Pohjois-Suomi

Hir­ven­pyyn­ti­lu­pia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa

Varsinainen hirvenmetsästyskausi alkaa lokakuun toisena lauantaina ja jatkuu vuoden loppuun saakka. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 16.7.2019 10:57
Iida Ahonen

Suomen riistakeskuksen Oulun toimialueelle on myönnetty tänä vuonna hirvenmetsästyskaudelle huomattavasti viimevuotista vähemmän pyyntilupia. Alueen viidelle hirvitalousalueelle on myönnetty yhteensä 5795 pyyntilupaa, kun vuonna 2018 lupia myönnettiin 8459 kappaletta.

Suurimmalla osalla alueesta rajoitettiin myös pyyntiluvilla sallittua aikuisten hirvien määrää.

Myönnetyllä lupamäärällä pyritään pitämään hirvitiheydet asetetuilla tavoitetasoilla. Oulun alueellinen riistaneuvosto on asettanut hirvitiheyden tavoitteet välille 2,0–3,1 hirveä tuhannella hehtaarilla.

Viime syksyn jahdin jälkeen Luonnonvarakeskus arvioi koko Oulun riistakeskusalueen hirvikannan kooksi noin 9400 hirveä. Edellisen vuoden verotuksella hirvikanta laski tavoitetasoon neljällä alueen viidestä hirvitalousalueesta ja oli yhdellä hirvitalousalueella tavoitetason ylärajalla.

Hirveä voi pyytää vahtimalla pellolta 1. syyskuuta alkaen. Lokakuun toisena lauantaina käynnistyvä varsinainen hirvenmetsästyskausi jatkuu vuoden loppuun. Sen jälkeenkin hirveä saa metsästää ilman koiraa tammikuun 15. päivään asti.

Oulun riistakeskusalueella Kuusamon ja Taivalkosken kunnat ovat poikkeuksia. Varsinainen metsästyskausi alkaa kunnissa jo 1. syyskuuta, mutta keskeytyy kiimarauhoituksen ajaksi syyskuun 21. päivästä lokakuun toista lauantaita edeltävään päivään.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Edelleen hirvien tekemät taimikkotuhot valtavia. Hirviä edelleen paljon liikaa.. Metsänomistajien tulisi vaatia voimakkaampaa hirvikannan verotusta. Tavoitetasot ja talvikanta aivan liian korkea. Metsäalan ammattilaiset tietävät ongelman, mutta riistaväki ei usko mitään. Jotain pitäis tehdä, jotta hirvikanta saatais ihan minimiin. M

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just näin. Ja kaiken lisäksi näillä seuroilla jää vielä kolmasosa myönnetyistä luvista käyttämättä. Järjetöntä touhua, muutaman kennel-ukon hyppysissä koko homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsänomistajat huutavat nykyään turhasta. Eivät edes ole käyneet metsässä. Jos metsästäjät lopettaisivat pyynnin kokonaan muutamaksi vuodeksi, niin miten sitten suu pannaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-pohjanmaalla liikkuva 8 suden lauma syö aikuisen hirven viikossa. Eipä ole ihme, että hirvet hupenevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on mutta metsänkasvatus on monelle ammatti ja toimeentulo, jota liiallinen hirvikanta monin paikoin haittaa todella pahasti. Harrastajat voisivat alkaa maksamaan harrastuksensa vahinkoja vaikka suurempina metsästysvuokrausmaksuina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskahan Oululaiset ja toimittaja saa tietää että Oulu on Pohjois-Pohjanmaata, ei Pohjois-Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Artikkelissahan käsiteltiin muitakin alueita, kuin vain oulua. Pitäisikö hiukan harjoitella tuota luetun ymmärtämistä hiukan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en tarvi lupaa jos ruokapöytään haluan vain sen verran hirvenlihaa mitä jaksan syödä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun alueellinen riistakeskus ei ole tehtäviensä tasalla. Hirvikanta päästetään taas ylisuureksi ja liikenneonnettomuudet ja taimikkotuhot Oulun toimialueella lisääntyvät merkittävästi. Vastuutonta hirvikannan hoitoa. Metsänomistajia tulisi saada riistaneuvostoon enemmistöksi, jotta hirvikannan koon määrittely saataisiin järkevälle tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsänomistajia pitäisi käyttää Ruotsissa kursseilla, miten metsää ja hirvikantaa hoidetaan. Tällä ainaisella huudolla ja valittamisella ei saada mitään aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun keskitalvella taimikkoosi marsii lauma hirviä, niin eipä siinä auta minkään maan kurssit. Kaiken ne syövät riippumatta siitä, miten taimikkoa on hoidettu. Tämä koskee erityisesti talvehtimisalueita, minne hirviä kertyy laajemmalta alueelta. Paras hoito on lyijyhoito!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sarja "hölmöilyä hirvikannnan kanssa saa jälleen jatkoa ja taas riittää Oulun toimialueella useaksi vuodeksi päivittelyä kasvavien hirvikolarimäärien kanssa ja loppuun kaluttujen mänty- ja rauduskoivutaimikoiden kanssa. Onko ainoa hirvikannan kokoon vaikuttava tekijä metsästäjille tarjoiltu varmuus pakastimien täyttymisestä hirvenlihalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi täysin viattomia luonnon -
eläimiä pitää brutaalisti teuras -
taa ? Jos haluaa syödä kasvis -
ruuan sijaan lihaa niin sitä li -
haa kyllä voi ostaa kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, mistä muualta ? Kun tarvin
pölyimuriini sähköä imurointia
varten niin silloin laitan pö -
lyimurin sähköjohdon pistokkee-
seen ja näin saan sähköä pöly-
imuriin. Ei se sen kummempaa
ole, vai onko ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

47
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
45
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
38
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
27
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
17
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
17
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
17
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image