Pohjois-Suomi

Iin Ollinkorven alueelle suunnitellaan enimmillään 63 tuu­li­voi­ma­laa, mutta moni asia on vielä auki – "Palautteet ja kysymykset ovat erittäin tärkeitä", kunnanjohtaja korostaa

Tuulivoimayhtiö Ilmatar kaavailee Ollinkorven enimmillään 63 tuulivoimalan puistoa. Kuvituskuva. KUVA: Nina Susi
Pohjois-Suomi 14.8.2019 11:04 | Päivitetty 14.8.2019 11:06
Raimo Pirttikoski

Ollinkorven alueelle suunniteltua isoa tuulipuistoa koskeva yleisötilaisuus veti salin täydeltä väkeä Pohjois-Iin koululle. Kymmenien tuulimyllyjen vaikutukset luontoon ja ihmisiin arveluttavat monia.

Pohjois-Iin koulun liikuntasali täyttyi melkein ääriään myöten tiistatai-iltana, kun iiläiset kokoontuivat kuulemaan ja kyselemään Iin Ollinkorven alueelle suunnitellusta suuresta tuulivoimahankkeesta.

Yleisötilaisuudessa käsiteltiin muun muassa tuulipuistoon liittyvää kaavoitusta sekä ympäristövaikutusten arviointisuunnitelmaa. Munkkikahveilla ryyditetty tilaisuus houkutteli paikalle noin 150 ihmistä.

– Paljon enemmän tänne nyt tuli väkeä kuin osasimme odottaa. Se on tietysti hieno asia, että iiläiset ovat kiinnostuneet ottamaan selvää tästä hankkeesta. Myös ihmisten tietoisuus asiasta on lisääntynyt koko ajan, Pohjois-Iin kyläyhdistyksen sihteeri Leena Tiiro kiitteli.

Tiiro ei tuulivoimahanketta kannata.

– Niin valtava tuulipuisto vaikuttaisi luontoon, ihmisiin ja ihan kaikkeen. Myllyt ovat isoja, eikä niiden kaikkia vaikutuksia edes tiedetä, Tiiro totesi.

– Me tulemme syksyllä pitämään myös oman tilaisuuden kyläyhdistyksille, maanomistajille ja muille ihmisille, joiden elämään tämä hanke oikeasti vaikuttaa. Tähän asti tiedotustilaisuudet ovat olleet kunnan ja tuulivoimayhtiön järjestämiä.

Tiistaina hankkeesta ja sen etenemisestä olivat paikallisille kertomassa muun muassa tuulivoimayhtiö Ilmatar Ii Oy:n, konsulttiyritys Ramboll Finlandin ja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen edustajat.

KUVA: Marjut Äijälä

Selväksi kävi, että ennen lähivuosien päätöksiä tuulivoimahankkeen kaikki mahdolliset vaikutukset on tarkoitus selvittää ja puntaroida mahdollisimman tarkasti myös viranomaisvoimin.

Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava korosti tavoitteena olevan, että kaikki osapuolet kykenisivät hyväksymään asiassa kunnan ratkaisut.

– Senkin takia kaikki palautteet ja kysymykset ovat nyt ja hankkeen edetessä erittäin tärkeitä, Alatossava korosti.

Alustusten jälkeenkin kuulijoita arvelutti muun muassa se, otetaanko selvityksissä huomioon myös lähialueiden lukuisten tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutukset. Jotkut arvelivat kiinteistöjen arvon laskevan, toiset taas epäilivat konsulttien tuottaman tiedon luotettavuutta.

Myös Ilmattaren suunnitelmien suuruutta ihmeteltiin, koska yhtiö kaavailee alueelle enimmillään 63 tuulivoimalan puistoa.

– Mihin ihmeessä niin paljon sähköä edes tarvitaan, ainakaan täällä pohjoisessa? Ja jos kaikki suunnitelmat toteutuvat, niin kohta meillä on täällä satoja tuulimyllyjä, yksi kuulijoista murisi.

