Pohjois-Suomi

Iijoen Haapakoskelle rakennetaan Suomen ensimmäinen smolttien ohjausaita – yli 400 000 euron aidasta tulee kelluva ja 180 metriä pitkä

Vaelluspoikanen eli smoltti arkistokuvassa. KUVA: Jouni Knihtilä
Pohjois-Suomi 3.12.2018 8:47 | Päivitetty 3.12.2018 9:57
Antti Pasanen

Iijoen Haapakoskelle rakennetaan tämän talven aikana Suomen ensimmäinen smolttien eli lohen ja taimenen vaelluspoikasten ohjausaita.

Rakennelmasta tulee kelluva, 180 metriä pitkä ja kahden metrin syvyyteen ulottuva.

Ohjausaidan kustannukset asennuksineen ovat arviolta 450 000 euroa, kertoo projektipäällikkö Mirko Laakkonen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

Iijoen smolttiohjausaita, karttapiirros KUVA: Pohjois-Pohjanmaan liitto

Aidan asennus tehdään alkukesästä ensi vuonna eli 2019, kertoo Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Ohjausaita on osa Iijoen vaelluskalakärkihanketta. Aidan toimivuutta aiotaan alkuvaiheessa tutkia kahden vuoden ajan. 

– Lohikalojen alasvaelluksen turvaaminen on tärkeää rakennetuilla jokialueilla. Useat tutkimukset osoittavat, että smolttien vaellus hidastuu ja osin pysähtyy voimalaitoksilla. Lisäksi osa smolteista vammautuu tai kuolee uidessaan turbiinien läpi. Tähän haasteeseen etsitään nyt ratkaisua Iijoella, liiton tiedotteessa kerrotaan.

Ohjausrakenteen urakkakilpailun voitti Katera Steel Oy. Rakenteen suunnittelee Ponvia Oy.

– Olemme toimittaneet vastaavantyyppisiä rakenteita aiemminkin, tosin eri käyttötarkoitukseen eli tukkien uittojohteiksi, kertoo Katera Steelin toimitusjohtaja Taisto Suutari.

Aidan avulla smoltit ohjataan haluttuun kohtaan voimalaitospatoa; Haapakosken tapauksessa voimalaitoksen ja ohijuoksutusluukkujen väliselle alueelle.

Aidan toimivuuden tutkimisesta vastaa lähivuosina Luonnonvarakeskus. Myöhemmässä vaiheessa smolteille on tarkoitus rakentaa alasvaellusväylä padon yhteyteen. Ohjausaidasta ja alasvaellusväylästä syntyvä alasvaellusreitti voi jatkossa toimia myös kudulta palaavien lohikalojen ja muiden kalojen vaelluksen apuna.

– Vaelluskalojen palauttamisessa otetaan isoja askelia Iijoella. Nyt päästään ensimmäistä kertaa tutkimaan smolttien ohjausrakenteita Suomessa. Tutkimustuloksia voidaan vertailla aiemmin Iijoen otva -hankkeessa tehtyyn smolttitutkimukseen, sanoo tutkija Riina Huusko Luonnonvarakeskuksesta.

MAINOS

Kommentoi

Ja höpöhöpö Haapakoski on Iijoen alajuoksun ylin voimalaitos Miten lohet pärjäävät Raasakassa,Maalismaassa,Kierikissä ja Pahkakoskessa . Tuossa touhussa meneee 450 000 euroa kuin hohtimet kaivoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ihan suoraan kysyn että montako sukupolvea pitää mennä hautaan odottaessa todellisia toimia kalan kulun palauttamiseksi Iijoessa.
Nämä yksittäisesti tiputettavat julkisuustempaukset on vain osa viivytystaistelua jota ihmetyksekseni myös valtio tukee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma että Iijoen alkuperäisen lohikannan pelastaminen on saatu edes jotenkin käyntiin. Projekti on työläs ja aika haastava joten tuloksia ei ole odotettavissa vielä vuosikymmeniin.

Iijoen lohikantahan on Torniojoen ja Simojoen lohikantojen ohella ainoa perimältään puhdas alkuperäinen Itämeren merilohikanta Suomessa. Kaikki muut noin 30:sta jokikohtaisesta geeniperimästä on jo tapettu sukupuuttoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanke on hyvä ja kannatettava muuten, paitsi yksi tekijä voi pilata sen. Ahneet kalamiehet, luvattomat pyyntivälineet ja salakalastus. Jos investoinneista edes pieni osa lohkaistaisiin luvattoman kalastuksen valvontaan ja ankaraan sanktiointiin, ollaan oikealla tiellä. Muuten työ ja rahat valuvat hukkaan, lohensukuiset vaelluskalat eivät asetu jokeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sitä jos kuinka hoopoa hommaa. Varmaan kohta ne lohet nousevat jo kuivalle maalle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image