Pohjois-Suomi

Helena-patsas löysi paikkansa

Olympiavoittaja Helena Takalo sai Pyhäjärven keskustaan oman patsaan. "Melkoinen kunnianosoitus", Takalo sai sanottua. KUVA: Kimmo Siira
Pohjois-Suomi 3.7.2006 0:00
Kimmo Siira
Helena-patsaan ympärillä vuosikausia velloneelle kohulle lyötiin sunnuntaina päätepiste. Kun hiihtäjäpatsas paljastettiin Pyhäjärven keskustassa kello 13.29, saattoi moni kaupunkilainen huokaista helpotuksesta.

Runsaslukuisen yleisön huomio kiinnittyi luonnollisesti Helena Takaloon, jota patsas kuvaa. Takalo sivakoi kultaa Innsbruckin olympialaisten (1976) viiden kilometrin perinteisellä matkalla.

"Hienolta tuntuu. Tilaisuus oli liikuttava. Ja kyllä minä tätä päivää myös jännitin. On tämä sellainen kunnianosoitus", Takalo kiteytti.

Takalo ei hankkeen missään vaiheessa tuonut itseään esiin. Kun patsaan jalustasta kinasteltiin, Pyhäjärven kaupungin liikuntasihteeri piti päänsä kylmänä ja vältteli lausuntojen antamista.

Edes patsaan paljastamisjuhlassa Takalon ei tarvinnut juuri suutaan aukaista. Juhlapuheita riitti kuin pyöröpaaleja peltomaisemassa.

"Ulkomaan harjoitusleireillä Helena hiihti usein vähissä vaatteissa, mutta ei koskaan sentään alasti - toisin kuin täällä", Takaloa valmentanut Immo Kuutsa hauskuutti.

Antonio da Cudanin veistämä alastonpatsas sai Takalolta siunauksen jo kevättalvella 2004.

"Hieman miettimistä se vaati", Takalo myönsi sunnuntaina.Erilaista haettiin
ja se myös saatiin


Helena ei ole varsinainen näköispatsas vaan mielikuvateos, jota katsojat voivat tulkita mielensä mukaan. Patsas ylistää naisurheilun kauneutta. Hiihtäjän asento tuo mieleen suomalaisen sisun, vaikka sukset ja sauvat loistavat poissaolollaan.

Patsastoimikunta halusi erilaisen patsaan ja sai sen.

"Olen tyytyväinen, että ajatus perinteisestä hiihtäjäpatsaasta hylättiin. Tässä työssä on jotain sanomaa", Takalo korosti.

Patsas on istutettu pyhäjärviseen graniittiin, jota ympäröi Pyhäjärven tunnetuin vesiallas. Altaassa on myös suihkulähteitä ja valoja. Valot säteilevät olympiarenkaiden väreissä.

"Onneksi tuli vesiallas. Taiteilijan näkemystä pitää kunnioittaa", Takalo sanoi.

Pyhäjärven kaupungille patsaskohu toi kielteistä julkisuutta. Asiaa puitiin jopa iltapäivälehtien palstoilla.

Valtuuston puheenjohtaja Pentti Väisänen (kesk.) ei halunnut enää muistella menneitä.

"Välivaiheilla ei ole merkitystä. Patsas on tässä ja otamme sen vastaan", Väisänen virnisti.Idean isällä ei
loppunut usko


Leveimmät hymyt löytyivät Antonio da Cudanin ja patsashankkeen käyntiin polkaisseen Eero Heikkilän kasvoilta. Italiassa asuva mutta Suomen passin omistava da Cudan sai Suomesta välillä ikäviä viestejä.

"Kun kuivajalustasta puhuttiin, olin murheellinen", da Cudan tunnusti.

"Siis hyvin murheellinen", Heikkilä oikaisi heti perään.

Patsaan alustava kustannusarvio oli 85 000 euroa, mutta lahjoitusten ja tehtyjen talkootuntien ansiosta summa pyöristyy reilusti alaspäin. Nyt Heikkilällä ja patsastoimikunnan jäsenillä on aikaa hengähtää.

"Usko ei loppunut missään vaiheessa, vaikka vaikeitakin hetkiä oli", Heikkilä luonnehti huojentuneena.

Vielä patsaan paljastamisen kynnyksellä Heikkilällä riitti jännitettävää. Lauantai-iltana Pyhäjärvellä vietettiin lonkerojuhlia.

"Kävin viiden aikaan aamulla tarkistamassa tilanteen. Onneksi patsas oli jätetty rauhaan."

Jatkossa Heikkilä voi nukkua yönsä rauhassa - siitäkin huolimatta, että erään kaupungin virkamiehen mukaan altaaseen voi hukkua.

"Vettä on parikymmentä senttiä", Heikkilä naureskeli.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
59
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
48
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image