Pohjois-Suomi

Haapavesi säilyttää koulut, kahdeksan valtuutettua erosi keskustan val­tuus­to­ryh­mäs­tä

Kahdeksan henkilöä erosi tiistaina keskustan valtuustoryhmästä Haapavedellä. KUVA: Laura Seppä/Arkisto
Pohjois-Suomi 18.2.2020 20:57
Sirpa Kortet, Helge Murtovaara

Kaikki kyläkoulut jatkavat toimintaansa entiseen tapaan Haapavedellä. Kaupunginvaltuusto äänesti asiasta kahdesti maanantai-iltana. Kaupunginhallituksen pohjaesitys oli, että kouluverkkoa supistetaan. Sen mukaan opetusta olisi järjestetty Haapavedellä yläkoulussa, lukiossa, kahdessa keskustassa olevassa alakoulussa ja Mieluskylän koululla.

Ensimmäisenä olisi lakkautettu Vatjusjärven ja Humalojan koulut jo tulevana syksynä. Vattukylän koulu olisi suljettu sitten, kun koulun kunto, oppilasmäärä tai taloudellinen tilanne niin edellyttävät.

Kolmituntisen keskustelun aikana Haapaveden valtuutetut pyöräyttivät asian uusiksi. Valtuutettu Esko Vinkki (kesk.) teki esityksen, että kyläkouluverkkoa vähennetään ensi syksynä yhdellä koululla. Vinkki esitti Vatjusjärven koulun lakkauttamista.

Toinen esitys tuli valtuutettu Jaakko Lehtolalta (kesk.). Hän esitti, että kouluverkkoa supistetaan Haapavedellä vasta sitten, kun oppilaiden määrä laskee koulussa kahden vuoden ajan pysyvästi alle 40.

Lehtolan esitys voitti yhden äänen enemmistöllä, 14–13, Vinkin tekemän esityksen. Äänestys Lehtolan ja kaupunginhallituksen esityksien välillä päättyi tulokseen 16–11. Kouluverkkoa tarkasteltiin, koska kuntatalous vaatii säästöjä ennen kriisikuntakriteerien täyttymistä.

Kahdeksan erosi keskustan ryhmästä

Koulupäätös johti siihen, että tiistaina ryhmän puheenjohtaja Helinä Niemelä ja seitsemän muuta valtuutettua on eronnut valtuustoryhmästä ja perustanut Yhdessä vastuullinen -ryhmän. Uuteen ryhmään liittyivät myös valtuuston puheenjohtaja Päivi Ollila, kunnanhallituksen puheenjohtaja Anri Kolehmainen, Diana Seppä, Esko Vinkki, Riikka-Kaisa Nuolioja, Heino Vuorenmaa sekä Ronald von Schumann.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Haapavesi-lehti.

– Tämän porukan, joka nyt ryhmästä erosi, näkemys on se, että on pakko tehdä rakenteellisia ratkaisuja, jotta saataisiin säätöjä. Hallitus ja virkamiehet ovat yrittäneet tehdä suunnitelmia, joilla taloutta voitaisiin oikaista. Silloin avaimet olisivat omissa käsissä siten, että omilla päätöksillä voidaan ratkaisut tehdä, Niemelä perustelee.

Niemelä puhuu myös luottamuspulasta ja näkemyserosta, mitä nyt pitäisi tehdä.

– Itse hallitusvastuussa olevana koen, että jotakin pitää tehdä, kun tällaiset esitykset eivät mene perille. Sen vuoksi perustettiin tällainen ryhmä.

MAINOS

Kommentoi

Kaikki vaan yhteen isoon kouluun, lapset ja vanhukset. Kärsämäen suursikalasta voi ottaa suunnittelussa mallia (jos antavat luvan sieltä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikainen paikkatietoanalyysi voisi selvittää tilannetta. Kuinka moni eronneista asui itse lakkautusuhan alla olevan koulun alueella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voittiko järki vai tunteet? Jos pitää kustannuksia karsia, niin sitten pitää. Se, mihin ne kohdennetaan, on sitten järkiasia, johon faktaa pitää löytyä. Ei voi pitää työntekijöitä, ellei ole töitä. Ellei ole tarpeeksi oppilaita, silloin pitää lakkauttaa kouluja. Ellei sitten nosteta kunnallisveroa niin, että kulut saadaan katettua. Siihen vaan ei suostuisi muut kuin oppilaiden vanhemmat, näin epäilen. Ei koulun tarvitse olla lähellä, itsellä oli aikoinaan koulumatka ala-/ yläaste 20km-47 km. Eikä jäänyt traumoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järki voitti, kun kyläkouluja ei lakkautettu. Hyvä kepulaiset!

