Pohjois-Suomi

Hirviä kaadettiin Oulun seudulla 30 prosenttia vähemmän – "Saalis vähentyi edel­lis­vuo­des­ta suh­teel­li­ses­ti eniten pohjoisessa"

Myös pyyntilupamäärä vähentyi eniten Pohjois-Suomessa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 13.2.2020 14:13
Taina Virolainen

Hirvisaalis pienentyi eniten Pohjois-Suomessa kauden 2019 hirvijahdeissa. Oulun riistakeskuksen alueella saaliiksi tuli 6084 hirveä, mikä on lähes 30 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Lapissa metsästettiin 9058 hirveä, edelliskauteen verrattuna pudotusta on 10 prosenttia.

Kainuussa hirvisaalis oli 2176 hirveä, pudotusta tuli edelliseen vuoteen verrattuna 13 prosenttia.

– Hirvisaalis vähentyi edellisvuodesta useimmilla riistakeskusalueilla, suhteellisesti eniten pohjoisessa Oulun, Lapin ja Kainuun alueilla sekä toisaalta etelässä Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa. Lukumääräisesti eniten hirviä metsästettiin edelleen suurilla Lapin ja Oulun riistakeskusalueilla, kertoo Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta.

Koko Suomessa kauden 2019 hirvijahdeissa saatiin saaliiksi runsaat 52 000 hirveä, mikä on noin 10 prosenttia edellisvuotta vähemmän. 

Hirven pyyntilupia myönnettiin viime metsästyskaudelle noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Pyyntilupamäärä vähentyi eniten Pohjois-Suomessa, missä hirvikannan arvioitiin olleen monin paikoin tavoitellulla tasolla.

Suuressa osassa muuta maata metsästyksen tavoitteena oli kannan pienentäminen.
Myönnetyistä pyyntiluvista käytettiin noin 80 prosenttia.

Saaliista noin 45 prosenttia oli vasoja ja 55 prosenttia aikuisia hirviä. Kaadetuista aikuisista hirvistä 52 prosenttia oli naaraita ja 48 prosenttia uroksia.

Päättyneellä kaudella hirvijahtia oli toista kertaa mahdollista jatkaa tammikuun puoliväliin saakka. Tammikuussa saaliiksi saatiin koko maassa hieman yli 600 hirveä. Koiran käyttäminen metsästykseen on kiellettyä vuodenvaihteen jälkeen. 

Luonnonvarakeskus tuottaa arvion hirvikannasta maaliskuussa.

MAINOS

Kommentoi

Kuusamon etelä- ja itäosissa ammuttu hirvikannat lähes nollille. Iso osa porukoista ei saanut ainuttakaan hirveä. Varsinkin valtion mailla tulos surkea. Rhy:n kokous päätti hakea metsästyksen alun aikaistamista, että päätöntä touhua tuhota hirvikanta !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taimikkotuhot lisääntyy, samoin hirvikolarit. Kenen etu on pitää hirvikanta korkeana? Susia vissiin ruokitaan. Muuten noista taimikko tuhoista aiheutuu kymmenienmiljoonien menetykset, hirvien syömistä taimikoista ei tule kuin lyhyttä kippuraa kuitupuuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, kyllä on kynnys metsästysharrastukseen korkealla jos ei vaikkapa oma isä tms harrasta kun tietoa ei jaeta monesti eteenpäin eikä seuroihin huolita. Tai jos huolitaan niin uuden jäsenen kohtelu monesti yhdennäköistä simputusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ja jatkossa kaatuu vielä vähemmän kun nuoriso/ uudet metsästäjät (hirvi-kortilliset) eivät pääse hirviseurojen jäseniksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä pääsee kaikki seuran jäseniksi. Ja myös hirvijahtiin. Ja koko pitäjä samaa seuraa joten tervetuloa vaan, eikä simputusta. Sellaiset jotka kaltoinkohtelee uusia jäseniä opetetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meijän porukassa otetaan nuoria, tyttöjä ja poikia mukaan, ettei kokonaan ukkouduta. Nuoret tuovat mukanaan uutta ilmettä ja ovat innokkaita oppimaan eräkulttuuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä noita hirviä ole runsaasti ennää kuten esim 10vuotta oli.. Parempi ne on paistina kun auton tuulilasilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image