Pohjois-Suomi

Ensi vuonna odotettavissa myyrähuippu suurimpaan osaan pohjoista Suomea

Myyräkannat vaihtelevat eri osassa maata. KUVA: Mansisto Anna
Pohjois-Suomi 24.10.2019 13:18
Kaleva

Valtaosassa Metsä-Lappia ja Koillismaata myyrämäärät ovat kasvaneet merkittävästi viime kesän aikana. Jos kannat säilyvät elinvoimaisina kevääseen, odotettavissa on myyrähuippu syksyllä 2020 suurimpaan osaan pohjoista Suomea.

Käsivarren Lapissa ja Utsjoella myyrät ovat kannanvaihtelunsa huippuvaiheessa, mikä johtanee Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan romahdukseen ensi talvena. Keväällä myyriä voi näillä alueilla vielä tavata, mutta huippuvaiheen jälkeen myyrämäärät tyypillisesti vähenevät hiljalleen koko seuraavan kesän ja talven. 

Myös Kainuussa tavataan nyt runsaasti myyriä. Etenkin metsämyyräkannat ovat näillä alueella vahvat, mutta myös peltomyyriä ja sen lähisukuisia lajeja esiintyy paikoin runsaasti.

Pohjanmaan sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan myyräkannat romahtivat jo viime talvena, ja alamäki jatkui kesän ajan. Tällä hetkellä läntisessä Suomessa on hyvin vähän myyriä. Kannat pysyvät alhaisina ensi kevääseen asti, minkä jälkeen ne alkavat hiljalleen kasvaa.

Itäisessä Suomessa on merkittävä myyrätuhojen ensi talvena. Myyrätuhoja voi ehkäistä pyytämällä myyriä loukuilla, runkosuojilla sekä lumen polkemisella taimien ympärillä. 

Korkeat metsämyyräkannat lisäävät merkittävästi myyräkuumeriskiä. Riski on suuri marraskuusta tammikuulle, jolloin metsämyyrät hakeutuvat ihmisasutuksiin.

Myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virus tarttuu ihmisiin hengitysteitse metsämyyrien eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä. Tartuntamahdollisuus on suurin ulkorakennuksissa, joihin metsämyyrillä on pääsy.

MAINOS

Kommentoi

Mikä sana tuo myyrähuippu on. Eikö pitäisi kirjoittaa,että myyräkannan huippu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänä syksynä säästetty maalintukanta kymmenkertaistuu, mahtava metsästyskausi ensi vuonna tiedossa. Myyrät ovat pienpetojen saalista, jättävät maalinnut rauhaan. On niin mukavaa, kun on harrastuksia elämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on lumikko pihassa liiterin tykönä asumassa kivikasassa joka tappaa ja syö noita hiiriä ja muita olijoita mukavasti, myöskin pöllöjä näkyny että nekin saapi ruokaa myyristä hyvin sitten... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvviitä ilimojia ja jopa usseimpia lottovoittoja on luvattu. Näin hirvimiehenä on useamppia kaatolupia luvattunna. Hirvikärpäsiä ei nyt ole luvattunna paljoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:14
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
6:00
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
6:00
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille
6:00
Suomalainen joutuu Venäjän rajalla pian selvittämään entistä tarkemmin matkatavaroitaan – Myös kymppitonnin käteisvarojen alkuperä on kerrottava Tilaajille
6:00
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image