Pohjois-Suomi

Ilmaiset ajokortit, läppärit ja kirjat kantoivat hedelmää – Siikalatvan lukio kol­min­ker­tais­ti ha­ki­ja­mää­rän­sä

Siikalatvan lukion aloittavat saavat ilmaiset läppärit. Kuvituskuva. KUVA: Heikki Uusitalo
Pohjois-Suomi 31.5.2018 12:32
Heikki Uusitalo

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Siikalatvan lukio on kevään yhteishaussa kolminkertaistanut hakijamääränsä. Oman paikkakunnan nuorten lisäksi uusi lukio on herättänyt myös valtakunnallista kiinnostusta.

– Aikaisemmin Siikalatvan lukio on taistellut oppilaskatoa vastaan. Nyt tuulet ovat uudet, kommentoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Seija Junno.

Junnon mukaan jopa pääkaupunkiseudulta on tullut kyselyjä, joissa koko perhe olisi valmis muuttamaan Siikalatvalle.

Suureksi lukioksi Siikalatvan lukio ei kasva kolminkertaisellakaan aloittavien opiskelijoiden määrällä, sillä viime syksynä oppilaitoksen aloitti vain seitsemän uutta opiskelijaa. Kaikkiaan opiskelijoita oli kuluneena lukuvuonna alle viisikymmentä.

Siikalatvan lukiota on tehty houkuttelevammaksi poikkeuksellisilla tarjouksilla: lukion aloittavat saavat ilmaiseksi läppärin, kirjat ja ajokortin.

– Olemme lähteneet aktiivisesti rakentamaan uuden tyyppistä koulukonseptia ja samalla vetovoimaistamaan koko kuntaakin, sanoo kunnanjohtaja Pauli Piilma.

Uudessa koulutuskokonaisuudessa opetellaan perinteisten kouluaineiden lisäksi myös digiosaamiseen ja yrittäjyysosaamiseen liittyviä taitoja. Muutto koulutuskeskus Jedun tiloihin Piippolaan mahdollistaa myös uusien kuvataide- ja käsityökurssien tarjoamisen.

Lukio-opintoihin saa liitettyä muiden oppilaitosten kursseja. Osaksi opintotarjontaa suunnitellaan myös yliopistokursseja.

