Pohjois-Suomi

Hirvisaalis kasvoi hieman Oulun riis­ta­kes­kusa­lu­eel­la – Lapissa eniten nousua met­säs­tys­mää­räs­sä

Hirvisaalis kasvoi edelliseen vuoteen nähden useimmilla riistakeskusalueilla. KUVA: Jukka Leinonen
Pohjois-Suomi 5.2.2019 14:33
Kaleva

Jahtikauden hirvienmetsästyksessä saatiin saaliiksi runsaat 58 000 hirveä, mikä on noin 1 500 yksilöä edellisvuotta enemmän.

- Lukumääräisesti eniten hirviä metsästettiin jälleen suurilla Lapin ja Oulun riistakeskusalueilla, yhteensä näissä yli 18 500 yksilöä, kertoo Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta.

Hirvisaalis kasvoi edelliseen vuoteen nähden useimmilla riistakeskusalueilla, suhteellisesti eniten Lapissa ja Satakunnassa. Saalis pieneni suhteellisesti eniten Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Oulun riistakeskusalueella metsästettiin 8564 hirveä, jossa on lisäystä 134 eläinten edellisvuoteen verrattuna.

Lapissa jahti tuotti 15 prosenttia enemmän saalista edellisvuoteen verrattuna, hirviä metsästettiin 10097 eläintä.

Kainuussa kaadettiin 2507 hirveä, mikä on lähes 13 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Suomen riistakeskus myönsi hirvenmetsästyskaudelle kaikkiaan noin 55 000 pyyntilupaa, mikä oli noin neljä prosenttia edellisvuotta enemmän. Monilla alueilla tavoitteena oli hirvikannan pienentäminen. Myönnetyistä luvista käytettiin noin 82 prosenttia.

Pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti ampua yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Toteutuneesta saaliista noin 54 prosenttia oli aikuisia hirviä ja loput vasoja. Kaadetuista aikuisista hirvistä puolet oli naaraita ja puolet uroksia.

Päättyneellä kaudella hirvijahtia oli ensimmäistä kertaa mahdollista jatkaa tammikuun puoliväliin saakka. Tammikuun aikana saaliiksi saatiin koko maassa hieman yli 500 hirveä.

