Pohjois-Suomi

Erkki ei nimestään huolimatta ole pässi – reipas suo­men­lam­mas­tyt­tö on palkitun sieviläisen luomutilan silmäterä

Välillä lampaanvillat täyttävät Satu Kumpulaisen olohuoneenkin. Nyt Isokummun lammastilalle on suunnitteilla oma kehräämö villan jatkojalostusta varten. KUVA: Hanna Perkkiö
Pohjois-Suomi 17.1.2019 22:18
Hanna Perkkiö

Satu Kumpulainen puhuu luomutuotannon ja ihmisten tasavertaisuuden puolesta.

Erkki ei nimestään huolimatta ole mikään pässi. Reipas suomenlammastyttö on maatilayrittäjä Satu Kumpulaisen silmäterä, joka tulee kutsuttaessa paikalle lampolan uumenista.

– Syntyessään se oli heikko ja tarvitsi ihmisten hoitoa. Myöhemmin huomasimme, että se onkin tyttö, Kumpulainen kertoo.

Isokummun lammastila sijaitsee Sievin ja Kannuksen rajamailla paikassa, joka on kuulunut Kumpulaisen suvulle jo viiden sukupolven ajan. Tilalla harjoitetaan luonnonmukaista lampaiden kasvatusta ja lihantuotantoa alkuperäisrotuisilla suomenlampailla ja kainuunharmaksilla.

Talonväen rinnalla maatalon töissä ahertaa säännöllisesti myös mielenterveyskuntoutujia ja kehitysvammaisia, sillä Isokummun tila on viiden vuoden ajan tarjonnut Green Care -työtoimintaa. Fyysinen työ, ulkoilma ja eläinten läsnäolo ovat omiaan edistämään kuntoutumista.

– Tärkeää on myös päästä tasavertaiseksi osaksi yhteisöä. Täällä ketään ei puhutella asiakkaana tai kuntoutujana vaan työntekijänä, Kumpulainen toteaa.

Kumpulainen tietää mistä puhuu, sillä hän itsekin on aikanaan ollut mielenterveyskuntoutuja.

Suomenlammas Erkki on Satu Kumpulaisen silmäterä. Tyttölammas tulee luokse, kun kutsutaan. KUVA: Hanna Perkkiö

– Itselläni toipumisessa auttoi se että sain touhuta eläinten kanssa. Toinen tärkeä asia olivat käsityöt, joiden tekeminen on tutkitustikin hyvin terapeuttista.

Lampaiden tuottama villa on emännän ylpeys, omin käsin keritty. Tähän saakka se on viety muualle jalostettavaksi, mutta nyt Kumpulaiset ovat perustamassa tilan yhteyteen omaa kehräämöä.

– Lampaanvillan hyödyntäminen on Suomessa vielä lapsenkengissä, ja tuottajalle maksettava hinta on työmäärään nähden alhainen.

Kumpulainen puhuu painokkaasti kotimaisen lampaanvillan puolesta. Monet asiat tekevät siitä ulkomaista eettisemmän vaihtoehdon, alkaen eläinten hoitotavoista.

Luomutuotanto oli Kumpulaiselle itselleen ainoa harkittavissa oleva vaihtoehto, kun hän otti Pasi-puolisonsa kanssa tilan haltuun 12 vuotta sitten.

– Silloin vielä jotkut ihmettelivät, että luomulla ja lampaillako meinaat perheen elättää.

Aika on nyt toinen, ja eettisyys ja ekologisuus arvossaan. Edelleenkään Kumpulainen ei halua yritystoiminnassa tehdä vastoin omaa ajatusmaailmaansa, vaikka se voisi olla taloudellisesti järkevääkin.

– Maailma ja ihminen eivät kestä sitä, että otetaan kaikki irti. Tässä yhteiskunnassa voidaan jo aika huonosti, ja omalta osaltani haluan olla tällaista kehitystä vastustamassa.

Vaikka Kumpulainen leikillään kutsuu itseään ituhipiksi, on hän kulkenut hirvimetsälläkin. Vastakkainasettelulle hän viittaa kintaalla. Kun muutama vuosi sitten Luonto-Liiton susiryhmä kävi rakentamassa tilalle petoaidat, talkoisiin kutsuttiin myös paikallisen metsästysseuran porukkaa.

– Hyviä keskusteluja käytiin, ja oli avartavaa puolin ja toisin.

Joskus olosuhteetkin ovat pakottaneet toimimaan. Kun lähin teurastamo joutui lopettamaan toimintansa, Kumpulaiset perustivat oman tilateurastamon. Kun Eskolan kyläkoulu lakkautettiin, Satu Kumpulainen oli vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana mukana pystyttämässä kylälle kotikoulua.

– Olen yrittänyt opettaa lapsillenikin, että turha on aukoa päätään, jos ei ensin itse tee asioille mitään.

Satu Kumpulainen

Maaseutuyrittäjä, syntynyt vuonna 1970 Sievissä.

Suorittanut maatalousalan, yritysjohtamisen ja Green Care -ohjaajan tutkinnot.

Opiskellut myös metsuriksi, hotelli- ja ravintola-alalle ja perhepäivähoitajaksi.

Kasvattaa lampaita Isokummun tilalla Sievissä. Tila sai 2018 Vuoden luomuyritys -palkinnon ja Sievin maataloustuottajapalkinnon.

Toimii Eskolan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana. Kyläkoulu on parhaillaan mobiilikoulukokeilussa Lapinjärven kunnan kanssa.

Perheeseen kuuluu aviomies, viisi lasta, bonuslapsi ja lapsenlapsi. Kotieläiminä lampaiden lisäksi hevosia ja koiria.

Rentoutuu kutomalla, metsässä kävelemällä tai moottorisahaterapian avulla.

Motto: huono huumori kantaa pitkälle.

MAINOS

Kommentoi

Onko Erkki muunsukupuolinen? Viattomat eläimetkin jo otetaan uhriksi luonnottomaan asennemuokkaukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kaikki eläimet ovat ihania. Ainakin kotieläimet. Kaikilla niillä on oma lajikohtainen luonteensa eli lajikohtaiset rajat, joitten sisällä kaikki tapahtuu. Lisäksi ne kaikki ovat yksilöitä, persoonallisuuksia, ja kokemukseni mukaan ehdottoman rehellisiä. Kaikki ne oppivat tunnistamaan nimensä ja paljon muutakin. Puhua ne eivät osaa, koska joitakin elimiä puuttuu, mutta muunlainen viestintä toimii. On vain opittava tunnistamaan se. Ainakin sika ja kissa ymmärtävät täysin puheen kun ovat pienestä asti ihmisen kanssa tekemisissä, muutkin eläimet enemmän tai vähemmän. Jotkut ajattelevat itse, jotkut hötkyilevät heti käskyn mukaan kun haluavat aina miellyttää.
Me olemme samassa maailmassa ja meille on annettu erilaiset rajat, joitten sisällä meidän on pakko elää. Ihmisellä nuo rajat ovat Maapallolla laajemmat, koska Maa on yksi harvoista elämänkokeiluplaneetoista. Koska kyseessä on elämänkokeiluplaneetta, eivät muitten planeettojen asukkaat saa puuttua tekemisiimme kuin äärimmäisissä tilanteissa. Näistä on paljonkin esimerkkejä, mutta valtaeliitti salaa ja vääristelee ne, ettei totuus ja heidän rikoksensa muuta ihmiskuntaa vastaan paljastuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
17
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image