Uudet virtuaalivälineet mahdollistavat opiskelijalle läsnäolon paikasta riippumatta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Ulkomaanmatka, viikko syksyllä, viikko keväällä, leirikoulua siis. Ilmaista oppilaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkolakki pitäisi kuitenkin saada päähän, ennen kuin tällaisia lahjoja jaetaan. Vaikka lukiolaisia näillä konstein hoututellaan. Heille pitäisi myös luoda työpaikkoja omille paikkakunnille. Eikä vain kehä-kolmosen sisä puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten lukion jälkeen nämä lähtevät muualle opiskelemaan ja töihin veroja maksamaan.
Sehän se on pienten maaseutukuntien osa; maksaa neuvolat, päivähoito, koulutus jne. Sitten isot kaupungit saavat kaiken hyödyn ja kehtaavat vielä valittaa että he elättävät maaseudun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siikalatvalla ei kuitenkaan ole tajuttu asioiden tärkeysjärjestystä. Kunta satsaa lakisääteiseen perusopetukseen maamme keskitasoa huomattavasti vähemmän. Arvot ovat kovasti hakusessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti samalla tavoin huomioidaan muita alueellisia toisen asteen oppilaitoksia eikä leikata peruskoulun budjeteista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siikalatva - kunta, jossa ideoita piisaa. Vastahan sama kunta yritti perustaa Mehiläsen hoitaman Siikalatvan terveyskeskuksen Ouluun, olisivat rahastaneet oululaisia.
Aika koominen tuo juttu ylhäällä, Helsingistä on muuttamassa kokonaisia perheitä Siikalatvalle lukion perässä.
Eipä uskoisi. Äsken tehdyssä kuntien vetovoimaisuustutkimuksessa Siikalatava sijoittui maan toiseksi viimeiseksi (= toiseksi huonoin).
Mitenkähän kunta aikoo maksaa nuo ylimääräiset menot, kun kirstu on ollut tyhjä jo pitkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä pitäs ottaa kaikkien alle 8000 asukkaan kuntien käytännöksi nuorille rauhallinen ja turvallinen oppiympäristö.tahtoo olla että noissa pienemmissä kouluissa otetaan oppilas yksilönä eikä opiskelia massana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakaapa asioista selvää, kommentoijat, Siikalatvan lukio on menestynyt lukiovertailuissa ihan hyvin ja omaa pitkät perinteet. Maalaislukioistakin voi ponnistaa pitkälle ja toisaalta mahdollisuus jopa henkilökohtaiseen ohjaukseen on aivan toista luokkaa kuin suurlukioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä autokin, mieluummin sähköinen, olisi hyvä lahjoittaa opiskelijalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällainen oppilaitten lahjominen ei korvaa heikkotasoista opetusta, joka vaivaa maalaislukioita. Opettajat vaihtuvat jatkuvasti, ja ovat sitä ainesta, joka ei pääse kaupunkilukioon opettajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkiksi Siikalatvan lukio vertailussa sijalla 66/359.
Tuskin onnistuu hyonolla opetuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvät ihimiset. Ottakaa selevää paljonko työpaikkoja on hävitetty vähässä ajassa. Miten terveyskeskuksen vuodeosasto siirretään remontoitavaan rakennukseen, vaikka entisestä siirtoon ei ole mitään järkevää syytä. Ottakaa asioista selvää, ennenkuin muutatte. Sisäänpäinlämpiävään, selkärangattomien päättäjien huseeraamaan kuntaan. Kuntaan jossa päättäjät ovat ottaneet tärkeimmäksi asiakseen palveluiden alasajon. Työpaikkojen hävittämisen. Ihmisten muuttamisen kunnasta. Kun yhden työt lopetetaan, niin perheet lähtevät, ja se lähtijäin määrä ei ole 1, vaan vähintään 2. Valtionavut pienenevät sen mukaan. Mitä se kunnalle tekee.... Ei ihme, että rotta uppoavan laivan jättää. Tai yritti. Pysykää pois Siikalatvalta oman etunne takia. Niinkuin tämä päätös kustantaa muutamille ajokortti ym, kertookin. Tasa-arvo, puolueettomuus on päättäjille vierasta. Mitä luulette nuin muuten asioitten hoidon olevan. Voitteko luottaa näihin, jotka tällaisia päätöksiä tekevät, ja ovat täysin ison valtakunnallisen puljun vietävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko parempaa paikkaa sijoittaa nuoriin...... Suora rahan antaminen ei auta kuin hetken, mutta tässä hyvä sijoitus tulevaisuuteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uso tai älä, mutta hinnat neuvoteltuina, tuo ei välttämättä ole kertapompsina ko 30K. Eli ei mitään. Jo muutama perhe tuon veroillaan kustantaa, ja jos perhe/perheitä jopa kuntaan muuttaa, kaikki on voittoa. Pitää infraa yllä kaikkien iloksi ja onneksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei Oulun kaupunki tarjoa vastaavaa tukea liitoskuntien lukioissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fiksu ja uudenlainen tapa kehittää sekä parantaa koko kunnan vetovoimaisuutta ja jopa elinvoimaa. Puhumattakaan siitä mikä merkitys noilla eduilla on nuorille ja varsinkin vähempiosaisille, joilla taloudellisia resursseja on vähemmän käytössä. Nyt kun vielä tietäisi sen, mikä on vuokra-asuntotilanne kyseisessä kunnassa? Siikalatvan kuntaanhan kannattaa hakeutua lukio-opetukseen näillä "houkutuksilla ja eduilla kauempaakin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

29
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
22
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
12
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
10
Pari kysymystä: Miksi Kiimingin ekopisteitä on lopetettu?
9
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
8
Yrittäjä myy "sotkun munkkeja", joita ei ole leivottu missään sotilaskodissa – Sotilaskotiyhdistys pitää toimintaa moraalittomana Tilaajille
8
Tuore tangokuningas Johannes Vatjus otettiin lämmöllä vastaan kotikaupungissaan Haapavedellä – "Voi Johannes, minkä teit!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image