Luonnonvarakeskus arvioi viime keväänä hirvikannan pienentyneen, tuolloin Suomen hirvikannaksi arvioitiin 76 500–101 000 eläintä. Alueellisten riistaneuvostojen asettamien tavoitteiden mukaisesti koko maassa tavoitellaan hirvien talvikannan pysyttämistä 68 000–85 000 yksilön välillä. Tämänhetkisestä hirvikannasta Luonnonvarakeskus antaa arvionsa maaliskuussa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Minä voisin mielelläni alkaa ammattimaiseksi hirvenpyytäjäksi niinkuin tämä iäikuinen valittaja kepurälssi toivoo.Hirviä kaadettiin jutun mukaan vajaa 60 000 kpl ja niitä on pyytämässä noin 110 000 metsästäjää.Jos kaikki kävisivät jahdissa n.3 kk:n ajan joka viikonloppu se tekee 24 jahtipäivää/syksy mikä tekee 2 640 000 päivää.Miestyövuosia tulee silloin 7 233 pyöristettynä ja kun jahti kestää noin sen kolme kuukautta niin metsästäjiä pitäisi olla 28 931 ja puoli kappaletta.Mutta kun ammattilaisia ollaan niin töitähän tehdään vajaa neljäkymmentä tuntia viikossa viitenä päivänä niin silloin meitä pitäisi olla jotain 12 000 henkeä että sama määrä hirviä saadaan kaadettua.Että aika iso ammattikunta ois.Mitäs me sitten loppu aika vuodesta kepurälssi tehdään?Ja mikä meidän palkkaus tulisi olemaan ja kuka sen maksaisi?Palkka olisi vaan palkka ja aseista,panoksista,ampumakokeesta,koirista,seurantalaitteista,puhelinliittymistä,vaatteista,maastureista,mönkijöistä,polttoaineista jne.kalustosta laskutetaan tietenkin erikseen.Ylitöitä emme tekisi.Kuka alkaa kaveriksi?Oletan että teillä on koirat ja muu tarvittava välineistö vetokalustosta puhumattakaan.Kokemusta teillä varmasti on.Suolistamisesta saa likaisentyön lisän.Laskelmissa on varmasti heittoa mutta osapuilleen noin se olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvikantaa pitäisi vain harventaa merkittävästi nykymääriä enemmän. Hirvet "raiskaavat" valtavat määrät mänty- ja rauduskoivutaimikoita vuosittain ja lisätyistä hirviaidoista huolimatta hirvikolareja tapahtuu vieläkin luvattoman paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välillä on pakko Mersun uudella maasturilla pyyhkästä kaupungillekkin syömään "ns" herrojen ruokaa kun tuo hirvenliha tahtoo tulla korvista ulos.2 pakastinta täpö täynnä ja siinä 2 jämptiä kun vielä häkissä nii eioo hirvenlihasta uupeloa.Onneksi ei tuonne hirvihommiin niin vaan pääse kaikki.Mukava hirvi haukkua kuunnellla pitkin kautta ja samalla siinä kerkiää omia tiluksiakin vähän silmäillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä jos ammattivalittajat suoritatte ensin metsästäjäntutkinnon ja hankitte sen jälkeen aseluvat ja ostatte omat aseet. Sitten käytte hyväksytysti ampumassa hirvikokeen. Seuraavaksi voisitte hakea metsästysseuran jäsenyyttä ja maksaa liittymis ym maksut. Seuraavaksi eikun metsälle jos fyysinen kunto siihen riittää. Noiden kaikkien juttujen jälkeen osaa arvostaa ja laittaa puhtaasta luonnosta saatua hiilijalanjäljetöntä hirven lihaa niin, ettei palaakaan tarvi koirille ainakaan pilaantumisen takia syöttää. Puhumattakaan kaikkitietäville sohvalla makaaville vetelyksille lahjoittaa edes rahaa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fyysinen kunto riittää??!! Ja pah!! Maasturilla hirvilavan juurelle ja mönkijällä hirvet pois taimokoiden läpi!! Alkaa olemaan niin,että kun miehet eivät enään muuhun pysty,lähdetään "jahtiin"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattilaistamalla metsästys loppuu yleinen salametsästys kokonaan. Lisäksi jatkuva tohelointi ja erityisesti harrastajien ampumat jokavuotiset vahingonlaukausket kavereitaan päin loppuvat tyystin, tai ainakin putoavat lähelle nollaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sivuvaikuttajalla on ollut nyt jonkin otettavan aineksen sivuvaikutusta kun noin kehnosti on lehdet luettu.
Taitaa 50 vuotta vanha savikiekko päässä pyöriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saadaksemme hirvenlihaa kauppojen myyntitiskille ja riistarvintoloitten valikoimaan tulee metsästys muuttaa nopeasti ammattiksi. Nykyisellään hirvenlihat mätänevät amatööriläisten pakastimissa ja syötetään aina uuden riistakauden alkaessa koirille. Kuluttaja saa aika ajoin ostettavaksi pakastettua Ruotsista ja Virosta tuotua hirvenlihaa. Kuinka kauan meidän on Suomessa kärsittävä tämän rälssin aiheuttamasta epäkohdasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sen verran vähän tulee lihaa miestä päälle että kuluu ihan omassa taloudessa. On siitä myös kustannuksia kun hankkii tätä "ilmaista" lihaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoista on, että esimerkiksi Saksassa, jossa vain vähän isommalla maaalueella asuu lähes 90 miljoonaa kuluttajaa, riittää peuranlihaa, jänistä, lintua ja muuta riistalihaa kaikille ostettavaksi ja pienimmistäkin kylistä löyttää riistaravintolan. Miten meillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarhattuja eläimiä. Jos ostat vaikka riistakäristyspakasteen, tai lidlistä pakastesorsan, niin niissä lukee, että valmistettu tarhatuista eläimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joka syksy 100-120kg lihaa pakasteeseen..sillä pärjää kohtuullisesti talven yli

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä löytyy ruotsalaista ja virolaista ihan tuoreeltaankin, heti pyyntikauden alussa! Ja on muuten parempaa kuin suomalainen, ei ole missään ladan peräkontissa säilötty...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ai ajaako joku metsämies vielä ladalla? minusta näyttää ihan maastureilta kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun uutisaiheena metsästys niin poikkeuksetta rälssitarina herää henkiin. Suomessa on erinomaisesti toimiva metsästyskulttuuri johon toivon sinun tutustuvan esim. tässäkin ketjusssa kirjailtujen kommenttien kautta.
Suomea ja Saksaa ei voi verrata keskenään ja tarhattujen eläinten lihan myynti on asia erikseen.
Metsästäjien syyllistämisellä tuskin saa sympatioita; tottakai metsästäjissäkin on sellaisia, jotka tomiivat väärin, mutta se on todella pieni vähemmistö. Tutustu hyvä ihminen tarkemmin metsästysseuroihin, metsästäjiin ja riistaruokiin; suomalainen osaa myös nauttia luonnosta ja sen antimista kuten pitääkin. Emme halua syödä riistaa ravintoloissa vaan metsästämme itse, laitamme ruoan itse ja teemme parhaamme luonnon suojelun ja monimuotoisuuden eteen. Kaupungissa ja sohvalla viihtyvät toivottavasti joskun pääsevät nauttimaaän metsästä ja luonnosta myös hyvän harrastuksen parissa.
Hyvää ruokahalua riistaruoan ystäville niin ravintoiloissa kuin kotipöydän ääressäkin-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image