Pohjois-Suomi

Iijoen Haapakoskelle rakennetaan Suomen ensimmäinen smolttien ohjausaita – yli 400 000 euron aidasta tulee kelluva ja 180 metriä pitkä

Vaelluspoikanen eli smoltti arkistokuvassa. KUVA: Jouni Knihtilä
Pohjois-Suomi 3.12.2018 8:47 | Päivitetty 3.12.2018 9:57
Antti Pasanen

Iijoen Haapakoskelle rakennetaan tämän talven aikana Suomen ensimmäinen smolttien eli lohen ja taimenen vaelluspoikasten ohjausaita.

Rakennelmasta tulee kelluva, 180 metriä pitkä ja kahden metrin syvyyteen ulottuva.

Ohjausaidan kustannukset asennuksineen ovat arviolta 450 000 euroa, kertoo projektipäällikkö Mirko Laakkonen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

Iijoen smolttiohjausaita, karttapiirros KUVA: Pohjois-Pohjanmaan liitto

Aidan asennus tehdään alkukesästä ensi vuonna eli 2019, kertoo Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Ohjausaita on osa Iijoen vaelluskalakärkihanketta. Aidan toimivuutta aiotaan alkuvaiheessa tutkia kahden vuoden ajan. 

– Lohikalojen alasvaelluksen turvaaminen on tärkeää rakennetuilla jokialueilla. Useat tutkimukset osoittavat, että smolttien vaellus hidastuu ja osin pysähtyy voimalaitoksilla. Lisäksi osa smolteista vammautuu tai kuolee uidessaan turbiinien läpi. Tähän haasteeseen etsitään nyt ratkaisua Iijoella, liiton tiedotteessa kerrotaan.

Ohjausrakenteen urakkakilpailun voitti Katera Steel Oy. Rakenteen suunnittelee Ponvia Oy.

– Olemme toimittaneet vastaavantyyppisiä rakenteita aiemminkin, tosin eri käyttötarkoitukseen eli tukkien uittojohteiksi, kertoo Katera Steelin toimitusjohtaja Taisto Suutari.

Aidan avulla smoltit ohjataan haluttuun kohtaan voimalaitospatoa; Haapakosken tapauksessa voimalaitoksen ja ohijuoksutusluukkujen väliselle alueelle.

Aidan toimivuuden tutkimisesta vastaa lähivuosina Luonnonvarakeskus. Myöhemmässä vaiheessa smolteille on tarkoitus rakentaa alasvaellusväylä padon yhteyteen. Ohjausaidasta ja alasvaellusväylästä syntyvä alasvaellusreitti voi jatkossa toimia myös kudulta palaavien lohikalojen ja muiden kalojen vaelluksen apuna.

– Vaelluskalojen palauttamisessa otetaan isoja askelia Iijoella. Nyt päästään ensimmäistä kertaa tutkimaan smolttien ohjausrakenteita Suomessa. Tutkimustuloksia voidaan vertailla aiemmin Iijoen otva -hankkeessa tehtyyn smolttitutkimukseen, sanoo tutkija Riina Huusko Luonnonvarakeskuksesta.

MAINOS

Kommentoi

Ja höpöhöpö Haapakoski on Iijoen alajuoksun ylin voimalaitos Miten lohet pärjäävät Raasakassa,Maalismaassa,Kierikissä ja Pahkakoskessa . Tuossa touhussa meneee 450 000 euroa kuin hohtimet kaivoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ihan suoraan kysyn että montako sukupolvea pitää mennä hautaan odottaessa todellisia toimia kalan kulun palauttamiseksi Iijoessa.
Nämä yksittäisesti tiputettavat julkisuustempaukset on vain osa viivytystaistelua jota ihmetyksekseni myös valtio tukee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma että Iijoen alkuperäisen lohikannan pelastaminen on saatu edes jotenkin käyntiin. Projekti on työläs ja aika haastava joten tuloksia ei ole odotettavissa vielä vuosikymmeniin.

Iijoen lohikantahan on Torniojoen ja Simojoen lohikantojen ohella ainoa perimältään puhdas alkuperäinen Itämeren merilohikanta Suomessa. Kaikki muut noin 30:sta jokikohtaisesta geeniperimästä on jo tapettu sukupuuttoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanke on hyvä ja kannatettava muuten, paitsi yksi tekijä voi pilata sen. Ahneet kalamiehet, luvattomat pyyntivälineet ja salakalastus. Jos investoinneista edes pieni osa lohkaistaisiin luvattoman kalastuksen valvontaan ja ankaraan sanktiointiin, ollaan oikealla tiellä. Muuten työ ja rahat valuvat hukkaan, lohensukuiset vaelluskalat eivät asetu jokeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sitä jos kuinka hoopoa hommaa. Varmaan kohta ne lohet nousevat jo kuivalle maalle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:36
Keskustassa ja Tuirassa voi näkyä rynnäkkökivääriä kantavia varusmiehiä – Kainuun prikaatin sotilaspoliisit harjoittelevat Oulussa
18:30
Antisemitismi sai kasvot Ranskassa, kun tv:stä tuttu filosofi joutui juutalaisvihan kohteeksi Tilaajille
17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
84
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
75
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
47
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
26
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna illalla Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

267 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image