Pohjois-Suomi

Ih­mis­kaup­pi­aan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta

Rovaniemen hovioikeus pudotti perjantaina vuonna 1976 syntyneelle miehelle annetun viiden vuoden vankeustuomion neljään vuoteen. KUVA: Mauri Ratilainen
Pohjois-Suomi 20.9.2019 15:25
Susanna Kemppainen

Ihmiskaupasta vuosiksi vankilaan tuomittu mies on saanut alennettua tuomiotaan.

Rovaniemen hovioikeus pudotti perjantaina vuonna 1976 syntyneelle miehelle annetun viiden vuoden vankeustuomion neljään vuoteen.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi miehen viime helmikuussa törkeästä ihmiskaupasta, joka tapahtui maaliskuun 2010 ja marraskuun 2016 välisenä aikana. Käräjäoikeuden mukaan mies saattoi uhrinsa seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Hän värväsi tämän, painosti tätä, otti tämän määräysvaltaansa sekä käytti hyväkseen uhrin riippuvaista asemaa ja turvatonta tilaa.

Oikeuden mukaan uhrin kyky puolustaa itseään oli olennaisesti heikentynyt. Teossa käytettiin väkivaltaa ja sen uhkaa.

Käräjäoikeus velvoitti miehen maksamaan uhrilleen erilaisia korvauksia muun muassa kivusta, särystä ja henkisestä kärsimyksestä 25 000 euroa sekä saamatta jääneistä ansioista 24 000 euroa. Lisäksi mies velvoitettiin maksamaan uhrin oikeuskuluja.

Hovioikeus vetosi KKO:n rangaistuskäytäntöön

Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Hän olisi halunnut, että hänet tuomitaan enintään parituksesta tai ihmiskaupasta ja että syyte törkeästä ihmiskaupasta hylätään. Miehen mielestä hänelle olisi tullut tuomita korkeintaan ehdollista sekä sakkoja ja tai yhdyskuntapalvelua. Lisäksi mies vaati korvausten pidentämistä.

Syyttäjä puolestaan vaati muun muassa sitä, että hovioikeus katsoisi ihmiskaupassa käytetyn väkivallan ja uhkauksen lisäksi kavaluutta.

Hovioikeuden mielestä uhrin riippuvainen asema johtui myös siitä, että osapuolten välillä oli suuri ikäero. Lisäksi hovioikeus katsoi, että turvaton tila johtui uhrin nuoresta iästä.

Hovioikeus totesi käräjäoikeuden lailla miehen syyllistyneen törkeään ihmiskauppaan. Se otti rangaistuksesta päättäessään huomioon korkeimman oikeuden ratkaisukäytännön.

Tämän johdosta hovioikeus lyhensi vankeusrangaistusta vuodella. Hovioikeus pienensi myös miehen maksettavaksi määrättyjä korvauksia. Hänen ei tarvitsekaan maksaa uhrille ansionmenetyksestä mitään.

Hovioikeus äänesti tuomiosta. Yksi kokoonpanon jäsenistä olisi jättänyt tietyt syyttäjän vaatimukset tutkimatta.

Juttu käsiteltiin sekä käräjä- että hovioikeudessa ilman yleisöä. Uhrin henkilöllisyys sekä jutun asiakirjat määrättiin salassa pidettäväksi peräti vuoteen 2078 saakka.

Perustelujen mukaan kyseessä on seksuaalirikosasia, jossa tulisi ilmi erityisen arkaluonteisia tietoja uhrin yksityiselämästä ja terveydentilasta.

Valtio maksaa miehen oikeuskuluja noin 3500 euroa. Tämä puolestaan joutuu maksamaan uhrinsa oikeuskuluja noin 2300 euroa. Loput maksaa valtio.

MAINOS

Kommentoi

Täysin käsittämätön tuomion muutos. Mitä virkaa lakikirjalla on jos lakia voi lukea miten sattuu, ja sen lisäksi tuomiosta äänestetään. Taitaa olla taas rahasta kiinni. Vankeinhoito maksaa, ja tuomioita lieventämällä "hei, me säästetään tällä" ajatustapa jyrää oikeuden. Tekijän henkilöllisyyden pimittäminen estää yleisen mielipiteen muodostumisen ja rikoksen paheksumisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hovioikeudella on valta myös koventaa tuomiota. Miksi rikollinen on päästetty kuin koira veräjästä. Eihän hän istu neljän vuoden tuomiosta kuin kaksi. Ja miksi hän ei joudu maksamaan uhrille uhrin itsensä tienaamia rahoja. Valitettavasti tulee mieleen, käyttääkö hovioikeuden jäsenet maksullista seksiä kun rikollista suositaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa valitaa, tuomio lievenee sataprosentieslle varmuudella kun asiaa märehditään vuosikaupalla. Suomi on oikeusvaltion irvikuva ja mätäpaise.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliiksi tulee tämä kaiken maailman kaupustelu meille veronmaksajille! Ei ole rikoksentekijän nimeäkään kirjoitettu että voisi varoa muut kanssa immeiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
188
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image