Pohjois-Suomi

Evira: Talvivaaran lintukuolemat johtuvat ehkä myrkyistä

Talvivaaran lintuja aletaan tutkia Evirassa Oulussa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 3.5.2012 8:45 | Päivitetty 3.5.2012 10:00
Kaleva

Eviran alustavien tutkimusten mukaan Talvivaaran kaivosalueelta löytyneet kuolleet linnut ovat hengittäneet tai nielleet jotain elimistölle vaarallista ainetta.

Kaivoksen bioliuotusaltaasta on löytynyt kolmekymmentä kuollutta vesilintua. Lintukuolemat tulivat julkisuuteen viime viikon torstaina.

Evira tutkii kolmen altaasta löytyneen linnun, telkän, sinisorsan ja naurulokin kuolinsyytä. Alustavissa tutkimuksissa linnuissa ei ole havaittu väkivallan merkkejä. Linnuille tehdään vielä tarkempi mikroskooppinen ja kemiallinen tutkimus.

Kaivosyhtiö Talvivaara haluaa, että lintujen kuolinsyyt selvitetään perin pohjin.

Talvivaaraa ei epäillä rikoksesta

Poliisi ei tällä hetkellä epäile, että Talvivaaran lintukuolemiin liittyisi ympäristörikosta. "Se on luvanmukainen saasteallas", rikoskomisario Seppo Nordstöm Kainuun poliisilaitokselta kuvailee bioliuotusallasta.

Tarkempaa tietoa altaan aineesta poliisilla ei ole. Nordströmin mukaan altaan pH-arvo on todennäköisesti ollut linnuille tappavan voimakas.

Nordström sanoi, että kuolleet linnut olivat pääsääntöisesti telkkiä, sinisorsia ja naurulokkeja.

Eviran tutkimusten lopulliset tulokset valmistuvat lähiviikkoina.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