Nyt voidaan siirtyä porukalla pelaajan paikalle suurkouluhankkeessa. Näyttää nimittäin pahasti siltä, että konsultti vie ja kunta vikisee. Tällä menolla kustannukset karkaavat!

Koulukisassa on loppusuoralla kolme isoa rakennusfirmaa. Ahneita, kasvottomia kiskureita. Sinne menevät meidän haapavetisten miljoonat Helsingin ja Tukholman herroille.

Mistä otetaan ne pörssiyritysten osinkoihin valuvat miljoonat?

No tietenkin säästetään kouluruuasta. Kasvisruokapäiviä on jatkossa neljä viikossa. Lapset eivät saa kyniä ja kumeja. Opettajat joutuvat pakkolomalle. Että sellaista.

Nyt pitää uskaltaa viheltää peli poikki ja saada joku roti tähän touhuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lujilleppa ottaa häviö äänestyksessä. Äänestystä edelsi useiden kokousten sarja jossa uhkailua, kiristystä ja painostusta käytettiin etiseen malliin. Onko se keskustan arvojen ja aatteen mukaista ja tapaa toimia nykyaikana? Ei oo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kyläkouluista luovutaan, on se lopun alkua. Lapset tarvitsevat lähellä olevan, pienen koulun. Muut säästökohteet pitää ensin kokeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhustenhuolto, lapsilisät, asumistuet, sairaanhoito, tienhoito, vesilaitos, poliisi ja palokunta?
Kunnan yhdistäminen naapurikuntaan siten, että hallintokoneisto puolittuu.
Mikä otetaan pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyläkoulujen lakkauttaminen on yksi tapa autioittaa maaseutua, väestön pakko siirtoja ei Suomessa suoranaisesti tehdä, kuten oli tapana naapurissa, mutta lopputulos on sama!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kamala todeta, mutta ellei kunnassa ole toisen asteen koulutusta niin nämä muksut menevät joka tapauksessa kasvukeskuksiin.
Tällaiset Haapavedellä nyt päätökset ovat tekohengitystä ja haapavetisten verorahojen tuhlausta!
Kun rahat loppuu niin kipeitä ja ikäviä ratkaisuja pitää tehdä - niinhän se menee yksityistalouksissakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalla on vielä paljon kuvioissa mukana vanhoillisia päättäjiä, jotka toimivat niinkuin aina ennenkin on toimittu. Varmaan juuri siksi erityisesti nuoriso karttaa tätä puoluetta, jolle uudistuminen on niin vaikeaa, että riitaannutaan ja hajannutaan erillisiin ryhmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:57
Henkilöauto pyörähti katon kautta ympäri Kärsämäellä, kuljettaja pääsi itse ulos autosta
7:38
Kulttuuria kotisohvalta: katso kotimaisia elokuvia, ihastele taideaarteita ja katso, miltä kotikulmilla näytti ennen
7:00
Päivän leffapoiminnat: Yhteen muuttoja ja yhteenottoja – Robert Redford ja Jane Fonda ovat siloposkiset vastanaineet makoisassa draamakomediassa
7:00
Voiko läheisensä tappajalle antaa anteeksi? Täydet viisi tähteä ansaitseva Silmästä silmään -dokumentti on John Websterin vakavin elokuva
7:00
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
7:00
Hus seuloo parantuneita uusilla vasta-ainetesteillä – ne löytävät myös oireettomasti koronaviruksen sairastaneet
7:00
Kommentti: Vanha töllö joutaisi jo monella vaihtoon Tilaajille
11
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
5
Ei yhtään uutta koronakuolemaa Suomessa – tehohoidossa yli 60 ihmistä, heistä kolme Oulussa
3
LM:n tiedot: Hallitus kaavailee muutoksia turvapaikkarahaston käyttöön – Välimeren turvapaikanhakijoiden vastaanottoon tarvitaan 13 miljoonaa euroa
2
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
1
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta
1
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
1
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

282 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image