Pohjois-Suomi

Iiläisnuorten ilmastoviesti meni perille Brysselissä, kuulijana tulevan EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen – "Ei jännittänyt paljon yhtään"

Iiläisiä edustivat Brysselissä Leena Vuotovesi (vas.), Henna Anunti, Joonas Veijola, Jere Viinamäki, Iina Loukusa ja Tuomo Lukkari.
Pohjois-Suomi 17.10.2019 16:33
Arja Mikkola

Iin Alarannan koulun kuudesluokkalainen Jere Viinamäki, Valtarin koulun yhdeksäsluokkalainen Joonas Veijola ja Iin lukion kakkosluokkalainen Iina Loukusa avasivat torstaina aamupäivällä Brysselissä Euroopan tila vuonna 2019 -tilaisuuden kymmenen minuutin puheenvuorolla sen puolesta, että ilmastonmuutos vaatii toimia kaikilta.

Nuoret osoittivat viestinsä heidät ison pyöreän pöydän ääreen kutsuneelle, tulevan EU-komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille, joka teki muistiinpanoja.

Harjoittelu oli tepsinyt.

– Ei jännittänyt paljon yhtään. En ole paljon paremmin saanut vedettyä, arvioi juniori Jere Viinamäki, 12.

– Tilaisuus oli aivan mahtava. Hirveästi kiinnostavia asioita. Minun sanoma oli se, että jokaisen, näiden isojen ja vaikutusvaltaistenkin pitää tehdä jotakin ilmastonmuutokselle. Moni alkoi puhua siitä, että se on aivan totta, mitä nuoret puhuvat, kertoo Joonas Veijola.

Tilaisuus järjestettiin Egmont-palatsin ylväissä, uusklassisissa puitteissa englanniksi, mutta hyvin asiat ymmärsi. Joonas Veijola myös vaikuttui EU:n mahdollisuuksista.

– Siellä voidaan tehdä isoja asioita. Asiat voivat lähteä aivan mainioon suuntaan.

Iina Loukusa toteaa jännittäneensä vain sitä, jos joku tulee haastattelemaan englanniksi.

– Joku tuli kysymään, kuinka meidän kunnassa nuoret voivat vaikuttaa. Yritettiin puhua kunnanvaltuustosta ja nuorisovaltuustosta. Kyllä me saimme hyvin asiamme kerrottua.

Iiläiset koululaiset olivat ainoat nuorison edustajat kansalaisnäkökulmaa painottaneessa, noin 200 hengen tilaisuudessa. Paikalla oli paitsi poliitikkoja myös liike-elämän edustajia. Muut puhujat, kuten Tukholman kaupunginjohtaja, kommentoivat nuorten sanomaa.

– Aivan loistavasti meni. Nuorten vahvaa viestiä kuunneltiin, kertoo luokanopettaja Henna Anunti.

Ilmaston lisäksi keskusteltiin kansalaisten osallistamisesta, Euroopan asemasta globaalisti sekä yhtenäisyyden ja kahtiajakautumisen haasteesta.

– Nuorten sanomaan palattiin monta kertaa: me luotamme teihin päättäjiin, luottakaa te myös meihin nuoriin. Se puhutteli, kertoo yleisön joukossa tilannetta tarkkaillut Iin opetusjohtaja Tuomo Lukkari.

MAINOS

Kommentoi

Ja höpö..Eivät ymmärrä poloset mitäa asiaa ajavat...Kyllä Iiläiilä menee nyt aivan höpöksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa nuoret! Onneksi tulevaisuus on suurilta osin kiinni teistä, eikä näistä muista kommentoijista :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ii on hiilineutraali kunta ,Iin energialla on niiin äkäisiä sähkäreitä vikapäivystyksessä ,että kukaan ei halua joutua heidän kanssaan tekemisiin ,parempi olla iliman sähköjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menivätkö polkupyörällä saasteettomasti, vai tehden ekoteon lentämällä, eiku........

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan kuuntelivat kaikki sanoma meni kuuroille korville kukaan ei tee yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret luottavat kyllä ja toimivat vastuuntuntoisesti. Miten on opetusjohtajan oma suhtautuminen vastuuseen ja rehellisyyteen. Hurjia asioita kuulunut..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nuoret saadaan helposti aivopestyä hommaan tämäki olis voinut suorittaa skypellä eikä lentää mikä ii:ssä ilmaston osalta mättää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja oliko mukana konkreettisia ehdotuksia tässä hyvä esimerkiksi ihmisten määrää vähennettävä koskee lähinnä aasian ja Afrikan maita vaateteollisuus suurin päästöjen aiheuttaja sama kuin lento ja laivaliikenne yhteensä puhumattakaan autoista jotka nostettu tikun nokkaan ps. nuoret kyllä ostaa vaatteita ja elektroniikkaa valtavasti jota kuljetetaan rahtilaivoilla 15 vastaa kaikkia maailman autoja ja laivoja tuhansia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ilmeisimmin tänne tilaisuuteen mentiin lentämällä? Tuliko mieleenkään käyttää ympäristöystävällisiä etenemismuotoja...juosta,kävellä tai pyöräillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät ovat keksineet agendalleen oivan medianäkyvyyden. Lapset ovat säälittäviä ja sympaattisia, joille ei kannata esittää vastaväitteitä. Riittää kun viittaa epämääräisiin kansainvälisiin Ilmastotutkimuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaiselta koululuokalta voisi lennättää delegaation Brysseliin, jotta nuoret saisivat selvän konkreettisen kuvan siitä, kuinka ilmastonmuutosta voi torjua aktiivisella unalmahöttövouhkaamisella perinteinen maalaisjärki ja logiikka täysin unohtaen. Muistaako edes kukaan vanha kyynikko enää sitä aikaa, kun metsäpaloa ei meinattu alkaa sammuttamaan ostamalla liekinheittimiä ja ilmastoa pelasttamaan varaamalla lentoliput?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan lentokoneella matkustivat ja sen tuottama hiilidioksidikin oli ihanan punavihreää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa iiläiset nuoret! Toivoa on vielä paremmasta tulevaisuudesta kun nuoriso on näin fiksua ja ajattelevaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image