Pohjois-Suomi

Hotellin asukkaita evakuoitiin yöllä Levillä – Kiukaan päälle kuivumaan pantu haalari savutti voimakkaasti

Pohjois-Suomi 7.1.2019 6:48 | Päivitetty 7.1.2019 7:51
Antti Pasanen

Levillä sijaitsevassa Hotelli K5:ssä koettiin uhkaava tilanne maanantain puolella yötä, kun yhden huoneen saunan kiukaan päälle kuivumaan laitettu toppahaalari oli alkanut savuttaa voimakkaasti.

Päivystävän palomestarin Jyri Keräsen mukaan hotellin henkilökunta aloitti tilanteen huomattuaan evakuoimaan hotellin asukkaita.

Paikalla päästyään palokunta tarkasti tilat ja tuuletti savuisen huoneen. Samalla todettiin, että varsinaista paloa ei ollut ehtinyt syttyä. Huone sijaitsee hotellin toisessa kerroksessa.

Ensihoidon yksiköt tarkastivat huoneessa majoittuneet viisi ulkomaalaista matkailijaa.

Ketään ei ollut tarvetta kuljettaa jatkohoitoon, Keränen kertoo.

– Lähtökohtaisestihan kiukaan päällä ei pidä kuivattaa yhtään mitään, palomestari huomauttaa.

Hotellia pyörittävän Kassiopeia Finland Oy:n aluejohtaja Maria Astrén kiittää henkilökunnan nopeaa toimintaa, kun tilanne havaittiin.

– Vastaanotossa nähtiin heti, missä huoneessa ilmaisimet ovat hälyttäneet.

Hänen mukaansa asiakkaita ohjattiin aluksi aulatiloihin.

– Sitten palokunta olikin jo paikalla ja tilanne selvisi hyvin nopeasti.

Savua pääsi huoneesta myös käytävään jonkin verran.

Hotelli K5:ssä on kaikkiaan 35 huonetta. Astrénilla ei ollut käsillä täsmällistä paikalla olleiden asiakkaiden määrää, mutta heitä oli tapahtumahetkellä hotellissa kymmeniä.

Astrénin mukaan huoneen kiuas jouduttaneen uusimaan, mutta huone ei kärsinyt sellaista vahinkoa, että sitä olisi tarvetta ryhtyä perusteellisemmin remontoimaan.

Huoneen asukkaat saavat toisen huoneen ja he jatkavat lomaansa, Astrén kertoo.

Hotelli K5 sijaitsee keskeisellä paikalla Levillä.

Hälytys Kätkänrannantielle tuli kello 2.30 aikaan yöllä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Suomessa syttyy n. 400 saunapaloa vuodessa, joten saunan vääränlainen "käyttö" ei ole pelkästään turistien ongelma.
https://yle.fi/uutiset/3-9917586

