Pohjois-Suomi

Hii­li­ja­lan­jäl­jes­tä uusi maidon hin­noit­te­lu­pe­rus­te – ra­vin­toar­voil­la mitattuna maidon hii­li­ja­lan­jäl­ki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Navetan valvomon tietokonenäytöt ovat arkea nykymaataloudessa. Maanviljelijä Sari Sorvisto nauttii työstään, mutta toivoo alalle parempaa kannattavuutta.
Pohjois-Suomi 13.11.2019 20:03
Virpi Niemistö

Marraskuun vihmova sade jää oven ulkopuolelle, kun astutaan Marko ja Sari Sorviston omistaman Kotipellon tilan navettaan Ylivieskassa. Näissä tiloissa lähes 120 lehmää tuottaa päivästä toiseen maitoa mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

– Nämä ovat parhaimpia kavereitamme, isäntä kehuu navetan asukkeja.

Sorviston tilan hiilijalanjäljeksi on laskettu 0,91 kiloa hiilidioksidia maitokilolta, mikä on alempi kuin keskimääräinen 1,15 kiloa. Maailmanlaajuinen keskiarvo on huomattavasti suomalaista korkeampi eli 2,5 kiloa.

Suurimmat mahdollisuudet pienentää maidontuotannon hiilijalanjälkeä löytyvät lehmien aineenvaihdunnasta, lannan käsittelystä ja rehun tuotannosta.

– Säilörehunkorjuu juuri oikeaan aikaan, navetan led-valaistus, peltolohkojen sijainti mahdollisimman lähellä ja lietelannan levitys mullattuna, Marko Sorvisto luettelee keinoja, joilla heidän tilansa hiilijalanjälkeä on saatu alennettua.

Monet maatalouden ympäristöystävällisyyttä parantavat keinot ovat myös taloudellisesti järkeviä.

Sorvisto uskoo, että he pääsevät tulevina vuosina vielä nykyistä pienempiin hiilijalanjälkilukuihin, kun nyt käynnissä oleva tilan laajennusvaihe tasaantuu.

Kaikki tilat kartoitetaan

Arla Suomi kertoi keskiviikkona laajentavansa Climate Check -ilmastokartoitukset ensi vuonna kaikille 500 maitotilalle, jotka toimittavat maitoa yritykselle. Kartoituksella paitsi selvitetään tilojen hiilidioksidipäästöjen lähteet ja suuruus niin myös annetaan räätälöityjä ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi.

Ilmastokartoitukset tehdään myös seitsemässä muussa Pohjois-Euroopan maassa. Arla Foods-konsernilla on niissä Suomi mukaan lukien 10 400 maidontuottajaa.

Ilmastokartoitusten perusteella meijeri muuttaa maidon hinnoitteluaan.

– Jatkossa myös maidon hiilijalanjälki ja sen vähentämiseksi tehty työ tulevat mukaan hinnoitteluperiaatteisiin. Tällä hetkellä tuottajille maksetun hinnan perustana ovat maidon laatu, proteiinin ja rasvan määrä sekä eläinten ja tuottajien hyvinvointi, kertoo Arla Suomen hankintajohtaja Sami Kilpeläinen.

Tavoitteena on vähentää koko konsernin tasolla päästöjä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

– Suomessa haluamme saavuttaa tavoitteen konsernin aikataulua aiemmin, Arla Suomen toimitusjohtaja Kai Gyllström toteaa.

Nurmiviljely yksi valtti

Suomen suurimmista meijereistä Valio on kertonut tavoitteekseen maidon hiilijalanjäljen nollauksen Valion tuotantoketjussa vuoteen 2035 mennessä. Tähän pyritään muun muassa kouluttamalla viljelijöitä sitomaan hiiltä entistä enemmän peltoon.

Juustoportti on hyvittänyt oman Vapaan lehmän maitonsa hiilijalanjäljen.

Suomalaisen maidon ja naudanlihan tuotannon vahvuus kansainvälisesti ympäristönäkökulmasta on nurmiviljely, joka moniin muihin maihin verrattuna korvaa soijan käytön. Naudanlihasta noin 80 prosenttia syntyy maidontuotannon sivutuotteena.

Viime aikojen kiivaassa ruoka- ja ilmastokeskustelussa on jäänyt vähemmälle näkökulma, miten ruuasta saadaan kaikki tarvittavat ravintoaineet.

– Ruuan ilmastovaikutuksista puhuttaessa keskeistä on, miten paljon saamme ruuasta erilaisia ravintoaineita ja minkä verran siitä syntyy hiilidioksidipäästöjä, muistuttaa laillistettu ravitsemusterapeutti Senja Arffman.

Energia- ja materiaalitehokkuuden asiantuntijapalveluita tarjoavan Envitecpolisin hiililaskennan asiantuntijana työskentelevän Arffmanin mukaan maidon hiilijalanjälki asettuu lähes samalle tasolle esimerkiksi ruisleivän ja jäävuorisalaatin kanssa, kun sitä tarkastellaan suhteessa ruuan ravintoarvoon.

