Pohjois-Suomi

Hurja vaaratilanne Rovaniemellä: auto meinasi teilata suojatiellä kulkevan jalankulkijan – katso video

Kuvakaappaus videolta. KUVA: Pentti Hämäläinen
Pohjois-Suomi 11.6.2019 20:00
Niina Niemelä

Lukijamme Pentti Hämäläinen ajoi Rovaniemen Teollisuustiellä tiistaina iltapäivällä. Hän pysähtyi suojatien eteen antamaan tietä jalankulkijalle, mutta joutuikin todistamaan hurjaa vaaratilannetta, kun vastaantuleva auto ei pysähtynytkään ennen suojatietä.

Jalankulkija huomasi vaaratilanteen onneksi ajoissa. Tapahtumat tallentuivat Hämäläisen auton kojelautakameraan.

– Tilanne säikäytti. Jalankulkija on suojaton myös suojatiellä Rovaniemellä, Hämäläinen sanoo.

Tieliikennelain mukaan suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä.

Sama laki velvoittaa kuljettajan antamaan esteettömän kulun jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Eipä tuo edellä ajanut punainen autokaan pysähtynyt suojatien kohdalla. Sakot molemmille kuskeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kuin Venäjällä. Siellä myös "arvostavat" jalankulkijaa yhtä paljon. Ja jos kuski joutuu pysähtymään, se käy moksimassa jalakulkijaa turpaan kun piti pyssäyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rovaniemellä muistetaan pikkuamerikkalaisen liikennetavan, että autoilija aina etuoikeutena ylin suojatie. Jalankulkija joutuu itse väistövelvoisuuteen. Kumman juttu. Jos vanhuksia, lapsia, huonoja näkeviä kulkija voi sattuu onnettomuudeksi. Ehkä teollisuustiellä on kiireisesti meno. Voi sanoa syylliseksi, että pakuauto tai punainen auto eivät pysähtyneet. Jalankulkija odottaa pitkään. Huono puolilla auton perässä ei huomaa hidastus. Vastaantulija ei huomaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näytti kyllä aika lavastetulta, muutenhan tuossa ei nyt "melkein teilattu" kun jalankulkija älyää pysähtyä reilusti ajoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pysähtymättä jättänyt autoilija huomasi toisten autojen takaa tielle säntäävän jalankulkijan noin 20 m ennen risteystä. Vähän sama kuin ennen lapsilla, kun pysähtyneestä bussista tien yli juoksivat. Lain mukaan autoilijan moka, mutta saa jalankulkijakin järkeä käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalankulkija yritti väen väkisin auton alle. Pieni varovasuus olisi paikallaan. Itse olisin toki odottanut hoksaako auto, enkä yrittänyt suoraan auton alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertaapa nimimerkki "Varovasti": "Tieliikennelain mukaan suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Sama laki velvoittaa kuljettajan antamaan esteettömän kulun jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille." Ei kai vastaan tulevan ajoneuvon kuljettaja ollut sokea? Et varmaan sinäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siinähän on todisteaineistoa, ei muuta kuin toimitatte poliisille, niin tulee kohta "postikortti" tälle teiden sankarille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaarallinen tilanne, mutta kuinkahan paljon tuomitsevia lukijakommentteja saataiskaan lukea, jos ihmisen sijasta auton alle olisikin meinannut jäädä susi tai joku muu elukka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rovaniemellä suojatiet ovat ihmisten päälleajoa varten.Onnettomuuksia on ollut useita.Viimeksi teilattiin rouva koirineen ja hauva oli karussa jonkun aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä että autoilja ei välitä säännöistä tai mahdollisesti vasemman puoleinen kattopilari plokkaa näkyvyyden ja kävelijä jää siihen "pimeään" kulmaan.. On käyny joskus itellekkin sillain että on joku kävelijä ollu just sen pilarin takana mut onneksi huomasin ajoissa kun lähemmksi ajoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä video, kun rekisterinumerokin näkyi. Teollisuustiellä on 50 km/h, joten auto oli noin 40 metrin päässä suojatiestä jalankulkijan lähtiessä tietä ylittämään. Jo siinä ajassa pitää pystyä reagoimaan ja saada auto pysähtymään ennen suojatietä. Näyttää kuitenkin olevan, ettei ole tarkoituskaan antaa jalankulkijan mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rekkari onneksi näkyy tuosta suht selvästi, niin poliisilla helppo homma alkaa tutkimaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sattuipa Kajaanissa, että meitä oli kaksi jalankulkijaa astumassa suojatielle, kun poliisiauto ajoi, eikä pysähtynyt. Ei ollut hälytysajossa, ajoi normivauhtia. Kukahan tuota sakottaisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama tilanne Rovaniemellä muutama viikko sitten. Poliisiauto ajoi Hallituskatua pitkin ja "välikaistalta" oli nainen tulossa ylittämään suojatietä, mutta poliisiauto ajoi nenän edestä ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisitta etes vähän paremmin feikanneet tuon tilanteen. Joillaki on pakko päästä HURJILLA VAARATILANTEILLA pätemään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen asunut pois Suomesta ja palatessani olin tappaa itseni, koska Suomessa harvat autoilijat antavat tietä suojatielle menossa olevalle kulkijalle.
Olin siis niin tottunut siihen, että kun on suojatietä ylittämässä tai aikeissa ylittää, niin autoilija pysähtyy.
Suomessa jalankulkija on turvaton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

13:45
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – Opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
12:22
Ylitornion asuntopalon sytyttäjäksi epäilty ja uhri ex-pariskunta, asunnossa oli sylilapsi
11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
47
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image