Oili Kaleva ja Jaakko Höyhtyä kertoivat vastustavansa hanketta monestakin syystä.

– Siitä on haittaa ihmisille, luonnolle ja eläimille. Ja on se kartallakin niin julmettu pisteviidakko, että ihan hirvittää. Jos se kuitenkin toteutuu, niin toivottavasti paljon pienempänä vaihtoehtona, Kaleva totesi.

– Ei siinä oteta ihmisiä huomioon, eikä kaikkia terveys- ja muita vaikutuksia vielä tiedetä. Ainakin noin iso pitäisi rakentaa syrjäisemmille seuduille tai merelle. Tallaisilla hankkeilla käytetään hyväksi velkaisia kuntia, Höyhtyä arvioi.

Iissä on rakenteilla viisi tuulivoimalaa alueella jo toimivien kymmenien myllyjen lisäksi. Lisäksi suunnitteilla on moninkertainen määrä voimaloita. Arkistokuva. KUVA: Janne Körkkö

Heimo Lalli puolestaan kertoi toivovansa, että Ollinkorven tuulipuistokin toteutuu.

– Siitä on kunnalle taloudellista hyötyä, eikä tuulivoima saastuta. Jotain meidän on tehtävä, jos hiilijalanjälkeä halutaan pienentää, Lalli totesi.

– Eivätkä tuulivoimalat minua muutenkaan haittaa, olen niitä paljon nähnyt esimerkiksi Saksassa. Liikennemelu on pahempi haitta kuin tuulivoimaloiden humina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Ympäristöarvojen huomioiminen, hiilijalanjäljen pienentäminen, luonnon monimuotoisuuden arvostaminen - pelkkiä juhlapuheita ja sanahelinää. Annetaan ymmärtää, että vähäiset haitat joudutaan kärsimään yhteisen hyvän takia, jotta kansalaiset menestyvät. Kotiseutu uhrataan muun Euroopan halvan energian tuotantoon. Päättäjätkin saattavat saada hieman ”mainetta ja kunniaa”, mutta sehän lienee vain muodollinen sivuseikka, jolla ei taida olla lopulta suurtakaan merkitystä. Ollaanko huolissaan kuntalaisten terveydestä ja tulevaisuudesta? "Raha puhuu " ja todella painokkaasti - mutta onko se todellisuudessa kuitenkin vain lyhytnäköistä ahneutta, jolla on karu loppu? Metsää kaadetaan, jotta saadaan rakennettua satoja jopa Eiffel-tornin korkeuteen yltäviä tuulivoimaloita runsaine haruksineen. Metsästys luultavasti tullaan kieltämään tienoolta, koska lähes koko kunta valjastetaan uuden 'Rahasammon' ikeeseen.
Onko silläkään lopulta mitään väliä...ehkä sittenkin on.
Entä miten käy Perämeren rannikon matkailulle? Käykö samoin, kuin joillekin muillekin tienoille: ei näy enää rantaturistejakaan voimaloiden louskuttaessa siipiään korkealla päidemme yläpuolella, loputtoman ujelluksen tauotessa vain silloin, kun ei tuule.
Jos joku turisti sittenkin sattuisi eksymään tänne, niin voisi katsella Suomen korkeimpia torneja, jotka jatkuvat silmänkantamattomiin, pohjoiseen ja etelään. Suurimpien tuulivoimaloiden lapa tekee tuulisella säällä ympyrää, joka pinta-alaltaan vastaa noin seitsemää jalkapallokenttää. Huomaamatta niitä ei voi olla: auringossa kiiltävät, pimeässä välkkyvät, tuulessa ujeltavat ja kolisevat. Voisi olla kiintoisaa kuunnella satojen tuulivoimaloiden ääntä niiden lapojen pyöriessä samassa tahdissa... tai ehkä sittenkään ei.
Onko sitten mitään väliä sillä, jos ihmiset muuttavat pois...jotkut saavat kenties talonsa myytyä arvon alentumatta kovin radikaalisti. Tarvitaanko enää veronmaksajia kun on tuulivoimaloita? Istuskellaan kotona -Rahasampo tuottaa kuitenkin lisää rahaa niille kuntalaisille, jotka eivät syystä tai toisesta voi tai halua muuttaa pois.
Eläimistä ei ole ennenkään piitattu, kun Ihminen suuressa teknisessä viisaudessaan ja omaa etuaan tavoitellen on ympäristöön kajonnut ja sitä tuhonnut - pitäisikö siis nytkään välittää... Näkyykö vielä revontulet? Harmillista. Erittäin harmillista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persaukisissa kunnissa hulluus jatkuu vuodesta toiseen.
Hesassa ei myllyjä ole eikä tule, "mutta ei vieläkään tuulivoimaa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilttakaa vain kivihiiltä. Luonto kiittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sääliksi käy niitä joilla on talo tai mökki noiden lähietäisyydellä. Kesällä auringonvalossa välkkyy kuin discossa kun myllyjen lavat pyörivät auringon edessä...saa migreenin vähemmästäkin. Ja fakta on että näiden kiinteistöjeän arvo romahtaa asuntomarkkinoilla nollaan...ei ole myyntivaltti kun vieressä seisoo armada 300 metrisiä teräsmyllyjä. Näistä ei vaan tahdo kukaan puhua ääneen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulisähkön tuotanto on säiden armoilla. Tuulimyllyn teho on riippuvainen tuulen nopeuden kolmanteen potenssiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos tuulen nopeus putoaa16 m/s ==> 8 m/s, niin tuulimyllyn teho putoaa 1/8 osaan ( 1/2^3 = 1/8). Sen vuoksi tuulisähkön tuotanto huojuu jatkuvasti riippuen tuulen nopeuden vaihtelusta. Tuolla tuotannon vaihtelulla ei ole mitään tekemistä kulutuksen tarpeiden kanssa.

