Pohjois-Suomi

Fennovoiman tutkittava lai­tos­paik­ka­kun­nan soveltuvuus ydinjätteen lop­pusi­joi­tuk­seen

Työ- ja elinkeinoministeriön yli-insinöörin Jorma Aurelan mukaan Fennovoiman on tutkittava varsinaisen ydinvoimalaitoksen sijoituspaikkakunnan eli Pyhäjoen tai Simon soveltuvuus loppusijoitukseen.
Pohjois-Suomi 30.5.2010 8:33
Timo Myllykoski
Työ- ja elinkeinoministeriön yli-insinöörin Jorma Aurelan mukaan Fennovoima Oy:lle on tarjolla useita mahdollisia käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikkoja, jos yhtiö joutuu rakentamaan jätteilleen oman loppusijoituslaitoksen.

Omaa laitosta suunniteltaessa on Fennovoiman tutkittava varsinaisen ydinvoimalaitoksen sijoituspaikkakunnan eli Pyhäjoen tai Simon soveltuvuus loppusijoitukseen. Käytettävissä ovat myös Suomessa jo 1980- ja 90-luvulla tutkitut neljä kallioperäaluetta.

Fennovoiman alkuperäinen ajatus on sijoittaa ydinjäte Posiva Oy:n onkaloon Eurajoen Olkiluotoon. Toinen vaihtoehto on oman loppusijoituslaitoksen rakentaminen.

"Kuuden vuoden kuluessa siitä, kun eduskunta ratifioi periaatepäätöksen, on Fennovoiman kerrottava tarkemmat suunnitelmat käytetyn polttoaineen loppusijoituksesta. Jos se pääsee Posivan omistajien kanssa sopimukseen siitä, että jätteille on paikka Olkiluodossa, niin silloinkin Eurajoen kunnalla on asiassa veto-oikeus", Jorma Aurela huomauttaa.

Uutta loppusijoituslaitosta varten yhtiön on aloitettava myös kuuden vuoden sisällä ympäristövaikutusten arviointimenettely mahdollisilla loppusijoituspaikkakunnilla.

