Pohjois-Suomi

Iijoen tulvahuippu vappuna, Lapin jokien kevättulvasta tavanomaista suurempi

Pohjois-Suomi 29.4.2016 14:00
Kaleva

Tämän kevään tulvahuippu saavutetaan Iijoella ja Simojoella vapun aikana, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Jäiden ennustetaan lähtevän Simojoella torstaina tai perjantaina. Jäiden kasautuminen voi aiheuttaa nopeaa vedennousua myös Kivi-, Kuiva-, Livo- ja Siuruanjoella.

Lämpimän sään myötä myös Tornio- ja Kemijoen vedenpinnat ovat kääntyneet nousuun. Tornionjoen alaosasta jäät lähtevät ennusteen mukaan vapun tienoilla.

Kevättulvien ennakoidaan olevan sekä Tornio- että Kemijoessa hieman keskimääräistä suurempia. Johtava hydrologi Bertil Vehviläinen arvioi, että Lapin isojen jokien varsilla välitytään suuremmilta tulvavahingoilta, jos jääpatoja ei synny. Lapin joissa jäiden heikkous pienentää jääpatoriskiä.

Lapissa tulvahuiput saavutetaan toukokuun alkupuolella. Sulamiskauden sää vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisiksi kevättulvat muodostuvat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vesihän on vasta ruvennut kunnolla nousemaan Iijoessa, vähintäänkin viikko menee tulvahuippuun, ehkä kaksikin. Minuakin kiinnostaisi mistä uutisen tiedot on repästy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi, kun meillä olisi nyt se Kollajan allas niin olisi Pudasjärven keskustassa taas kellarit vaarassa ja saisimme kirjoitella valtiolle isoja tulvavahinkokorvauslaskuja samalla kun söisimme elohopealla kyllästettyä ahvenaa ja miettisimme mitä muuta voisimme vielä tuhota..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihinkä nämä tiedot taas perustuu,sanoisin että Iijoen tulvahuippu tulee n,viikon Vapun jälkeen.Tulvassa on toistumassa viime keväinen ilmiö,Ympäristökeskus ennusti esim,että Pudasjärvelle ei keväällä 2015 tule tulvaa,ja tuli toiseksi kvin tulva vuosisataan.Tulva tulee nytkisn,Taivalkoskella ja Kuusamon eteläosissa vielä runsaasti lunta,ja se sulamisen nopeudesta riippuu kuinka paha tulva tulee tälle keväälle,mutta ei se ole vielä Vappuna

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image