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä takia huoneistoissa on sauna kun kylpylä vieressä. Suomalaista typeryyttä saunassa pyykin kuivaus ja saunan rakentaminen yksittäiseen huoneistoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lomailen paljon Lapin hiihtokeskuksissa, ja on tullut nähtyä jos jonkinlaista ulkomaalaista turistia, joilla ei ole mitään käsitystä takan tai saunan käyttämisestä. Asia on varmasti tiedossa majoitusta tarjoavilla tahoilla, mutta eipä huoneistoissa/mökeissä juuri ole varoituksia tai neuvoja takan ja saunan oikeaoppiseen käyttämiseen. Perusneuvot turvalliseen kiukaan ja tulisijan käyttöön tulisi laittaa eri kielillä saunan oveen ja takan viereen, niin että ne varmasti huomataan. Monilla ulkomaalaisilla ei ole käsitystä siitä, että takassa on pelti, joka pitää avata ja sulkea (vieläpä oikeaoppisesti välttääkseen häkämyrkytyksen). Saati että saunan kiuas on niin kuuma, että siinä voi polttaa itsensä ja koko asunnon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, ei kiukaissa ole juuri koskaan mainintaa sen lämpötilasta. Suomalaiselle itsestäänselvyyksiä, mutta Jos ei ole moista vekotinta koskaan ennen nähnyt niin sen saattaa rinnastaa vaikka lämpimään patteriin ymmärtämättä että se on tuli(palo)kuuma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on niin totta. Olen varannut paljon keskusvaraamojen kautta mökkejä hiihtokeskuksista ja melko usein ihmetellyt mökkien puutteellista takan/saunan käytön ohjeistusta. Vaikka on kyse kaupallisesta majoitustoiminnasta, näyttää kuitenkin siltä ettei palo-ja pelasusviranomaiset edellytä näiltä varauskeskuksilta juurikaan selvää turvallisuusohjeistusta. Joistakin mökeistä saattaa löytyä jonkinlainen kansio, joka on täynnä kaikenlaista mainoslappua ja hyvällä tuurilla välissä jokunen ohje. Löytyykö kansio käsille tarvittaessa on toinen juttu. Ja jos palon sattuessa palokunnan paikalle tulo kestää hälytyksestä mökille reilut 40 minuuttia kuten kirjoitettiin viimeksi syötteen hotellipalossa olleen, on tilanne tosi vakava. Viranomaisten vaatima selvä turvallisuusohjeistus tulisi ehdottomasi olla perusedellytys tällaisessa varaustoiminnassa ja ohjeistuksen noudattamista tulisi myös valvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ei tarvitse sun siitä huolta kantaa. Hotellissa kun otat kuuman suihkun kylppärin ovi auki ja siitä tulee väärä palohälytys, niin väärän hälytyksen lasku tulee juuri sille joka sen on aiheuttanut, ei muille hotellin asukkaille eikä sulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee vähän mieleen näistä kiuas- ja moottorikelkkaonnettomuuksista, että millähän tasolla on turisteille annettava ohjeistus näiden potentiaalisesti vaarallisten laitteiden käytön suhteen... Ei kai oleteta että ihminen joka ei ole semmoisia koskaa nähnyt osaisi ilman mitään ohjeistusta käyttää niitä oikein ensi kertaa nähdessään? Sen kyllä tiedän että ainakaan itse käymässäni Levin mökissä ei ollut kiukaan käyttöön kovin kummoista ohjetta, taisi sentään olla suomen lisäksi ainakin englannin kielellä joku pieni ohjesivu mökin kansiossa. Turvattomuudesta tuleva huono maine voi levitä nopeasti maailmalla ja sen ei luulisi olevan ainakaan pohjoisen Suomen matkailuyrittäjien oma etu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai kiukaalla vaatteita kuivatellaan Levillä???.
Puutteuta on hotelleilla huone ohjeistuksissa miten saunaa käytetään ja missä on vaatteitten kuivaukseen kuuluvat tilat.
Eipä paljon Palo ja pelastusviranomaisilla ole vaatimuksia hotellihuoneitten ja saunojen turvallisuusohjeissa/ vaatimuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tänään tas kuivatellaan pyyhkeitä lämpenemään laitetun saunan kiukaan päällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtuus on että asiakas maksaa kiukaan ja muut kulut, maksamalla oppii toimimaan oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saunojen ovissa pitää olla muistutus myös naapurimaankielellä, ettei saunassa saa kuivattaa vaatteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja japaninkielellä. Lisäksi selkein kuvin, joissa rastit kielletyn käytön päällä, sillä kaikki eivät edes viitsi lukea ohjeita, vaikka sellaiset olisivatkin selkeästi esillä. Kolikoilla tai poleteilla toimivat, sopivaan lämpötilaan säädetyt kuivauskaapit huoneistoihin olis myös kova sana...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vieraat pitää saada jo ulko ovella informaatiota miten olla.
Mutta auttaako sekään?
Kiukaan viereen haalarinkuva ja ruksi päällä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiukailla varustettuihin huoneistoihin ei pitäisi laskea ketään ennekuin heitä on opastettu henkilökohtaisesti kielitaitoisen henkilön toimesta. Lisäksi huoneistoon tulevalta asukkaalta on saatava kuittaus asian ymmärtämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä se ole kumma jos hotelleja palaa. Miten voi ollakkin noin maalaisjärki hukassa ,että kiukaan päälle nakataan kuivumaan? 😈

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaalaisille sauna on usein täysin vieras konsepti eikä maalaisjärki sano että kiuas polttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
3
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
3
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image