Lue lisää maanantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näinhän se Pekkarinen on niin höyli ulkolaisille kaivosyhtiöille jotka tulevat suomeen luohimaan loppusijoituspaikkoja atomijätteille.Saaden samalla itse suuren hyödyn malmista ja valtiomme tuista ja sijoituksista ulkolaisille kaivosyttiöille.Lampisaarikin avataan jälleen että saataisiin pohjoisen atomivoimaloiden jäte haudattua niihin.Eikä kuljetusmatkatkaan olisi pitkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne helvetinkoneen jätteet pitää sinne samalle paikalle upottaa, missä päätökin on tehty. Elikkä Arkadianmäelle. Siellä ne myöskin vähiten haittaa tekevät, pahaimmillaan voivat tuottavuusohjelman mukaisesti puolittaa julkisen sektorin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sakut haluavat tuoda muidenkin ydinvoimaloiden jäteet tänne pohjan perukoille nurkistaan.Katajaisen ja yksinkertaisen kansan nautittavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vapaa tietäjä 15:46 Tahtosi tulee toteutumaan. Menenmme kohti ydinsuomiskenariota! Kokoomuksen johdolla, keskustan tukemana. Heiltä näyttää käyvän yhteinen tanssi nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaisin ydinjätteen loppusijoituspaikan sata kertaa mieluummin kuin ydinvoimalan. Onnettomuusriski on murto-osa voimalan riskeistä. Pahinkaan onnettomuus ei aiheuta sellaista katastrofia kuin lievä ydinvoimalaonnettomuus. Lisäksi loppusijoituspaikka tuo töitä paikallisille paljon enemmän kuin ydinvoimala. Paras bisnes pohjoissuomalaisille olisi rakentaa tänne oma loppusijoituspaikka ja myydä siitä tilaa kaikille maille. Kaupaksi kävisi - ja rahayksikkö on miljardi euroa. Ja kuten sanoin, haittavaikutuksiltaan se olisi edelleen harmittomampi kuin yksi ainoa ydinvoimala. Lastenlastenlasten kannalta on tärkeintä, että ydinjätteet ovat maailman turvallisimmassa paikassa, missä se lieneekään. Eivät ne kuitenkaan Pohjois-Suomessa asu, vaan ovat hajaantuneet kuka minnekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selkeesti tässä on kaupankäynti tilanne vain menossa, yhtiöt hakee asemia ja toimintatapoja ja loppujen lopuksi päätyvät ydijätteen loppusijoittamiseen olkiluotoon. Kyllä siellä tilaa on onhan siittä sanonut posivan johtajistokin niin että kaikki suomen ydinjätteet sinne sopii. Toki se voi sitten omansa loppusijoitus paikkansa tehdä pyhäjoelle jos asia ei muuten ratkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MUTTA: Parhaillaan kunnissa käsiteltävänä olevat kuntakaavat tai ympäristöministeriössä vahvistettavana oleva Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaava tai vahvistettu Karsion vastaava eivät salli korkea-aktiivisen ydinjätteen sijoittamista alueelleen. PATTITILANNE? >> Fennvoimalle ei voida antaa rakentamislupaa! ( Vaikka valtioneuvosto hälmöyksissään PAP-lupaa esitti ja edukunta sen nielee "pitkin hampain" , kuten niin moni kansanedustja on jo sanonut, on siinä kiviä käänneltävänä ja kantoja kiskottavana Fennovoimalla. )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niiden päättäjien takapihoille tai mökkinaapuriin jotka lisäydinvoimaa haluavat!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja nämä loppusijoituspaikat ovat täysin turvallisia. Ainakin yhtä turvallisia kuin öljynporauslautat - eihän tuollaista Bp:n aiheuttamaa ekokatastrofiakaan pitänyt koskaan tapahtua. Muutamassa vuosikymmenessä pilataan Pohjois-Suomen parhaat paikat taloudellisen hyvinvoinnin nimissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuntien asukkailla ei sitte oo nokan koputtamista jos tulee ydinjäte kuntaan säilytettäväksi vai miten se nyt meni? mukava yllätys pyhäjoelle ja simolle, saatte jätteet kaupan päälle. olkaa otettuja kun halusitte ydinvoimalan. näitä saasteitten säilytyspaikkoja tulee sitte lisää, vaan siitähän ei kukaan ydinvoimalan kannattaja välittänyt paskaakaan. saisitte itte kannattajat ottaa aiheuttamanne ydinjätteet säilytykseen vaan eihän teille oo kallioita. nyt on vaarassa sitten kaikki komiat kallioalueet ja valtio ottaa ne vaikka väkisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatella mitkä kiinteistöverot sijoituspaikkakunnalle. Jos vaikka 100 000 vuotta ja kiinteistön arvo miljardi €, prosentin kiinteistöverolla tuhat miljardia €. Ai niin...ei sen loppusijoituksen näin kallista pitänyt olla!? Aika on rahaa ja ikuisuuden ostaminen aika kallista. Tuskinpa jätteen hautaajilla huoli ensisijaisesti paikallisten ihmisten toimeentulosta ja elämisestä on. Kuuma tavara vain pitää äkkiä saada pois käsistä ja vastuut muille.Turha myös kuvitella että toista ydinjätehautaa yhden reaktorin jätteille tehtäisiin, saksalaisfirmalla on jo odottamassa suuri määrä jätettä pääsyä jonnekin. Jonakin kauniina päivänä päättäjät suomessa oikeen virallisesti pyytävät saksalaista jätettä tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkeehänsen tuostakin kuvasta sen että palavereissa vain nukutaan kun pitäisi tehdä päätöksiä tuhansiksi vuosiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkadian mäki olisi sopivin siitäkin syystä, että siellä on todella rikas uraanimalmio alla. Saataisiin uusikin polttoaine louhintajätteestä eli olisi kierrätystä parhaimmillaan. Luulisi kelpaavan virheillekin tällaisen ekologisen järjestelyn. Turvallisuusvalvojatkaan eivät olisi kaukana ja luulisi heillä motivaationkin riittävän asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinjäte voidaan sijoittaa Fennovoiman osakkaiden kotiin. Ahneudella on hintansa, ja tässä tapauksessa se on terveys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkiluotoon ydinjätteet, ei ole ole järkevää harrastaa haja-ammuntaa ja ripotella ydinjätteitä ympäri Suomea !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös ässä hommassa olisi järevää sijoittaa kaikki yhteenpaikkaan jo riskinhallinnankin takia. Jos ongelmia sattuu tulemaan tulevaisuudessa, niin ne rajautuisi yhteen paikkaan valtakunnassa eikä usealle paikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keminmaan, Simon ja Ranuan Kivalon vaarat on myös aikoinaan tutkittu vaarallisen ja myrkyllisen polttoaineuraanijätteen loppusijoituspaikaksi. Kainuussa Kuhmon Romuvaara. Ympäristöministeri Lehtomäki varmasti Kuhmolaisena haluaa ydinjätteen loppusijoituspaikan työpaikat Kainuuseen ja Lapin matkailu ydinjätteet Lappiin, eikö totta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

TUVAN TIETÄVÄMMÄT

No minäpä komnentoin olevani samaa mieltä. Kielioppiin tai henkilöön käyvä arvostelu kertoo, että puheena olevaa aihetta... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image