Pohjois-Suomi

Ha­vain­nol­lis­ta­va kuva Se­vet­ti­jär­ves­tä: Helsingistä pitäisi mennä Pietarsaareen asti sairaalaan

Saa'mi Nue'tt ry:n Facebookissa jakama kuva. KUVA: Saa'mi Nue'tt ry
Pohjois-Suomi 12.2.2016 19:52
Kaleva

Kolttasaamelaisten kulttuuriyhdistys Saa'mi Nue'tt ry julkaisi perjantaina Facebookissa kuvan, joka havainnollistaa palveluiden etäisyyttä Sevettijärveltä.

Yhdistys ylläpitää Facebook-kampanjaa, jonka tavoitteena on herättää huomiota Sevettijärven kylän huonoon postipalveluiden saavutettavuuteen.

Yhdistyksen perjantaina jakamasta kuvasta näkee, että muutkin palvelut ovat kaukana. Sairaala löytyy niin kaukaa, että se on helsinkiläiselle sama kuin lähtisi Pietarsaareen. Rautatieasemalle välimatkaa on yhtä paljon kuin Helsingistä Iisalmeen.

Yhdistyksen postipalvelukampanja juontaa juurensa asiamiespostin loppumisesta. Asiamiespostia pitänyt kahvila lopetti toimintansa viime syksynä.

– Kylälle kulkee kirjeposti arkipäivisin illansuussa, mutta esimerkiksi pakettia täytyy lähteä lähettämään Inariin, 120 km päähän. Siellä on lähin posti, yhdistys kirjoittaa Facebookissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (353)

Nykyisin Pohjoismaiden YLE radiot tuottavat yhdessä esim saamenkielusiä uutisia. Kenties norjalaiset, ruotsalaiset ja suomalaiset voisivat vielä nykyistä enemmän tehdä tällä saamelaisten alueelta yhteistyötä myös Näissä posti kuin terveyshuolto asioissa. Viina ja lihakauppahan toimiikin myös rajan yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaassa maassa saa vapaa ihminen asua missä haluaa. Yhteiskunnan palvelut on sitten asuinpaikkan mukaan! Ei ole pakko asua korvessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tietysti hyvä pitää keskustelua yllä. Vaikka ei se mitään auta. Pääkaupunkiseudun väki määrä kasvaa, etenkin lapsien määrä. "Muu maa" harmaantuu. Sitä mukaan muuttuu myös valtiovallan ratkaisut 80/20 periaatteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä muistutus etelän vetelille, jotka kehtaavat valittaa siitä, jos heiltä joku palvelu häviää, ja pitää peräti mennä usemman km:n päähän palvelujen perässä. Näinhän on mm. postien lakkautusten kohdalla: Muualle Suomeen jäi vähemmän postikonttoreita kuin pelkästään Helsinkiin. Samoin synnytyssairaaloiden lakkauttamisista tuli kauhea poru, kun Kätilöopisto Helsingistä lopetettiin (kuitenkin vielä jäi Naistenklinikka ja Jorvi sekä isäksi säilyi Uudellamaalla Hyvinkään ja Lohjan synnärit). Jos Oulaskankaalta loppuvat synnytykset, tulee lapsentekoreissun matkaksi myös Pohjois-Pohjanmaalla pahimmillaan yli 200 km. Nythän se on jo arkipäivää Lapissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä!lle On se vaan kauheeta, että etelässä on vain veteliä, jotka vielä valittavat. Repivää kritiikkiä ja vastakkainasettelua. Pitäisikö meidän etelänvetelijöiden tuntea syyllisyyttä siitä, että Sevettijärvellä ei ole postia ja niitä palveluja mitä meillä on (vaikka niitäkin on karsittu) . Annetaan kaikkien valittaa palvelujen karsimisesta mollaamalla muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattaisi olla kaikkien etu, että pohjoissuomi Rovaniemen korkedelta saakka liitettäisiin Norjan kuningaskuntaan ja eteläisin Suomi Venäjään. Kaikki saisivat sitä mitä haluavat, Norjasta kuitenkin löytyy varsin hyvä palvelutaso myös pohjoisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Norjassa ei ole hyvä palvelutaso, vain piirunverran parempi, joissakin suhteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkaupunkilaisille on myös yllätys, että suurin osa suomalaisista asuu jossakin muualla kuin kehä III sisäpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rovaniemi on Lapin portti ja vasta sieltä se Lappi alkaa. Oulu on Keski-Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asun kaupungissa kun haluan palvelut lähelle. Olisko aika muuttaa pois sieltä jos ei kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko aika myös tarkistaa veroja? Kalliimmalla veroprosentilla saakin yllätys yllätys vähemmän vastinetta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei se mene niin. Jos sinulla on työpaikka, perhe, talo maaseudulla, ei sieltä lähdetä pelkästään niin päättämällä. Ja toisaalta, vastaavaa voi sanoa niille pääkaupunkiseudulla asuville, jotka valittavat kallista asumista tai sitä, ettei pääse haluamaansa oppilaitokseen. "Olisko aika muuttaa pois sieltä jos ei kelpaa?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko ei ole kuin maksaa veroja ja kuolla. Kuitenkin on olemassa sellaisia ihmisiä, jotka asuvat mieluummin kotiseudullaan, syntymäpitäjässä. Ruuhkasuomen ahdistavat olosuhteet ja vellovat ihmismassat käyvät mielenterveyden päälle. Oman syntymäpaikan väljyyttä ja luontoa arvostetaan, eikä siitä ketään pitäisi pakottaa luopumaan kuten nyt tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (353)

Uutisvirta

11:18
Hongkongin demokratiaprotestia johtaneet joutuvat tuomiolle – keltaiset sateenvarjot avattiin syytteitä vastaan
10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
46
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
37
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
18
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image