Pohjois-Suomi

Eu­ro­vaa­lieh­dok­kai­ta tarjolla melko mukavasti Pohjois-Suomestakin – koko maassa on 269 ehdokasta

Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa tänään.
Pohjois-Suomi 15.5.2019 8:03
Petri Hakkarainen

Jos äänestäjälle on merkitystä sillä, missä hänen eurovaaliehdokkaansa asuu, valinnanvaraa löytyy melko hyvin pohjoissuomalaisistakin ehdokkaista.

Vaalivoittaja SDP:llä on vain yksi ehdokas entisen Oulun läänin alueelta: kajaanilainen koulunkäyntiavustaja ja kaupunginvaltuutettu Tiina Heikkinen. Kokoomuksen listalla on ehdolla kuusamolainen professori ja lääkäri Pirkko Vihko.

Viime vuonna keskustan eduskuntaryhmästä europarlamenttiin Paavo Väyrysen tilalle noussut ja jatkoa toimeensa hakeva oululainen Mirja Vehkaperä muistuttaa olevansa parlamentin pohjoisin jäsen.

Keskustan toinen oululainen ehdokas on sairaanhoitaja Susanna Kisner. Kajaanista keskustan ehdokkaana on kaupunginhallituksen puheenjohtaja, yrittäjä Teuvo Hatva.

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen on ehdokkana, mutta vain keräämässä ääniä puolueelle. Suomussalmelainen Kyllönen on kertonut haluavansa olla lähellä apua tarvitsevia sukulaisiaan ja jatkaa siksi kansanedustajana.

Eduskunta vai EU-parlamentti?

Vasemmiston oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen ei ole vielä kertonut, lähteekö europarlamenttiin, jos tulee valituksi. Sarkkisen mukaan asiaan vaikuttaa muun muassa hallitusneuvottelujen tilanne.

Perussuomalaisten Oulun vaalipiirin ääniharava eduskuntavaaleissa, kansanedustaja Sebastian Tynkkynen valitsee europarlamentin, jos tule valituksi. Puolueen kajaanilainen ehdokas on restonomi, kaupunginvaltuutettu Minna Partanen.

Vihreiden ehdokaslistalla ovat kalajokinen entinen kansanedustaja Hanna Halmeenpää ja kajaanilainen, eduskuntavaaleissa yli 2 300 ääntä kerännyt Silja Keränen. Molemmat ovat kaupunginvaltuutettuja.

Kristillisdemokraateista europarlamenttiin pyrkii oulaislainen liikennelentäjä ja kaupunginvaltuutettu Matti Heikkinen. Kansalaispuolueen listalta löytyy puolueen puheenjohtaja, sotkamolainen agronomi Sami Kilpeläinen.

Oululainen sähköasentaja Jyrki Hyvölä on Suomen kommunistisen puolueen ehdokas, Kansalaispuolueesta ehdolla on oululainen tietoturva-asiantuntija Olli-Pekka Wallin. Suomen Kansa Ensin -puolueesta parlamenttiin pyrkii puolankalainen linja-autonkuljettaja Pekka Harri.

Seitsemän tähden liike on ottanut ehdokkaakseen oululaisen diplomi-insinöörin Antero Metson. Aidon suomalaisen yhteislistan ainoa ehdokas on oululainen toimittaja-tekstittäjä, kaupunginvaltuutettu Junes Lokka.

Lappilaista edustajaa europarlamentissa ei ole ollut sitten viime kesän.

Keskustan lappilainen ehdokas on rovaniemeläinen lakimies Janne Kaisanlahti, kokoomuksella torniolainen yrittäjä Paula Aikio-Tallgren.

SDP:n ehdokkaana on Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi Rovaniemeltä. Vihreiden lappilainen ehdokas on puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja Miikka Keränen Rovaniemeltä, Kristillisdemokraateista listalla on sairaanhoitaja Kitti Kumpulainen Inarista. Vasemmistoliitolla parlamenttipaikkaa tavoittelee Sari Moisanen Kemistä.

