Pohjois-Suomi

EU:n vanhin kivi kiinnostaa Pudasjärvellä

Pohjois-Suomi 1.7.2003 0:00
Hanna Kuonanoja
Parin hehtaarin laajuinen avokallio keskellä Pudasjärven metsiä on tullut viime aikoina tunnetuksi yllättävällä tavalla. Geologinen tutkimuskeskus määritti Siuruan vanhan kallion iäksi noin 3,5 miljardia vuotta, mikä tekee siitä paitsi Suomen, myös koko Euroopan unionin alueen vanhimman kiven.

Pudasjärvellä ei ole vielä tehty suunnitelmia kiven suhteen. Yhtä mieltä tunnutaan kuitenkin olevan siitä, että mahdollisuuksia kiven hyödyntämiseksi on syytä tutkia.

"Kivi tulee ehdottomasti hyödyntää matkailullisesti", sanoo Pudasjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Paula Taskila. Hän ei osaa vielä tarkemmin sanoa, mitä kivelle tulisi tehdä, mutta harkitsemisen arvoisia vaihtoehtoja on useita. Yksi mahdollisuus olisi Taskilan mukaan yhdistää se jollain tavoin Yli-Iissä sijaitsevaan Kierikin muinaismuistoalueeseen.

Läheinen Kierikki tulee myös kulttuurisihteeri Birgit Tolosen mieleen. Hänen mukaansa löytö on kulttuurihistoriallisesti hyvin arvokas. Mahdollisia hyödyntämistapoja ei ole kulttuuripuolella vielä pohdittu sen paremmin kuin muuallakaan, sillä löytö on tullut kuntalaisille yllätyksenä.

Kiven iän paljastumisessa oli mukana tuuriakin, sillä alun perin alueelta etsittiin malmeja. Aiemmin löytöpaikka on ollut geologisesti huonosti tunnettua aluetta.Kivi kertoo sodastakin


Pudasjärven alueen historiaan kivi kytkeytyy myös muuten kuin pelkän ikänsä perusteella. Sotavuodet koettelivat pitäjää ankarasti, ja muun muassa Lapin sodan ensimmäinen varsinainen tulitaistelu suomalaisten ja saksalaisten välillä käytiin Pudasjärvellä. Siuruan vanhasta kalliosta on tiettävästi louhittu kiveä Lapin sodan panssariesteisiin.

Siuruan vanhan kiven yhdistäminen Pudasjärven "luonnostaan tunnettu" -teemaan tuntuisi varsin luontevalta. Vanha kallio sijaitsee Pudasjärven ja Yli-Iin välisen tien lähistössä metsän keskellä. Kiven ympäristössä kasvillisuus on rehevää ja maasto paikoin vaikeakulkuistakin.

Mikäli EU:n vanhinta kiveä aiotaan matkailullisesti hyödyntää, on Birgit Tolosen mukaan otettava huomioon myös luonnonsuojelulliset näkökohdat. "Monestihan tällaisille paikoille ei haluta mitään massaturismia, jottei luonnolle aiheutuisi vahinkoa", Tolonen muistuttaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image