Pohjois-Suomi

Haltiat ja parat manataan henkiin

Kolmivuotisen Ylä-Kainuun fantasiamaailma-hankkeen toivotaan tuovat sisältöä alueen matkailuun.
Pohjois-Suomi 10.1.2010 0:00
Kimmo Rauatmaa
"Jokaisessa talossa on haltia", Satumaarit Myllyniemi, omaa sukuaan Hyrynsalmen Hiltusia, aloittaa. Kainuulainen haltia ei ole ylevä runonlaulaja J.R.R Tolkienin luoman tarumaailman tavoin, vaan korpikansan arvoihin ja arkeen paremmin istuva ristiriitainen olio.

"Haltia on majoissakin, joissa on kolme yötä tulta pidetty. Se valvoo elämänmenoa ja ilmestyy käännekohdissa eli tulipalojen, syntymien ja kuolemien edellä."

Haltiaa piti kohdella hyvin, sillä muuten se loukkaantui, muuttui pahaksi. "Hyrynsalmen Kaartilassa ei haltia antanut yksinään maata. Yöllä se kuorsasi ja läjäytteli pöytään kämmenellään", Myllyniemi kertoo.Sisältöä matkailuun


Kainuulaiset haltiat ja muut henkimaailman olennot pääsevät lähivuosina kirjaan ja kartan lehdille. Projektipäällikkö Satumaarit Myllyniemi kerää parhaillaan aineistoa ideoimaansa Ylä-Kainuun fantasiamaailmaan.

Hyrynsalmen kunnan hallinnoimaa, kolmivuotista hanketta rahoittavat myös muut Ylä-Kainuun kunnat, sillä sen odotetaan tuovan kaivattua sisältöä alueen matkailuun.

Yksi hankkeen lopputuloksista on historiallisen kartan henkeä jäljittelevä tarinakartasto, jossa kainuulaiset maisemat dokumentoidaan ja visualisoidaan vanhoin valokuvin, autenttisin tarinoin, kuvituksin, sarjakuvin ja kartoin.

"Kyseessä on seikkailu, jossa näkymättömät ja hiljaiset maisemat nostetaan näkyviksi. Erityisen arvokkaita ovat sellaiset kohteet, joissa yhdistyvät asukkaiden tunnemuistot", Myllyniemi linjaa. Näkymätöntä Myllyniemi kaivaa arkistoista, mutta myös haastatteluista.

"Hahmot kehittyvät runsaasti seuraavien kolmen vuoden aikana. Jokaiselle tyypille luodaan vuosien varrella oma graafinen ilmeensä ja roolipeliluonne", aiemmin Kajaanin sijoitettuna läänintaiteilijana työskennellyt Myllykoski valistaa.Kainuun pakanamaa


Kainuu oli pakanamaata vielä uudella ajalla. Kun Christfrid Ganander keräsi Suomen niemellä myyttisiä tarinoita 1700-luvun lopulla, Kalewan poikien teot elivät vielä Kainuun maisemissa. Kainuulaiset uskoivat luonnossa piileviin henkiolentoihin. Metsänhaltijat veivät heiltä karjan, mutta se oli riitein palautettavissa.

"Pukeudutaan lehmän kaulaimiin ja elävään hopeaan ja tehdään männystä kiikarit kaivamalla puunpalasta kaksi oksaa pois. Kun niiden läpi katsoo metsään, näkee karjan", Satumaarit Myllyniemi opastaa.

Osan hengistä voi manata esiin. Parat keräävät rikkautta noitaemännilleen ja ilmestyvät eläimen hahmossa. Myllyniemen mukaan para synnytetään kirnuamalla alasti umpilammella loitsua hokien.

Korven asukkaat ovat osanneet suojautua pahansuopia henkiä vastaan. Myös tietäjät ja trullit saavat oman lukunsa Ylä-Kainuun fantasiatarustossa, lupaa jo vuosien ajan kansanperintöä alueelta kerännyt Satumaarit Myllyniemi.

