Pohjois-Suomi

Esitys: Ouluun rakennettava uusi vankila, Pelso kiinni – päätös kevään aikana

Pelson vankilaa esitetään lakkautettavaksi. Arkistokuva vankilan erityssellistä. KUVA: Leinonen Jukka
Pohjois-Suomi 8.2.2018 13:59 | Päivitetty 8.2.2018 16:15
Petri Hakkarainen

Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) selvitys puoltaa yhden uuden Pohjois-Suomen vankilan rakentamista. Pohjois-Suomen vankipaikat turvattaisiin rakentamalla Ouluun yksi Pohjois-Suomen vankila, joka korvaa nykyiset Oulun vankilan ja Vaalan kunnassa sijaitsevan Pelson vankilan.

Nykyinen Oulun ja Pelson vankiloiden henkilöstö voi kokonaisuudessaan sijoittua Pohjois-Suomen vankilaan tai muihin Rikosseuraamuslaitoksen toimipisteisiin.

Yhden vankilan vaihtoehto edellyttää Risen mukaan määrärahan korotusta noin 2,3 miljoonalla eurolla vuodessa. Jos päädytään uudisrakentamaan Oulun vankila ja Pelson vankila erillisinä laitoksina, määrärahaa tulee korottaa vankiloiden käyttöönottovaiheessa noin 4,8 miljoonalla eurolla vuodessa. 

Kahden erillisen laitoksen vaihtoehdossa tulisi Risen mukaan myöhemmin toteutettavaksi toimintatilojen perusparannustöitä, joiden vuokravaikutus olisi lisäksi noin 1,8 miljoonaa euroa vuodessa.

Oikeusministeriö käy läpi Rikosseuraamuslaitoksen selvityksen. Päätös asiassa tehdään kevään aikana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (102)

Taas pitäisi laittaa päättäjät lukemaan lakia kiven sisään! Huomatkaa, ketkä ovat päätöksen takana. Ilmeisesti monen vankilatyöntekijän kannattamat löysän rahan ja vankeinhoidon säätäjät. On täysin verovarojen turhaa polttamista rakentaa uusi ja esitettyjen resurssien mukaan kapasiteetiltaan jo liian pieni vankila Ouluun, vanhan vankilan ja Pelson vankilan sijalle. Mitään todellista hyötyä sillä ei tulla saavuttamaan. Vankiloiden välinen yhteistoiminta on tähän saakka ollut toimivaa. Nykyään on myös mainostettu ajatusta, että vankilat pitäisi sijoittaa eri puolille maata, että vangeilla olisi mahdollisuus läheistensä tapaamiseen ja vapautumisen jälkeiseen elämään valmistautumiseen. Lisäksi on otettava huomioon Pelson ainutlaatuinen työterapiamuoto suomenlampaan ja pohjanlehmän kasvattajana ja pankkina. Lyhytnäköisillä ratkaisuilla on on lopetettu Oulun vankilan myymälätoiminta siirtämällä se hankalaan ja kannattamattomaan paikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun Ouluun tehdään täysin uusi Pohjois Suomen vankila.
Onhan Oulu alueen keskus ja Suomen kasvukeskus.
Yhteydet ja kumppanit on Oulussa.
Työvoimaa saataville, muitakin kuin vartioita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikosseuraamuslaitoksen RISE esityksestä ja se päätös täysin selvä ollut jo varmasti pitkään, eihän voi olla kuin yksi hyvä päätös!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikolliskeskus kuuluu kaupunkiin. On lyhyet matkat, lentokentän läheisyys olisi hyvä. Lyhyt matka käydä morjestamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viiden tähden hotellithan ne pittää olla latvian ja liettuan rosvoille ja insewstiveikoille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästäänkin ritariporukalla ostamaan pilkkahintaan vanha vankila tontteineen ja tekemään asuntoja. Myös ABC olisi hyvä tuohon kohti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raksilan markettien paikalle uusi 4+4 kerroksinen vankila ja viereen uusi poliisi ja oikeustalo.
Maanalaista käytävää pitkin siirtymät niin on edullista ja turvallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä Oulu hinkuu uutta vankilaa alueelleen, onko vankeinhoito hyvää bisnestä ? , jos niin olisi, luulisi jo jonkun yksityisen kansainvälinen vankeinhoitoyhtiön olevan pökkäämässä vankiloita pystyyn. Enemmän tässä taitaa olla kyse vankilan rakentamisesta, kuin sen ylläpitämisestä, nykyisellä tekniikalla, kun valvontakaan ei hirveästi vartioita työllistä. Kukaan ei oikeasti vankilaa naapurikseen halua, Pelsolla ei ole naapurit lähellä, siellä on paljon perinteitä ja valmista infraa. Hiukkavaaran alueen arvo asuntoalueena laskee ennekuin sen arvo kerkeää nousemaankaan, typerä ja lyhytnäköinen esitys. Pelso ei ole nykyisellään työllistänyt pelkästään Vaalalaisia,se on tuonut työtä Utajärveläisille, Muhoslaisille, Kestiläläisille, varsinkin nuo jokivarsikunnat ovat menettäneet tuloja Fortumin myötä vesivoimaloistaan, ja niiden työpaikoista, olis vähintään perusteltua, pyrkiä säilyttämään vähätkin työpaikat mitkä Pelsolla vielä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu onnea vain uuden uljaan Hiukkavaaran alueen asukeille uusista tulevista naapureista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa työntekijöistä kulkee Oulusta tai Muhokselta Pelson vankilassa töissä. Lehmät voi hoitaa Pelsolla esim. vaalalainen vartia ja joku "luottovanki".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enin osa pelson vartijoista on Pelson poikia ja vartijoita viidennessä sukupolvessa vähintään. Eivöt tiedä mitö työnteko on, niin kuin ei Oulunkaan vankilan vartijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan kun vankiloita lopetettiin ja hyväkuntoinen Konnunsuon vankila lopetettiin, olisi pitänyt täydellisesti homeessa ollut Pelson vankila lopetettiin heti joka nyt on käyttökiellossa, parakki vankilana. Politikot pilasi silloin Konnunsuo hävisi Pelsolla. Oulu on ihan hyvä 130 vuotias!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallis poliitikot Kainuussa sekosi päätökseen ja Konnunsuo joutui lopetetuksi vaikka oli parempi vaihtoehto.
Konnunsuo on nyt pakolaiskeskus ja alueella on teollista toimintaa ja hyvin menee!
Pelso oli täysin purettavassa kunnossa, ei ikinä kannata senttiäkään sinne sijoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konnunsuo lopetus oli virhe, mutta jo heti tiedettiin Pelson olevan seuraavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisellä Pääjohtajalla ei ole ikinä ollut alaisten luottamusta. Ja antikaisen suosio kohta samoissa lukemissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antikainen ja pääjohtaja osaa hommansa erittäin hyvin ja tekevät päätökset lakien mukaan!! Toivottavasti myös jatkavat talouden ehdoilla!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi parempi, toimivampi, parempi ja kaikenlisäksi myös halvempi keskittää toiminnot Pelson yhteyteen ja lakkauttaa Oulun vankila kokonaan.
Pelsolle vankila rakentaa/ostaa/rakennuttaa henkilökunnalle työsuhdeasunnot helpottamaan työvoiman liikkuvuutta molempiin suuntiin.
Pelsolle toteutus on varmaankin puolta halvempi ja siellä on jo nyt valmiina huomattavasti monipuolisemmat vankien toimintamahdollisuudet.

PS. Torihotelli on 'tuhottava'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (102)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image