Vaihteluun voi tutustua googlaamalla : Fingrid Tuulivoiman tuotanto.

Jos haluaa tutustua tuulisähkön merkitykseen Suomen sähkön tuotannossa, niin se onnistuu, kun googlaa : StatNett Tall og data fra kraftsystemet ja klikkaa sieltä Nordisk Kraftbalanse .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Modernin tuulivoimalan tuotanto ei tipu 1/8 osaan tuon esimerkin mukaisesti, kun se on alun perinkin mitoitettu tuottamaan täyttä tehoa jo 10 m/s tuulella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukkikari olisi hyvä paikka 2-3 tuulimyllylle.
Tuulee aina ja voimayhtiö rakentaisi paljon
kaipaamamme sillan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietänet sitten museoviraston rauhoitus alueista tukkikariassa. Eikä sitä siltaa sinne saada eikä sitä kaikki haluakkaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen kontolle jäävät myllyjen purkamiset kun ne tulevat elinikänsä päähän 15 -20 vuoden kuluttua. Loppuun ajettu mylly kun on jätettä ja jonkun se pitää purkaa. Mitä sanotaan myllyjen maanvuokrasopimuksissa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on oikea ja tervetullut hanke Suomeen. Toisin kuin Putinin sillanpääasema Hanhikivelle. Eilen oli kauppalehdessä juttu, jossa ranskalainen suuri eläkerahasto aiko sijoittaa Suomeen miljardi, siis miljardi euroa Suomen tuulipuistoihin. Se tarkoittaa kolmea tämän kokoista tuulipuistoa. Siellä Iissäkin taitaa kateus viedä kalatkin vedestä, kun lukee noita viestejä, kun ei ole itsellä vuokrata metsäänsä tuulipuistolle. Tälle ranskalaiselle rahalle on kyllä muuallakin ottajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalat on vienyt jo Pohjolan Voima ja nyt ollaan viemässä metsätkin ja harrastusmahdollisuudet. Ympäristö ollaan tuhoamassa ja siitä pitäisi olla kateellinen. Vieköön Ranskalaiset rahansa vaikka hevon persiisiin. Metsänomistaja olen mutta noita rahoja en himoitse. Älkää muutkaan maanomistajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oikeassa olet,ihmiset petettiin jo kerran voimalaitosten rakentamisella,tuhottiin joet mitättömillä "vesimyllyillä"lupaukset oli suuret,silloin vietiin joet,nyt jopa loputkin,ei ne härvelit ole mitään,hiilijalan jäljen pienentäjiä,kyllä ne ovat vain rahan takomista varten ja on helppoa,sitten jättää rotiskot paikoilleen,ei muuta kun firma konkkaan ja pestään kädet Pilatuksen saipualla,kyllä paikallisten pitäisi nähdä jo hunajaisten lupausten taa,jos myytte maata,vaatikaa myös osinko tuotosta,ilman mitään velvotteita jälkisiivoukseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On päivän selvää, että tuo tuohon tulee. Palautteen kerääminen ja keskustelu on osa prosessia mutta lopputulemaan sillä ei ole mitään vaikutusta. Se tehdään, kun se kuuluu tehdä. Vähän kuin YT_neuvottelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimalan rakentamisen, pystytyttämisen ja käytön hiilijalanjälki on valtava. Tuleekohan voimala käyttöiässään koskaan tuottamaan yhtä paljon energiaa mitä se on itsessään imaissut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolissani olen lapsenlapsien elämästä, millaisen maailman jätämme heille.. tuulivoimalat , ei todellakaan ole hyvä vaihtoehto, luonto ja ihmiset kärsii. Miten se Juice lauloikaan .. viekää te maat, viekää te veet, viekää talvet ja keväät..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiiltäkö pitäisi polttaa?

