Pohjois-Suomi

Hirviä kaadettiin Oulun seudulla 30 prosenttia vähemmän – "Saalis vähentyi edel­lis­vuo­des­ta suh­teel­li­ses­ti eniten pohjoisessa"

Myös pyyntilupamäärä vähentyi eniten Pohjois-Suomessa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 13.2.2020 14:13
Taina Virolainen

Hirvisaalis pienentyi eniten Pohjois-Suomessa kauden 2019 hirvijahdeissa. Oulun riistakeskuksen alueella saaliiksi tuli 6084 hirveä, mikä on lähes 30 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Lapissa metsästettiin 9058 hirveä, edelliskauteen verrattuna pudotusta on 10 prosenttia.

Kainuussa hirvisaalis oli 2176 hirveä, pudotusta tuli edelliseen vuoteen verrattuna 13 prosenttia.

– Hirvisaalis vähentyi edellisvuodesta useimmilla riistakeskusalueilla, suhteellisesti eniten pohjoisessa Oulun, Lapin ja Kainuun alueilla sekä toisaalta etelässä Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa. Lukumääräisesti eniten hirviä metsästettiin edelleen suurilla Lapin ja Oulun riistakeskusalueilla, kertoo Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta.

Koko Suomessa kauden 2019 hirvijahdeissa saatiin saaliiksi runsaat 52 000 hirveä, mikä on noin 10 prosenttia edellisvuotta vähemmän. 

Hirven pyyntilupia myönnettiin viime metsästyskaudelle noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Pyyntilupamäärä vähentyi eniten Pohjois-Suomessa, missä hirvikannan arvioitiin olleen monin paikoin tavoitellulla tasolla.

Suuressa osassa muuta maata metsästyksen tavoitteena oli kannan pienentäminen.
Myönnetyistä pyyntiluvista käytettiin noin 80 prosenttia.

Saaliista noin 45 prosenttia oli vasoja ja 55 prosenttia aikuisia hirviä. Kaadetuista aikuisista hirvistä 52 prosenttia oli naaraita ja 48 prosenttia uroksia.

Päättyneellä kaudella hirvijahtia oli toista kertaa mahdollista jatkaa tammikuun puoliväliin saakka. Tammikuussa saaliiksi saatiin koko maassa hieman yli 600 hirveä. Koiran käyttäminen metsästykseen on kiellettyä vuodenvaihteen jälkeen. 

Luonnonvarakeskus tuottaa arvion hirvikannasta maaliskuussa.

MAINOS

Kommentoi

Kuusamon etelä- ja itäosissa ammuttu hirvikannat lähes nollille. Iso osa porukoista ei saanut ainuttakaan hirveä. Varsinkin valtion mailla tulos surkea. Rhy:n kokous päätti hakea metsästyksen alun aikaistamista, että päätöntä touhua tuhota hirvikanta !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taimikkotuhot lisääntyy, samoin hirvikolarit. Kenen etu on pitää hirvikanta korkeana? Susia vissiin ruokitaan. Muuten noista taimikko tuhoista aiheutuu kymmenienmiljoonien menetykset, hirvien syömistä taimikoista ei tule kuin lyhyttä kippuraa kuitupuuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, kyllä on kynnys metsästysharrastukseen korkealla jos ei vaikkapa oma isä tms harrasta kun tietoa ei jaeta monesti eteenpäin eikä seuroihin huolita. Tai jos huolitaan niin uuden jäsenen kohtelu monesti yhdennäköistä simputusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ja jatkossa kaatuu vielä vähemmän kun nuoriso/ uudet metsästäjät (hirvi-kortilliset) eivät pääse hirviseurojen jäseniksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä pääsee kaikki seuran jäseniksi. Ja myös hirvijahtiin. Ja koko pitäjä samaa seuraa joten tervetuloa vaan, eikä simputusta. Sellaiset jotka kaltoinkohtelee uusia jäseniä opetetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meijän porukassa otetaan nuoria, tyttöjä ja poikia mukaan, ettei kokonaan ukkouduta. Nuoret tuovat mukanaan uutta ilmettä ja ovat innokkaita oppimaan eräkulttuuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä noita hirviä ole runsaasti ennää kuten esim 10vuotta oli.. Parempi ne on paistina kun auton tuulilasilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:33
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
47
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
33
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image