Tässä tarkastelussa varsinaiseksi pahikseksi yleisistä ruuista nousee valkoinen riisi.

– Maidossa on luonnostaan runsaasti ihmisen tarvitsemia ravintoaineita, Arffman toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Kasviksethan ovat vaan pelkkää vettä niin ihmisen täytyy saada kiinteää ravintoa niin kuin liha ja maito tuotteet ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää oon ainaki väsynyt tohon hiilijalan jälki huuhaa hoilotukseen. Taas uusi älyn väläys että saadaan nostettua hintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli tupakointi kielto ravintoloihin niin nyt meinataan jo alkaa kieltämään ihmisiltä syöminenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvaakohan samanlaisella pellolla valkoista riisiä, ruisleipää tahi jäävuorisalaattia kuin rasvatonta maitoa, kermaa, voi- ja lihavuoria?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edesmennyt isäni joutui usein vastailemaan pitkän ikänsä ”salaisuuteen”, kun sitten kuoli kolmea päivää vaille 98-vuotiaana. Hän sanoi kolme tärkeää tekijää: sianfläski, punainen maito ja meijerivoi.
Kumpi on ihmiselle parempi, terve elämä vai joku ihmeen nykykeksintö hiilijalanjälki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä "tieteelliseksi" hinnoitteluperusteeksi sopisi horoskooppi ja tulkinta maitoauton renkaanjäljestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän terveen ihmisen ruokavalioon kuuluu litra maitoa päivässä. Vaikka rasvattomana, siitäkin saa hyvin proteiinia ja D-vitamiinia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman tukia ois ruoka melko lailla kallista kaupoissa. Että valittajat hiljaa!! Kasvattakoot itse sitten lihansa, maitonsa ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on, että maataloustuilla tuetaan ensi sijaisesti palkansaajien ruokakassin kohtuullisessa hinnassa pysymistä ja toissijainen kylläkin tärkeä, on viljelijän toimeentulon varmistaminen.
Mitenkähän olis olot meillä, jos Paavo Lipposen näky EU:sta olisi toteutunut, kun sanoi yhdessä ohjelmassa ennen EU:niin menoamme, että EU:ssa saisimme lopettaa maanviljelyn ja pääsisimme ostamaan ulkomailta halpaa ruokaa😜

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman rauhattomuus näyttää sen kaltaista viestiä, että kannattaa pitää kaikki viljelysmaat kunnossa ja lehmiä navetassa. Maailman ruoantuotanto alkaa mennä liiaksi valtapolitiikan pelinappulaksi. Suomen hiilipäästöt on kuin hyttysen pissa itämeressä. Tästä on tehty vihreiden valtapolitiikka hinnalla millä hyvänsä. Ilmastoa, luontoa ja yleensä ympäristöä täytyy suojella, mutta oikea ruoka on elinehto. Niillä sirkoilla ja muilla nilviäisillä elää linnut ja hiiret ei ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun puhutaan paljon tästä "hiilijalanjäljestä", niin sopiiko sitä koskaan kysyä, että mihin tieteeseen tämä tämmöinen jalanjälki perustuu? Missä on se tieteellinen näyttö joka sanoo, että suurempi määrä hiilidioksidia olisi jotenkin huono asia? Missä on se tieteellinen riippumattomasti toistettavissa oleva tulos joka osoittaa, että hiilidioksidi olisi huono asia ja aiheuttaisi vaikkapas ilmastonmuutosta? Sellaista tieteellistä näyttöä ei yksinkertaiesti ole ja eliitti vain nämä tarinat aina muotoilee aivan kuin perusteet olisivat selvät ja aukottomat. Ja katin villat ne mitään selviä ole kun ei olla edes sitä yhtä tieteellistä todistetta nähty.

Jos jotain niin hiilidioksidi on ennen kaikkea elämän ja rakkauden kaasu. Ilman hiilidioksidia ei voi olla olemassa happea. Se ei toimi niin päin, että ensin on happea josta sitten tulee hiilidioksidia, vaan se menee niin, että ensin on hiilidioksidia josta elämä syntyy ja alkaa yhteyttämään happea. Mitä enemmän hiilidioksidia, niin sitä suuremmin kasvit ja puut kasvavat ja tuottavat uutta happea. Pieni "hiilijalanjälki" on sietämätön ajatus ja luonnon vastaista. Eliitin ideologiassa ei ole mitään luonnollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ilmastohysteria aiheutta keksimään monimuotoisia keinoja jolla kansalaisia voidaan rahastaa uusilla hatusta temmatuilla syillä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole koskaan mitään muuta ollutkaan kuin bisnes ja rahastus. Mitä tahansa jos toitotetaan tarpeeksi niin massat alkavat uskomaan sen totuutena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei riisi ole kuin pelkkä hiilihydraatti lähde ja elimistö pärjää hyvinkin ilman (riisin) hiilihydraatteja. Mutta ilman rakennusaineita, rasvoja ja proteiineja, elimistö ei tule toimeen ja molempia löytyy rasvaisesta maidosta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image