Jos haluat ajatella jälkipolvia, niin kannatat tuuli-, aurinko-, vesi- ja ydinvoimaa.

Kaikilla on miinuksensa, mutta fossiilisten polttoon verrattuna ne ovat pienet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi Herrajeesuskemppainen! Ihmiset kuin keskiaikaa elävät. Noitia ei enää ole kun sivistys alkoi vallata syrjäisimpiä kyliäkin. Tuli tuulivoimalat ja niistä saatiin uudet noidat ja noitavainot takaisin. Kaiken lisäksi suurimmat noitavainon palauttajat ovat nyt lukeneet, luonnon puolesta huutavat edistysmielisiksi itseään kutsuvat ”maailmanpelastajat”. Mikä ihme heidät on saanut uskomaan, että tuulivoimalat ovat luonnolle pahaksi? Eihän tuulivoimala kuluta luontoa millään tavalla. Se vaan kerää pisteytetysti luonnon energiaa ihmisen käyttöön. Toisin kuin miltei kaikki muu aurinkoenergiaa lukuun ottamatta tuuli on ainoa saasteeton energialähde. Kaiken maailman ympäristötutkimuksia vieläkin tuulivoimalta vaaditaan vaikka se on jo ympäriinsä tutkittu ja todettu kaikki salaliittoteoriat huuhaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huotarille tiedoksi, että tämä hanke tuhoaa ympäristön täysin. Kyseessä on maailman massivisin hanke jonka ympäristövaikutuksia ei osaa kukaan arvioida. Et sinä enkä minä. Kyseessä oleva hanke on ympäristön tuhoava, jota emme Iihin halua. Yksi mylly vaatii tilaa 3 ha, siihen tiestöt, sähköasemat, ja johtoereitit. Avohakkuuta riittää, jolloin eläimet katoaa ja ihmiset voivat huonosti. Saakaa sitä tolloille selittää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

palautteet ja kysymykset tärkeitä? :)
tuskin..tekevät mitä lystäävät.
Toivottavasti maanomistajat älyävät vaatia kunnon korvaukset..siis kunnon.
Tuulivoimalanhan voi itsekin laittaa omalle tontilleen. Agregaatin, aurinkopaneelit eikä siihen tarvita kysymyksiä eikä palautteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image