"Tietäjät suojelevat kyläläisiä valkoisella tai mustalla magialla. Taikapussista voi vierähtää kuolleen ihmisen silmä, sormi tai hiuksia, punaista lankaa, karhun ja käärmeen hampaita ja pääkalloja, hautausmaan multaa ja ukkosen polttamaa puuta."

Osa henkilöistä saattaa päätyä tarinakartastoon ihan nimellä asti. Satumaarit Myllyniemi nostaa esiin kaksi pahapäistä surmaajaa. "Myrkky-Tiina on suurin rikollinen, joka Kainuun kihlakunnassa tunnetaan. Hän piti ketunmyrkyllään huolen siitä, etteivät kytömäkeläiset eläneet liian vanhoiksi. Puolangan Auhon Paha-Paavo muistetaan puolestaan 1700-luvulta. Hän keihästi, ryösti ja polki suohon kahdeksan aikalaista", Myllyniemi kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

satumaarit olisi voinut kertoa miten hän aineistoa hankkii. Minultakin löytyisi muutama juttu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oikeinko projektipäällikkö asialla? ja EU varmaankin rahoittaa (ts. veronmaksajien rahoja kankkulan kaivoon)? rovaniemellähän on jo pitkään sotkettu turistien naamat tervalla, saapa nähdä mitä poppamiesyrittäjyyttä tästä saadaan aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhoissa taloissa yleensä on se talon henki. Se on ihan tunnettavissa. Eikä se ole ollenkaan paha, päinvastoin siitä saa tuntuman hyvästä mikä talossa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsässä asuu haltioita, jotka hallitsevat metsää, jolloin ovat haltijoita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin, tässä onkin vaikka kultasuoni . Ihmiset ennen elivät haltioiden kanssa. Sattumalta tiedän erään henkilön, joka näkee haltioita luonossa. Muutoin minä kyllä vaistoan niitä vanoissa rakennuksissa . Tää kyseinen henkilö tuntee jopa niiden mielialat. Siinä oliskki Satumaaritille haastateltavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva, että joku haluaa tutkia asioita. Ensiksi mikä ero on haltialla ja haltijalla, tässä asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kainuulainen FANTASIA-maailma. Varmaan vanha suomalainen sana aivan pakana-ajoilta lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:27
Postilaatikon paikka johti riitaan Kemissä, 72-vuotias mies suihkutti kaasua naapurinsa kasvoille
14:16
Isokyrö on Suomen autoistunein kunta, jossa ajetaan yli 10 vuotta vanhoilla autoilla – Pohjois-Pohjanmaalla vähiten autoja Uudenmaan jälkeen
13:37
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
12:58
Arvio: The Baseballs tanssitti Teatriaa superhittien fiftaricovereilla – 50-luvun estetiikkaa syleiltiin urakalla, keikalla vallitsi viehättävän vanhanaikainen tunnelma Tilaajille
11:56
Länsirannikolla tuuli tuivertaa iltapäivällä myrskylukemissa – ensimmäinen syysmyrsky laantuu sunnuntai-iltaan mennessä
11:42
Turkin MM-rallin päätöserikoiskoe tarjosi draamaa Esapekka Lapille – ajoi silti toiseksi, Citroenille kaksoisvoitto
11:05
Postin verkkosivut eivät toimi, asiakaspalvelussa ongelmia – myös sanomalehtien varhaisjakelussa viivästyksiä
69
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
21
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
17
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
17
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
16
"Tuskinpa noita asvaltteja täältä ruvetaan mihinkään pois rullaamaan" – Hanhikiven ydinvoimalatyömaa veti insinööriopiskelijat, kalastajan ja lapsena niemellä retkeilleen tutustumaan alueeseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

81 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Syötkö päiväystuotteita?

Syön, koska ei ole varaa muuhunkaan. Dyykkauskin on nykyään aika mahdotonta, koska kauppiaat pitävät roskiksia lukkojen ... Lue lisää...
Nuuskamuikkusen veli...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image