Pohjois-Suomi

Hovioikeus alensi sek­su­aa­li­ri­kok­sis­ta tuomitun nuoren tor­nio­lais­mie­hen tuomiota – 3,5 vuoden vankeus vaihtui ehdolliseen

Rovaniemen hovioikeus alensi merkittävästi seksuaalirikoksista tuomitun miehen tuomiota. KUVA: Antti Pasanen
Pohjois-Suomi 18.10.2019 19:46 | Päivitetty 18.10.2019 19:47
Antti Karvonen

Rovaniemen hovioikeus on muuttanut seksuaalirikoksista tuomitun miehen rangaistuksen 3,5 vuoden ehdottomasta vankeudesta yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseksi vankeudeksi. 

Lapin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1998 syntyneen torniolaismiehen vuoden 2019 alussa kahdesta nuorena henkilönä tehdystä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kolmesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. 

Käräjäoikeus katsoi, että tapahtuma-aikaan 17–18-vuotias mies oli sukupuoliyhteydessä kolmen 13–14-vuotiaan lapsen kanssa. Lisäksi hän lähetti seksuaalisia viestejä neljälle 13–15-vuotiaalle henkilölle sekä sai heidät lähettämään seksuaalisia viestejä itselleen.

Mies myönsi teonkuvaukset pääosin oikeaksi. Hän kuitenkin kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Hovioikeus päätyi lieventämään tuomiota huomattavasti, sillä sen mukaan asiassa tuli soveltaa laissa mainittua rajoitussäännöstä.

Sen mukaan lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ei pidetä tekoa, joka ei loukkaa kohteen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja jonka osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa.

Näin mies ei hovioikeuden mukaan syyllistynyt kahteen nuorena henkilönä tehtyyn lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja syyte ja korvausvaatimukset näiltä osin hylättiin.

Kolmen törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön osalta hovioikeus päätyi tuomitsemaan kahdesta perusmuotoisesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hovioikeuden mukaan sekä mies että uhrit olivat iältään nuoria ja ja sukupuoliyhteydet tapahtuivat vapaaehtoisesti nuorten tavanomaisen kanssakäymisen puitteissa ilman painostamista tai muuta epäasiallista vaikuttamista. 

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi mies tuomittiin 90 tunnin yhdyskuntapalveluun. Hovioikeus hylkäsi osan korvausvaatimuksista.

MAINOS

Kommentoi

Hyvin oli tämäkin tuomio hovioikeuksien päätöslinjassa. Ei hyväksikäytöstä pidä vankilaan joutua, vaan annetaan vain ehdollista, kun olivat niin nuoriakin nuo uhrit. Ja tämähän on kuin suositus alkavalle seksuaalirikollisen uralle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyllisen kannattaa aina valittaa Rovaniemen hoviin, jos kuuluu k.o. hovin tuomialueeseen. Ainakin väikuttaa siltä, tuomiot hyvin usein alenevat, usein todella huomattavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image