Pohjois-Suomi

Erittäin kylmää nestemäistä typpeä vuoti teol­li­suus­lai­tok­sen säiliöstä Sievissä

Pohjois-Suomi 15.9.2019 8:37
Heidi Peltonen

Sieviläisen teollisuuslaitoksen typpisäiliöstä vuoti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ilmaan pieni määrä typpeä. Vuodon havaitsi Jussintiellä kierroksellaan ollut vartija.

Jokilaaksojen pelastuslaitokselta kerrotaan, että säiliöstä vuotanut typpi oli nestemäisessä muodossa. Nestemäinen typpi on erittäin kylmää, joten säiliön vuotavan venttiilin sulkeminen vaati huolellista suojautumista. 

Pelastuslaitos eristi alueen ja sulki vuotavan venttiilin.

Tilanteesta ei ollut vaaraa ympäristölle, eikä siinä tullut henkilövahinkoja.

– Onnettomuudessa ollut kaasu oli typpeä ja sitä on ilmakehässä jo muutenkin runsaita määriä, pelastuslaitos muistuttaa.

Myös aineelliset vahingot jäivät vähäisiksi. 

Pelastuslaitoksen mukaan vuodon syynä oli täyttöventtiilin jäätyminen niin, ettei se ollut sulkeutunut täysin säiliön täytön yhteydessä. 

Hälytys vaarallisen aineen onnettomuudesta tuli kello 3.00.

MAINOS

Kommentoi

Typen pitoisuus ilmassa on 78 %. Korkeampina pitoisuuksina typpi syrjäyttää happea ja voi aiheuttaa hapenpuutteesta johtuvan tukehtumisen suljetussa tilassa. Hapenpuutteen oireita alkaa ilmetä, kun happipitoisuus laskee alle 18 %:n.
Puhtaan typen hengittäminen aiheuttaa hapenpuutteesta johtuvan välittömän tajuttomuuden ja lähes välittömän kuoleman.
Muutamia on kuollut suomessakin työpaikkatapaturmissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaisia venttiilejä jäätyy joka päivä kun täytellään nestemäistä typpeä, happea tai argonia. Ei mikään uusi uutinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä aineista pitää kertoa alueen ihmisille avoimesti, vain siten voi toimia ja varautua oikein. Typpi taitaa olla tärkeä aine ihmiskunnan kannalta asiaa ajatellen, halutaan lisää tietoa asiantuntijoilta esim. Kalevan sivuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasta noin 78% on typpeä. Nestemäinen typpi otetaan ilmasta ja jäähdytetään kylmäksi, joilloin se nesteytyy ja on kuljetettavissa.

Tässä tapauksessa nestetyppi on siis vapautunut takaisin ilmaan mistä se on otettukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallisissa olosuhteissa typpi on hajutonta, väritöntä ja mautonta, hieman ilmaa kevyempää kaasua, jota ilmassa on 78 %. Typpeä erotetaan nesteytetystä ilmasta tislaamalla. Nesteytymään se saadaan kohottamalla painetta ja alentamalla lämpötilaa. Typen kiehumispiste on -196 °C, hapen kiehumispiste on –183 °C. Nestemäinen typpikin on hajutonta ja väritöntä. Yhdestä litrasta nestemäistä typpeä saadaan noin 700 litraa typpikaasua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:07
Inarinsaamelaisuus oli läsnä jo Kari Kyrön lapsuudenkodissa – "Saamelaiskäräjien tärkein tehtävä on saada rauha Saamenmaahan"
22:30
Oululaiset ottivat kantaa kaupungin budjettiin aluefoorumeissa – Kaakkurissa epäiltiin, että säästämisestä voikin koitua lisämenoja
22:15
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
64
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
58
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
55
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
39
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
37
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
31
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Alma-kysely: Pekka Haavistao on ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi!

Ottakaapa arvon viher-pösilöt huomioon se, että onkin sitten ihan eri asia, kun ollaan toisella kierroksella ja vain kah... Lue lisää...
MP.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image