kyllä niit lintuja siel kuolee rikkivetyynkin.. kyltti jossa lukee varo rikkivetyhönkiä niin todisteena vieressä makaa helvetisti lintuja!! näin katetulla sakeutusaltaalla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se jännä että jos ihminen löydetään maastosta kuolleena, oli se sitten tuore tai vanha ruumis niin kuolinsyy löydetään/tiedetään hyvinkin pikapuoliin! Mutta nyt on kasaa tuoreita linnun raatoja kuskailtu pitkin Suomea ja kuolinsyy on hämärän peitossa, niin missä mättää? Helena Ranta kiireesti töihin sieltä eläkkeeltä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan aktivistit myrkyttäneet nuo linnut ja vienyt sinne altaale,nehän löysi linnut sieltä,olivat luvatta siellä hiipineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo ilman tutkimuksiakin on aivan selvää, että kuolemat johtuivat liian happaman veden joutumisesta ruoansulatuselimistöön. Lukekaapa aloitukseni juttutuvassa, siellä se karu totuus on esitetty kaikessa lyhykäisyydessään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnut ovat "hengittäneet tai nielleet jotain elimistölle vaarallista ainetta". Tämä on loistava askel asian selviämiseksi! Se kyllä sulkee pois ammuskelun, mutta ei itsemurhaa. Mites muuten Talvivaaran kaivoksen alueella voi olla joku saasteallas, se on aivan tavatonta teollisuusalueella... Linnuissa ei kuulemma ole väkivallan merkkejäkään, joten ne eivät ole maleksineet Kajaanissa eikä Oulussa öiseen aikaan. Onko selvitetty, etteivät linnut ole syöneet myrkytettyjä tippaleipiä tai juoneet pimeästi hankittua simaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs selitellään ja taas tutkitaan eikä eviiraan kukaan luota! Ne on jo alkaneet keksiin selityksiä vaikkeivät ole edes tutkineet eli ne on jo maksettu pitään suunsa kii?? mihinkäs se tutkija kuoli? Kuka siittä tuomitaan? Ja miksi se juttu on hiljennetty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaa raskaampaa rikkivetyä on kai valunut ja kerääntynyt sinne altaiden painanteeseen. Ilmaa raskaampana se on rikastunut altaan pinnalle ja syrjäyttänyt ilman. Voihan sitä hiukan vapautua sieltä jätevedestäkin. Lokin kuolema ei ole muuten helppo selittää. Eikö ne tehtaat ja bioliuotuskasat olet siinä altailta ylämäkeen? On minusta käsittämätöntä että siellä ole kaasumittareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin näkyy kommentoijilla menevän sekaisin Talvivaarasta vesistöihin lasketut vedet ja tämän nyt kyseessä olevan altaan vedet. Ne eivät todellakaan ole täsmälleen samaa tavaraa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran kaivos-alue aiheuttaa peruuttamattoman ympäristö tuhon. Mikään tutkimus-sakko-toimintakielto ei pelasta.
Luonto-eläimet-kasvit-puhdasvesi ei palaudu alueelle. Ahneuttaan kaivosyhtiö toimii. Viranomaiset toimettomona-ihmettelevät ja selittelevät.
Työllisyys-asiana ei tälläistä voida ymmärtää-hyväksyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö noissa bioaltaissa ole ihmiselle vaarallisia bakteereja, kuten legionellaa? Miksei sieltä löydy myös eläimille vaarallisia litkuja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukavia tällaiset myrkkyuutiset kun Oulun juomavesi tulee Oulujoesta joka tulee Oulujärvestä ja Oulujärveenastihan oli jo ensimmäiset myrkyt Talvivaarasta ennättämässä? Siis se vihreä putkesta purkautuva vesi jota Talvivaaran uutiskuvissa esittelevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö siellä kaivoksella kuollut ihminenkin aivan vasta? Onko se tapaus selvitetty? Mikä oli kuolinsyy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaarassa kuolee kolmisenkymmentä lintua kevätmuuton aikaan. Eikö se ole aika vähän kun ottaa huomioon mittavan teollisuusalueen ja sen tuoman työn ja hyvinvoinnin? Montako lintua luulette kuolevan vuodessa kaatopaikoille ja siellä saatuun myrkkyyn. Turhamainen ja luonnosta vieraantunut ihminen ei ymmärrä asioiden mittasuhteita. Yritykset taas yrittävät tasapainoilla maineensa ja liiketoiminnan välillä. Talvivaaran toisesta syystä saama ja täysin aiheellinen kritiikki on johtanut siihen, että yhtiötä lyödään kaikella negatiivisella asialla, mitä mieleen tulee ja käteen sattuu. Se ei ole reilua eikä se ole oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nautitaan nautitaan mutta kun nuo teollisuusyritykset saadaan häädettyä niin se on lyhytaikaisempaa ja niukempaa se nautiskelu. Saadaan nautiskella paastosta - onneksi piipanat vie parhaat palat...

On kai siellä prosessialtaisssa linnuille vaarallista nestettä ja nousee kai siitä vaarallisia esim. hiilidioksidia ja rikkidioksidiakin kuulemma mutta ei sinne linnut kauan lentele, ne ottaa opikseen kun näkevät että muutamalle käy huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei varmaankaan ollut kenellekään yllätys? Nyt järeämmät aseet käyttöön ja kaivos avataan uudelleen vasta sitten kun kaikki on kunnossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

18:05
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
18:00
"Pahimmillaan en pystynyt lähtemään kämpiltä mihinkään" – opinnot useasti kesken jättänyt oululainen Jere Karppinen palasi koulun penkille työpajan ja yksilöllisen ohjauksen kautta Tilaajille
18:00
Analyysi: Mitä Isis-lapsille pitäisi tehdä? Tämän takia poliittista päätöstä pantataan
17:19
Kaikki Rinteen kaatuneen hallituksen puolueet valmiita jatkamaan vanhan hallitusohjelman pohjalta –  "Kynnyskysymyksemme on, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni"
17:05
Kärpät-HIFK 2.erä: Kärpät tukalassa paikassa - Sallinen lisäsi vieraiden johtoa
16:56
Pärmäkoski kärsi rajussa alkuvauhdissa –  "Kisa oli ihan jees, vaikka pertsa oli tänään takkuisen oloista"
16:35
Puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero tuskin johtaa Antti Rinteen seuraajan valintaa – "Ei ole tällä tiedolla tulossa, vaan on sairauslomalla"
73
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
31
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
19
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
14
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
12
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image