Pohjois-Suomi

Geologian tut­ki­mus­kes­kus kartoittaa happamia sulfiittimaita Pohjois-Pohjanmaalla

Kartoituksia tedään muun muassa Iijoen valuma-alueella. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Pohjois-Suomi 29.5.2019 18:28
Katri Keskitalo

Geologian tutkimuskekus (GTK) jatkaa happamien sulfiittimaiden yleiskartoitusta rannikkoalueilla, tiedottaa GTK. 

Tiedotteen mukaan tulevana kesänä (kesäkuu-syyskuu) töitä tehdään Pohjois-Pohjanmaalla pääosin Siikajoen ja Oulujoen välisellä alueella sekä Ii-joen valuma-alueella. Pohjanmaalla täydennetään aikaisemmin tehtyä yleiskartoitusta pääosin Mustasaaren alueella. Myös Etelä-Suomessa tehdään kartoituksia. 

Maastossa kartoittajat tekevät maaperähavaintoja käsikairalla ja käsikäyttöisellä moottoritärykairalla pelto-, suo- ja metsäalueilla. Kairauspisteillä kuvataan maaperän maalajit, otetaan maaperänäytteitä laboratorioanalyysejä varten sekä tehdään pH-mittauksia suoraan maannäytteistä. Näytteiden ottaminen ei aiheuta haittaa luonnolle eikä jätä pysyviä jälkiä maastoon, tiedotteessa kerrotaan.

Laboratoriossa näytteistä määritetään rikkipitoisuus ja muiden alkuaineiden pitoisuuksia. Näytteet myös hapetetaan. Hapettamisen avulla näytteistä todennetaan happamoitumista aiheuttavien sulfidien olemassaolo.

Tutkimustulosten perusteella GTK laatii valuma-aluekohtaisen yleiskartan happamien sulfaattimaiden luokiteltuna esiintymisen todennäköisyyksien mukaan. Kartat julkaistaan kaikille avoimessa karttapalvelussa.

Suomen rannikkoalueilla esiintyy monin paikoin ympäristölle haitallisia tai potentiaalisesti haitallisia happamia sulfaattimaita. Happamia sulfaattimaita esiintyy erityisesti Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Suomessa alueilla, jotka ovat nousseet merestä maankohoamisen seurauksena. Tyypillisesti nämä alavat vanhat merenpohjan kerrostumat ovat nykyisin viljelyskäytössä tai turpeen alla soiden pohjalla, tiedotteessa kerrotaan. 

Tiedotteen mukaan kartoitustuloksista on hyötyä esimerkiksi kansallisessa ja alueellisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa (YM, MMM, maakuntaliitot, kunnat, ELY-keskukset, AVI:t), maa- ja metsätaloudessa (maanviljelijät, MTK, ProAgria, metsäkeskukset, ojitusyhtiöt), turveteollisuudessa, maarakentamisessa ja konsulttiyrityksissä.

MAINOS

Kommentoi

Moni tietää, että nämä ongelmamaat ovat syy jakohihnojen katkeiluun, mutta eivät uskalla sanoa. Sen on ministeriö kieltänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaheksankytluvulla jätkien kanssa kerättiin alunamailta näytteitä Tupoksen seudulla. Oltiin Oulun Vesipiirillä hommissa silloin. Se oli joku projekti, jota Eki veti. Me pojat käveltiin pelloilla ja kairattiin näytteitä. Eki vois kertoa lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas ollaan keksimässä uusia ongelmia ja kuluja suomalaiselle veronmaksajalle. Nyt maakin on jo saastetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sulfaattimaat on aina olleet ongelma ja saaste päästessään hapen kanssa kosketuksiin ja liuetessaan veteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oo mikään keksitty tai uus juttu.
Vaarallista ympäristölle ym. jos pääsee hapen kans tekemisiin, mutta kaikki ei valitettavasti asiasta välitä ja moni ei tiiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image