Pohjois-Suomi

Hirvikannan kokoa lasketaan he­li­kop­te­ris­ta Lapissa ja Koillismaalla

Pohjois-Suomi 14.1.2019 11:09 | Päivitetty 14.1.2019 11:10
Kaleva

Luonnonvarakeskus laskee hirviä helikopterin avulla Lapissa ja Koillismaalla. Lennot aloitetaan maanantaina 14. tammikuuta. Niiden arvioidaan kestävän helmikuun loppuun.

Laskentatuloksia käytetään hirvikannan koon arviointiin.

Laskennat tehdään Itä-Lapissa Sallan, Savukosken, Pelkosenniemen ja Kemijärven riistanhoitoyhdistysten alueilla sekä Länsi-Lapissa Simon, Keminmaan, Tervolan, Tornion ja Yli-Tornion riistanhoitoyhdistysten alueilla. Näiden lisäksi hirvikantaa lasketaan myös Kuusamon ja Taivalkosken riistanhoitoyhdistysten alueilla.

Laskentalinjat kattavat tasaisesti edellä mainittujen yhdistysten alueet kahden kilometrin välein.

Laskenta perustuu etäisyysmenetelmään, joka sopeutuu erilaisiin olosuhteisiin. Etäisyysmenetelmä on myös kansainvälisesti laajassa käytössä.

MAINOS

Kommentoi

Lentolaskenta.. Hieno homma tehdään Kuusamossa tulee totuus esille mikä on hirvikanta. Itellä on epäilys ja mutu tuntuma hirvikanta Kuusamossa alle 2 hirveä /1000 ha. Ja osa kuusamon metsästysalueista on tyhjiä... Sille ei voi mitään kun hirvet lähtevät muuttomatkalle.. Ja talvehtivat tuolla jokivarressa.. Siellä tulee metsävahigkoja,jos niistä halutaan päästä eroon. Hirvet pitää hävittää sukupuuttoon... Samalla porot voi hävittää.... Ostetaan lihat kaupasta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan laskennat oikeita ,miten hirvenmetsästäjillä jää hirvet saamatta kun niitä ei ole alueilla ,lupia myydään vaikka ei ole edes pyydettävää,tuolla rahastuksella hirvet on sukupuuttoon tapettu eteläkuusamossa .kuka valvoo vielä kuinkapaljon sieltä vielä niitä ammutaan ,ala on lihapisnestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todettava että alueelliset erot on suuret , Kuusamossa on niin sanotusti aivan tuhjiä alueita (Iivaaran ympäristö) ollut jo vuosia mutta samaan henken vetoon voidaan todeta joissakin osin olevan hyväkin kanta (pohjois -ja koillis lohko) , tahtoo olla että metsästäjäkunta aina vain löytää syyn kun on tehty virhearvioita kannassa , totuus on että 3-5 vuotta eletään ratkaisuissa jälessä olkoon sitten kanta minimissä että huipussaan . Kaikesta huolimatta edellisestä -90 hirvi kannan romahduksesta asti Kuusamon riistanhoitoyhdistyksen alueen hirvikantaa on hoidettu tasaseen eli kannassa ei ole tapahtunut isoja heittoja kuten on useissa naapurikunnissa tapahtunut menneinä vuosina . Koillis - Kuusamon mehtä vahinkot on kuitenkin valitettavia laiduntavat hirvilaumat jokivarsiin tahtovat laumoittua ja poromiesten aiv: rehut nykyään myös pyöröpaalit ovat saaneet vielä hirvienkin ruuan tarpeen muuttumaan niin että kuitua revitään männyt runkoista kun latvoihin ei ylety .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On jo aikakin paneutua hirvikannan kokoon ja sen säätelyyn kunnolla. Viranomaisten hirvikannan koon määrittely on osoittautunut olevan jo vuosikymmenten ajan alimitoitettu ja siksi siitä onkin aiheutunut uusista hirviaidoista huolimatta jatkuvat hirvikolarit. Toiset kärsijät ovat metsänomistajat, joiden mäntytaimikot ovat ylisuuren hirvikannan takia murheellista katsottavaa lähes kaikkialla Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama tilanne täällä Oulun seudulla,Kiiminki,Haukipudas,Ii,yli-kiiminki.Hirvi kanta lähes nollassa,yli puolet jäi luvista käyttämättä.Muutama vuosi nyt eteen päin pyydetään vaan peijais hirvet jos niitäkään.Tyhjän saa pyytämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
13:04
Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen – puukotti Oulussa leipäveitsellä
50
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image