Pohjois-Suomi

Haapaveden pieni hirvenvasa kotiutuu Ranuan eläinpuistoon – vasa onkin poika

Emostaan eksynyt vasa on saanut kodin Ranuan Eläinpuistosta. KUVA: Ranuan Eläinpuisto
Pohjois-Suomi 13.5.2019 15:23
Taina Virolainen

Haapavedellä yksinään harhailemasta löytynyt pieni hirvenvasa pääsi maanantaina ennen puolta päivää uuteen kotiinsa Ranuan Eläinpuistoon.

Vasan kotinsa läheltä huostaan ottanut Ka­ro­lii­na Tör­mä­leh­to kuskasi eläinlapsen Haapavedeltä Ranualle far­ma­ri­au­toon sijoitetussa kuljetuslaa­ti­kos­sa.

– Vasa oli hyvin virkeän oloinen matkan jälkeen ja söi heti maitoannoksen, kertoo eläintenhoitajien tiimivastaava Miia Varanka Ranuan Eläinpuistosta.

Varanka arvioi, että emästään eksynyt vasa on noin viikon ikäinen – ja lisäksi poika. Vasaa luultiin ensin naaraspuoliseksi.

– Tämä ei aiheuta kuitenkaan mitään muutoksia vasan tulevaisuuden suhteen. Se voi jäädä eläinpuistoon.

Varanka kommentoi, että Ranuan Eläinpuistoon otetaan toki myös urospuolisia eläimiä.

Vasa ei ollut Ranuan eläinhoitajien mielestä kuihtunut ja nälkiintynyt. Se painoi noin kymmenen kiloa. Vasalla on kuitenkin kova työ kasvaa, sillä uroshirvi voi olla  täysikasvuisena jopa 600-kiloinen.

Toistaiseksi ilman nimeä oleva vasa sijoitettiin hoitotilaan eläintenhoitajien omien tilojen läheisyyteen. Se syö tässä vaiheessa kuusi kertaa vuorokaudessa tuttipullosta. 

– Pariviikkoisena vasalle ryhdytään antamaan kiinteää ruokaa kuten kuivaheinää ja kuivattuja lehtikerppuja. Lisäksi ruoho alkaa myös kasvaa aidan sisällä.

Vasaa ei pääse heti katsomaan

Pieni vasa tarvitsee kasvurauhaa, minkä vuoksi se ei ole yleisön nähtävillä ennen kuin ensi syksynä.

Miia Varanka arvioi, että vasa siirretään silloin lähemmäksi eläinpuiston muita hirviä, kolmea naarasta. Vasa pääsee tekemään tuttavuutta lajitovereiden kanssa ensin aidan läpi. Jos se hyväksytään laumaan, se pääsee samaan aitaukseen.

Vasaa ei voida kotiuttaa luontoon, sillä se leimautuu liikaa ihmiseen. Sitä kun joudutaan syöttämään tuttipullosta.

– Jos hirvi ei pelkää ihmistä, se voi olla vaarallinen eläin esimerkiksi kiima-aikana. Tällöin hirvi saattaisi olla ihmisellekin uhkatekijä luonnossa.

Varanka selittää, että orvoksi jääneitä hirven, metsäkauriin ja valkohäntäkauriin vasoja on ennenkin hoidettu Ranuan Eläinpuistossa. Vasoja ei tule välttämättä hoitoon joka vuosi, mutta joskus niitä on tullut useitakin samana vuonna.  

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Tykkäisin kyllä enemmän jos minua puhuteltaisiin hirven urosvasaksi eikä pojaksi. Ihmisellä on poikia, ei hirvellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kaadetaan vuosittain yli 50 000 hirveä. Syntyneitä hirvenvasoja on siis tätäkin enemmän, sillä varmaankin tuhansia vasaoja menehtyy eri syistä ennen metsästetyksi joutumistaan.

Luonnon Lait ovat armottomat. Hirvikanta ei voi kasvaa jatkuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset tarinat lämmittää eläinrakkaan sydäntä. Kiitos näille hyväntekijöille! Hyvät teot palkitaan aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava tarina ja onnellinen loppu hirven seikkailulle. Tässä on jotain mukavaa toisin kuin yli suuren hyljekannan suojelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen puuttuu jatkuvasti kiertokulkuun tuhoamalla kokonaisia lajeja sukupuuttoon. Tuhoamalla eläinten elinpiirejä ja saastuttamalla meriä yms. loputon lista. Hyvä että välillä toisinkin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästysaikaan osat olis vaihtunu. Vasa olis ammuttu ja emä olis hakenut epätoivoisesti vasaansa ja löytänyt kasan suolia.

Luonto on kova paikka, aina on vaaroja tulipa ne toisten eläinten puolelta tai ihmisten aiheuttamina. Harmi että noin kävi tuolle vasalle mutta elämää edessä kuitenkin. Tekisi hyvää kaupunkinuorille käydä katsomassa tuota kunhan se kasvaa isommaksi, nuoret ei ehkä koskaan näe hirveä luonnossa ja suhtautuminen eläimiin voi olla kieroutunut.
Ei se kovin tervettä ole aikuisillakaan, harrastuksena ampua viattomia eläimiä ja sitten kehuskella urheudellaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja MM-finaalin tappio pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
35
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
14
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
9
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
8
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
8
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
8
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image