Pohjois-Suomi

Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan ai­kaan – ­Pe­rin­tei­sen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja sou­tu­ta­pah­tu­ma

Iijokisoutu-tapahtuma saa ensi kesänä kilpailijan. KUVA: Leinonen Jukka
Pohjois-Suomi 26.1.2020 18:16
Antti Ervasti

Iijoen halki virtaa ensi kesä-heinäkuussa kaksi soutu- ja melontatapahtumaa, uusi Elävä Iijoki -tapahtuma ja perinteinen Iijokisoutu.

Vuodesta 1983 Taivalkosken Jokijärveltä Pudasjärven Kipinään soudettu ja melottu Iijokisoutu-tapahtuma saa ensi kesänä kilpailijan. Juuri perustettu Elävä Iijoki -yhdistys järjestää samaan aikaan kesä-heinäkuun vaihteessa viikolla 27 samaa reittiä etenevän, yhdistyksen nimeä kantavan melonta- ja soututapahtuman.

Uusi yhdistys ilmoittaa tavoitteekseen varmistaa vuosittain järjestettävän, Kipinän kyläjuhlaan huipentuvan soutu- ja melontatapahtuman jatkuminen.

Osa yhdistyksen taustalla olevista ihmisistä on ollut mukana aiempina vuosina Iijokisoudun järjestämisessä. He kertovat haluavansa jatkaa Iijoella kulkemisen perinnettä, ylläpitää ja edistää arvokasta jokivarsikulttuuria sekä luontoarvoja.

Elävän Iijoen tavoitteisiin kuuluvat lisäksi myös vaelluskalan palauttaminen Iijoelle, jokivarren luontoarvojen edistäminen ja jokivarren virkistys- sekä matkailukäytön kasvattaminen.

Yhdistys on hakemassa Melonta- ja soutuliiton jäseneksi ja aikoo rekisteröityä heti vuoden alussa.

Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ry:n järjestämän Iijokisoudun nettisivuilla ilmoitetaan, että tapahtuma järjestetään tänä vuonna 29.6–4.7. välillä Taivalkosken Jokijärvi–Pudasjärven Kipinä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Tämän uutisen luettuani ensi kesän lomasuunnitelmat yksinkertaistuivat kummasti. Eipä tarvi osallistua kumpaakaan tapahtumaan ja siten valita puoliaan. Isot ihmiset kinastelee kuin lapsoset..

Harmi sinänsä. Iijoki ympäristönä ansaitsee parempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellähän on kesällä tiedossa kepeää tunnelmaa ja rentoa yhdessäoloa yhteisen joen puolesta.
Päivät kyräillään joella soutuporukoiden välillä ja iltasella järjestetään painiottelu Pudasjärven LSY VS. Elävä iijoki ry.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudasjärven lsy on ilmoittanut jättävänsä viimeisen päivän pois, eli Iijokisoutu ei mene Kipinään. Jutussa virhe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajalle: voisitteko selvittää tilanteen taustoja? Moni Iijokisoutu-aktiivi näyttää toimivan nyt uudessa yhdistyksessä. Olisi hyvä saada tietää hieman tilanteeseen johtaneista syistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elävä Iijoki on hämärä tapaus? Miksi tämä yhdistys haluaa sabotoida perinteistä Iijokisoutua? Onko tarkoitus levittää vesivoiman ilosanomaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitavat haluta jättää "vaivihkaa" soudusta luonnonsuojelun pois, siksi koitetaan kaapata tapahtuma pois luonnonsuojeluyhdistyksen käsistä ja piraattisoutu tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin mielelläni halunnut artikkelista lukea, miksi pitää järkätä toinen kilpaileva soututapahtuma? Miksi samoille päiville? Mistä kilpaillaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hajota ja hallitse -meininkiä. Luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämä Iijokisoutu on ajanut joen suojelua jokea luontokohteena ja ajanut mm. vaelluskalojen palauttamista. Kilpailu taitaa olla siitä, vetääkö soudun luonnonsuojeluyhdistys vai joen luontoarvojen uhraamisen kannattajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Elava Iijoki haluaa samoille päiville soudun? Sehän on varsinaisen oikean Iijokisoudun kiusaamista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä voimayhtiöllä on kaikenlaiset konstit ja bulvaanit hajoittamassa soututapahtumaa. Jäsenenä luonnonsuojeluyhdistyksessä on tietoa ettei vielä ole suunniteltu soudun lopettamista miltään osalta. Tuo uusi porukka on energiayhtiön sabotointia Iijokisoutua vastaan. Koska Iijokisoutu on hoitanut menestyksellisesti iijoen puolustusta yhtiötä vastaan. Yhtiöllä on mediassa omat maksetut edustajat kuten A E tässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä täytyy pitää toinenkin tapahtuma? On vaikeata ymmärtää, että mitkä voisivat olla tarkoitusperät, kun tuollainen tapahtuma halutaan rakentaa perinteisen soudun rinnalle.

Joku tässä nyt niin sanotusti haiskahtaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me suomalaiset tykätään, kun on kaksi. Kaksi urheiluseuraa, kaksi lentopallojoukkuetta, kaksi teatterikerhoa, kaksi eläkelläisetn kerhoa jne.., ja molemmat kaksi samassa kylässä.
Nyt on mukava, kun on kaksi soututapahtumaa ja samalla joella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa virheellisesti kerrotaan lsy:n järjestämän soudun jatkuvan kipinään saakka. Päättyy kurenalle.
Lsy on ilmoittanut ettei soudulle ole enää tarvetta. Tämän vuoksi uusi yhdistys ja huoli hienosta ulkoulutapahtumisen jatkumisesta uutena tapahtumana on taattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentissasi virheellisesti ilmoitetaan LSY:n ilmoittaneen, ettei [Iijoki]soudulle ole enää tarvetta. Tämä on virhetietoa, jota on tahallisesti levitetty, jotta toimijoita saataisiin houkuteltua "korvaavaan" piraattisoutuun.

Huoli jatkumisesta kyllä on tosiaan taattu, kun piraattiversio koettaa hajottaa homman kahtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kumma että Iijoelle AINA pitää jonkun tulla jakamaan jokivartta kahtia. Nyt kun tilanne oli välillä rauhoittunut niin ... jaa ettei vain vanha kettu asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa sitä soutelee Iijoen puolesta! Kala on kadonnut niin Jokijärvestä kuin muistakin Iijoen latvavesistä.Vesi on muuttunut humusvelliksi kuten Kuusamon järvet ja sen vesistöt. jokijärveen valuu yläpuolisista vesistöistä jätevesiä Iijokeen Murhijärven ( rehevöityminen huomattavaa Murhiniemessä) kautta Jokijärveen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iijoelle pitäisi saada samanlainen järjestelmä, kuin Pohjois-Lapin vesistöillä: alueen vesistöjen ulkopuolelta tuodut välineet desifioitava ja merkintä luotettavaan rekisteriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

192 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image