SKP:n listalla on eläkeläinen Tapio Siirilä Kemistä, Tähtiliikkeellä verokonsultti Liisa Mariapori Rovaniemeltä, Kansalaispuolueella turvallisuusvalvoja Sanna Välimäki Rovaniemeltä ja Piraattipuolueella karaokejuontaja Ari Ryynänen Rovaniemeltä.

269 ehdokasta

Kotimaassa voi äänestää ennakkoon 15.-21. toukokuuta.

Ennakkoon äänestämiselle ei tarvitse esittää mitään syytä.

Ennakkoäänestys on äänioikeutetun vapaasti valittavissa vaalipäivän äänestyksen sijasta.

Kukin äänioikeutettu voi oman valintansa mukaan äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa joko kotimaassa tai ulkomailla.

Ota ehdottomasti mukaasi henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta.

Vaalihuoneistot avautuvat vaalipäivänä aamuyhdeksältä ja äänestys jatkuu kello kahdeksaan illalla.

Mikäli äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen äänestystoimituksen lopettamista.

Vaalipäivänä kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan.

Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa äänioikeusilmoituksessa.

Europarlamenttivaaleissa Suomi on yhtenä vaalipiirinä.

Se tarkoittaa, että ehdokkaat ovat ehdokkaina koko maassa ja äänestäjä voi äänestää ketä ehdokasta tahansa.

Kukin puolue voi asettaa enintään 20 ehdokasta.

Ehdokkaita on asetettu 269.

Europarlamentti on Euroopan Unionin kansanedustuslaitos, jossa on 751 jäsentä.

Jokaisesta jäsenmaasta valitaan väkilukuun suhteutettu lukumäärä edustajia, lisäksi jokaisella maalla on pari pohjapaikkaa pienten jäsenvaltioiden edustuksen turvaamiseksi. Edustajat ovat ryhmittyneet europuolueiden mukaisiin europarlamenttiryhmiin, eivät jäsenmaittain.

Europarlamenttiin valitaan Suomesta 13 edustajaa.

MAINOS

Kommentoi

Vasemmistoliitto ampuu ehdokasasettelussa omaan jalkaansa, kun ns. kärkiehdokkaina pohjoisesta ovat Kyllönen ja Sarkkinen, joista kumpikaan ei ole tosissaan pyrkimässä Europarlamenttiin. Taidan siis äänestää vihreitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko Kaleva kertoa lukijoilleen, että EU-parlamentissä päätetään yli 80 prosentista EU-maiden lainsäädännöstä.
Siksi Brysseliin pitää saada pätevää ja vaikuttamaan pystyvää väkeä, eikä sitä "oman kylän" siltarumpupoliitikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari päivää sitten paperi-Kalevassa oli juttua kuinka Suomen lainsäädännöstä n. 10-20% tulee EU:sta (laskentavasta ja tulkinnasta riippuen).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti aktiivisia, kielitaitoisia ja EU-politiikkaan perehtyneitä ehdokkaita Pohjois-Suomesta on todella vähän tarjolla. Siksi varsin monet tulevatkin äänestämään Etelä-Suomen ehdokkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ehkä ole tutustunut ehdokkaiden taustoihin ja kokemukseen. Ks. nro 59.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdokkaiden maakohtainen lukumäärä pitäisi muuttaa määritettäväksi maan pinta-alan mukaan, ei asukasluvun mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen perinteisesti äänestänyt joko Keskustaa tai Kokoomusta, yleensä Keskustaa. Edellinen hallituskausi kuitenkin muutti mielipiteeni. Äänestän tällä kertaa Paavo Väyrystä, koska hän edustaa perinteisen Keskustan linjaa ja on ollut oikeassa isoissa asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

122
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
87
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
37
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
34
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
26
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
21
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
21
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image