Pohjois-Suomi

Fi­lee­­raus­­veit­si näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta it­se­näi­­syys­päi­vä­nä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"

Timo Törmänen sai jättimäisen siian. KUVA: Lukijan kuva
Pohjois-Suomi 11.12.2019 15:05
Petri Markkanen

Kan­to­ky­län ve­sil­lä kuu­lui it­se­näi­syys­päi­vän aa­mu­na kel­lo kym­me­nen ai­kaan ih­me­tyk­sen huu­dah­dus. Kuu­sa­mo­lai­nen Timo Tör­mä­nen oli nos­ta­mas­sa sii­ka­verk­koa ot­taak­seen ne ko­ko­naan pois, kun hän tun­si ver­kos­sa ly­my­ä­vän jo­tain pai­na­vaa. Pian lii­naa ke­la­tes­sa pai­non syy sel­vi­si: 55 mil­li­met­rin ver­kon mu­ka­na nou­si val­ta­va, yli vii­den ki­lon pai­noi­nen uros­sii­ka.

– Nyt tai­si tul­la re­kor­di, Tör­mä­nen ker­too to­den­neen­sa en­si ker­taa sii­an näh­des­sään. 

Jät­ti­läis­mäi­sen sii­an nos­ta­mi­nen ve­des­tä ei näyt­tä­nyt hel­pol­ta, sil­lä se oli kiin­ni ver­kos­sa vain suu­pie­les­tään. Jos kala oli­si pot­kais­sut ker­ran­kin oli­si se Tör­mä­sen mu­kaan läh­te­nyt omil­le teil­leen. Ti­lan­ne ai­heut­ti ka­las­ta­jas­sa lie­vää jän­ni­tys­tä. Iso otus oli kui­ten­kin yl­lät­tä­vän säy­seä ta­paus.

– Sil­lä ei näyt­tä­nyt ole­van mi­hin­kään hop­pu ei­kä se yrit­tä­nyt kar­kuun. Otin sen rau­hal­li­ses­ti kiin­ni, nos­tin jääl­le ja las­kin ve­ret pois.

Tör­mä­nen ker­too ar­vi­oi­neen­sa jääl­lä ka­lan pai­nok­si noin vii­si ki­loa. Ar­vio meni mel­ko nap­piin, kun Kuu­sa­mon K-kau­pan pun­ni­tuk­ses­sa vaa­ka ker­toi ka­lan pai­na­van 5 010 gram­maa. Täl­lä pai­nol­la kala si­joit­tuu epä­vi­ral­li­sen Kalasaalis-si­vus­ton sii­ka­en­nä­tys­lis­tan kak­kos­si­jal­le.

Kalalla oli mittaa 79 senttiä. KUVA: Lukijan kuva

Täl­lä sii­ka­saa­liil­la Tör­mä­nen voi ha­kea Suo­men va­paa-ajan­ka­las­ta­jien kes­kus­jär­jes­tön suur­ka­la­re­kis­te­riin.

Ka­la­ta­lou­den kes­kus­lii­ton mu­kaan Suo­men tä­män vuo­si­tu­han­nen suu­rin sii­ka saa­tiin ve­tou­is­te­le­mal­la Num­mi-Pu­su­lan Sy­vä­lam­mel­ta vuon­na 2000. Se pai­noi 7 080 gram­maa.

Ko­tiin pääs­ty­ään Tör­mä­nen ku­vaut­ti sii­an vie­lä ko­ti­o­lois­sa. Haas­teek­si muo­dos­tui ka­lan koon ha­vain­nol­lis­ta­mi­nen va­lo­ku­vas­sa, sil­lä kun oli pi­tuut­ta 79 sent­tiä ja pak­suut­ta 46,5 sent­tiä.

– Se oli niin val­ta­va, et­tä yl­si kah­den tis­ki­al­taan ylit­se.

Val­ta­vas­ta sii­as­ta on iloa ai­na­kin tu­le­viin py­hiin saak­ka. Ka­las­ta on riit­tä­nyt suo­lauk­sen li­säk­si va­kuu­miin ja Tör­mä­nen ker­too naut­ti­van­sa sii­kaa per­heen­sä kans­sa mo­nin ta­voin jou­lu­na.

– Sitä var­maan sa­vus­te­taan, suo­la­taan ja lai­te­taan uu­ni­ka­la­na. Pel­käs­tään fi­leet­kin ovat ai­ka­moi­sen ko­koi­sia!

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Oma rekortti on verkolla kesällä 3,3 kg.Sekin näytti surffilaudalta kun oli lähellä veden pintaa kyljellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää ihan Säynävältä? Ovat melko samannäköisiä. Säynävä suomuspeitteeltään hieman Siikaa tummempi, niin kuin kuvassakin on. Komia vonkale joka tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, komia on. Vaarin kans oltiin pilikillä niin iso peijainen tärppäs ei mahtunu avennosta ylös, niimpä kairasin toisenkin avennon metrin päähän niin sieltäpä kahto toinen silimä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on saatu peräti kaksikin tasan 12 kiloa painavaa siikaa mereltä, joten pieniä ovat viisikiloiset siiat joulukaloiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se liittyy tähän? Eihän tässä mainittu että olisi mitenkään suomenennätyskala?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merkitty kala.
Menikö jo irtileikattu merkki lisätietoineen postissa oikeaan osoitteeseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mimmukka,luitko että kala oli uros?Kyllä siellä niitä maidin laskijoita riittää.Iso mätikala(eli naaras)on asia erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko tuo kuitenki Särki tai Säynävä, iso kylläki. Irtihän se olis pitäny päästää, jos se Siika muka oli?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret järvikalat pitäisi laskea vapauteen, jos eivät ole pyynnissä vahingoittuneet. Tämäkin kala olisi jatkanut sukua vielä pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image