neuvolat, päivähoito, koulutus jne. Sitten isot kaupungit saavat kaiken hyödyn ja kehtaavat vielä valittaa että he elättävät maaseudun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siikalatvalla ei kuitenkaan ole tajuttu asioiden tärkeysjärjestystä. Kunta satsaa lakisääteiseen perusopetukseen maamme keskitasoa huomattavasti vähemmän. Arvot ovat kovasti hakusessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti samalla tavoin huomioidaan muita alueellisia toisen asteen oppilaitoksia eikä leikata peruskoulun budjeteista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siikalatva - kunta, jossa ideoita piisaa. Vastahan sama kunta yritti perustaa Mehiläsen hoitaman Siikalatvan terveyskeskuksen Ouluun, olisivat rahastaneet oululaisia.
Aika koominen tuo juttu ylhäällä, Helsingistä on muuttamassa kokonaisia perheitä Siikalatvalle lukion perässä.
Eipä uskoisi. Äsken tehdyssä kuntien vetovoimaisuustutkimuksessa Siikalatava sijoittui maan toiseksi viimeiseksi (= toiseksi huonoin).
Mitenkähän kunta aikoo maksaa nuo ylimääräiset menot, kun kirstu on ollut tyhjä jo pitkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä pitäs ottaa kaikkien alle 8000 asukkaan kuntien käytännöksi nuorille rauhallinen ja turvallinen oppiympäristö.tahtoo olla että noissa pienemmissä kouluissa otetaan oppilas yksilönä eikä opiskelia massana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakaapa asioista selvää, kommentoijat, Siikalatvan lukio on menestynyt lukiovertailuissa ihan hyvin ja omaa pitkät perinteet. Maalaislukioistakin voi ponnistaa pitkälle ja toisaalta mahdollisuus jopa henkilökohtaiseen ohjaukseen on aivan toista luokkaa kuin suurlukioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä autokin, mieluummin sähköinen, olisi hyvä lahjoittaa opiskelijalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällainen oppilaitten lahjominen ei korvaa heikkotasoista opetusta, joka vaivaa maalaislukioita. Opettajat vaihtuvat jatkuvasti, ja ovat sitä ainesta, joka ei pääse kaupunkilukioon opettajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkiksi Siikalatvan lukio vertailussa sijalla 66/359.
Tuskin onnistuu hyonolla opetuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvät ihimiset. Ottakaa selevää paljonko työpaikkoja on hävitetty vähässä ajassa. Miten terveyskeskuksen vuodeosasto siirretään remontoitavaan rakennukseen, vaikka entisestä siirtoon ei ole mitään järkevää syytä. Ottakaa asioista selvää, ennenkuin muutatte. Sisäänpäinlämpiävään, selkärangattomien päättäjien huseeraamaan kuntaan. Kuntaan jossa päättäjät ovat ottaneet tärkeimmäksi asiakseen palveluiden alasajon. Työpaikkojen hävittämisen. Ihmisten muuttamisen kunnasta. Kun yhden työt lopetetaan, niin perheet lähtevät, ja se lähtijäin määrä ei ole 1, vaan vähintään 2. Valtionavut pienenevät sen mukaan. Mitä se kunnalle tekee.... Ei ihme, että rotta uppoavan laivan jättää. Tai yritti. Pysykää pois Siikalatvalta oman etunne takia. Niinkuin tämä päätös kustantaa muutamille ajokortti ym, kertookin. Tasa-arvo, puolueettomuus on päättäjille vierasta. Mitä luulette nuin muuten asioitten hoidon olevan. Voitteko luottaa näihin, jotka tällaisia päätöksiä tekevät, ja ovat täysin ison valtakunnallisen puljun vietävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko parempaa paikkaa sijoittaa nuoriin...... Suora rahan antaminen ei auta kuin hetken, mutta tässä hyvä sijoitus tulevaisuuteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uso tai älä, mutta hinnat neuvoteltuina, tuo ei välttämättä ole kertapompsina ko 30K. Eli ei mitään. Jo muutama perhe tuon veroillaan kustantaa, ja jos perhe/perheitä jopa kuntaan muuttaa, kaikki on voittoa. Pitää infraa yllä kaikkien iloksi ja onneksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei Oulun kaupunki tarjoa vastaavaa tukea liitoskuntien lukioissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fiksu ja uudenlainen tapa kehittää sekä parantaa koko kunnan vetovoimaisuutta ja jopa elinvoimaa. Puhumattakaan siitä mikä merkitys noilla eduilla on nuorille ja varsinkin vähempiosaisille, joilla taloudellisia resursseja on vähemmän käytössä. Nyt kun vielä tietäisi sen, mikä on vuokra-asuntotilanne kyseisessä kunnassa? Siikalatvan kuntaanhan kannattaa hakeutua lukio-opetukseen näillä "houkutuksilla ja eduilla kauempaakin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ”Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
56
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
40
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
25
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
23
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Samalla kun varhaiskasvatus on ottanut huikeita positiivisia harppauksia, se on kärsinyt talouspoliittisista seurauksista Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image