Pohjois-Suomi

Ennätysmäärä maatiloja on siirtymässä luomuun Pohjois-Pohjanmaalla – parempi hinta ja kasvava kysyntä kiinnostavat

Luomuviljelyn suosio on kasvanut Pohjois-Pohjanmaalla. KUVA: Murtovaara Helge
Pohjois-Suomi 14.6.2018 11:01
Kaleva

Yhä suurempia tiloja on siirtymässä luomuun Pohjois-Pohjanmaan alueella. Maakunnan noin 510 luomumaatilan keskipinta-ala on noin 75 hehtaaria. Nyt luomuun on siirtymässä 100–300 hehtaarin tiloja. 

Eviran arvion mukaan Pohjois-Pohjanmaalla luomuun on siirtymässä lähes 50 uutta maatilaa, joissa viljeltävää pinta-alaa on 5000 hehtaaria.

– Luomubuumi alkoi näkyä viime syksynä, kun viljelykiertosuunnitelmien kysyntä lisääntyi. Vuodenvaihteen luomuperuskursseille osallistui yli 60 viljelijää, kun aiempina vuosina määrä on ollut 35–40, kertoo luomutuotannon asiantuntija Olli Valtonen ProAgria Oulusta.

38 000 hehtaaria eli yli 16 prosenttia Pohjois-Pohjanmaan viljellystä peltoalasta on jo luomuviljeltyä tai on siirtymässä siihen. Maakunta onkin Suomen suurin luomutuotantoalue. 

Valtosen mukaan luomussa kiinnostaa parempi hinta ja kasvava kysyntä. 

– Uusien luomulannoitteiden tulo markkinoille helpottaa monen viljelijän päätöstä. Myös Utajärvelle valmistuva puhdaskauramylly kannustaa luomutuotantoon.

Myös luomujuureksien ja -puutarhakasvien viljely on nousussa Pohjois-Pohjanmaalla. 

– Kysyntä ja tarjonta alkavat pikku hiljaa kohdata. Luomujuurespuolella on paljon mahdollisuuksia. Ammattikeittiöt voivat entistä helpommin hankkia ja käyttää luomujuureksia kuten porkkanaa, perunaa, kun tarjonta hiljalleen alkaa kasvaa, sanoo projektipäällikkö ja luomuasiantuntija Johanna Helkimo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Keinottelijoilta kaikki tuet pois,ja kohdistettava ne todellisille maanviljelijöille ja maitotilallisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla yksi ja sama trolli kommentoimassa. Kaupat sanoo että luomua menisi enemmän kuin saadaan myyntiin. Myös ravintolat valittavat että kotimaista luomua haluttaisiin enemmän. Kysyntä on siis kuluttajien puolelta. Tarjontaa ei tällä hetkellä riittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainut mikä saa viljelijä siirtymään luomuun on Tukiaiset.Muuan tuttavani viljelee luomua kysyin häneltä ettei sinun pelloissa juuri kasva mitään hän sanoi ei siellä tarvi kasvaakaan kun tuet on niin hyvät syksyllä karhitaan muutamat korret kenttään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viljelijöiden suuri kiinnostus luomuun perustuu nimenomaan tukien maksimointiin. Peltotuet maksetaan hehtaareiden mukaan ja eläintuet eläinmäärän mukaan. Haalitaan mahdollisimman suuri peltoala tukien saamiseksi ja sen jälkeen kulut minimoidaan jotta tukipotista suurin osa jää omaan taskuun. Peltoja ei lannoiteta eikä rikkaruohoja torjuta ja kaikki mahdolliset kustannuksia aiheuttavat työt pellolla jätetään tekemättä. Roiskitaan peltoon senverran jotain siemeniä että se menee luomutarkastuksessa nipinnapin läpi. Peltotuissa ei nykyään ole edes sadonkorjuuvelvoitetta. Luomutuotteesta saatavalla paremmalla hinnalla ei ole juurikaan merkitystä koska pellot kasvavat pelkkää rikkaruohoa. Toki joukossa on vähemmistönä sellaisiakin jotka pyrkivät oikeasti sadon tuottamiseen. Tämä pelleily loppuisi jos tuki sidottaisiin hehtaarien sijasta tuotettuihin kiloihin niin saataisiin luomutavaraa enemmän markkinoille ja tukirahoille vastinetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tekevät täysin oikein kun lopettavat ja siirtyvät luomuun ja toivottavasti sen tekevät kaikki maapallon viljelijät ja pitävät taukoa viljelystä sen jälkeen ei puhuta hinnasta mitään.jos maapallon viljelijöille tarjotaan 0,14 senttiä vilja kilosta niin halvemmaksi tulee kun me ei tehä mitään katellaan kun rikka ruohot kasvaa ja tilan tulos paranee.luomu viljelijä ei ole ostaassa enään tilalle mitään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän ne on ne tukiaiset jotka houkuttaa viljeleen luomua,tukiaiset pitäisi maksaa tuotannon mukaan eikä pinta-alan mukaan, muuten tehdään peltoja vaikka mille suolle jossa ei ikinä tule kasvamaan muuta kuin rikkakasveja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä huuhaata koko luomu . Tukitaso alaspäin. Joka ostaa niin maksaa myös siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa siinä roskaa yrittää kasvattaa jos meinaa tulosta tehdä. Luomukaurasta saa kolminkertaisen hinnan normaaliin verrattuna, mutta sato on ainakin 5 kertaa heikompi kuin lannoitetussa ja ruiskutetussa pellossa. Ainoastaan luomuviljelijän hehtaarituki taitaa olla parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei huono sato haittaa, kun tukea annetaan viljelyalan perusteella, tuli satoa tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

karjatilat siirtävät pellot luomuun, mutta eivät karjaa. Nurmen viljely luomuna on helppoa kuin heinänteko. Jos tilat viljelevät viljaa, se myydään luomuhinnalla tehtaalle ja ostetaan tavanomaista väkirehua tilalle. Kuluttajalle luomun tarjonta kotieläintuotteina ei paljoa lisäänny ja rehuviljan tuotanto tapahtuu edelleen pääosin perinteisellä tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hevosten seisottaminen pellolla on tuottavaa ,hevonen hyödyntää kasvun ja hevosen toisesta päästä tulee lannotus.Mitenkään toiminnassa ei ole älyllistä toimintaa toiminnan motiivi on maataloustuki.Veronmaksajaa kustaan silmään,Pientä rajaa tarttis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se luomu houkuttaa viljelyyn siitä maksettavilla paremmilla tukiaisilla. Että semmonenki jutska.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin luomuleimaatavaraan ja hintaan neljännes lisää. Mansikat ovat aina suonenjokisia ja lohi Tenon lohta. Näin sitä kauppaa käydään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se kannattaa jos ihan samasta tuotteesta saa paremman hinnan. Vaan miten se on jos pellolla on viljelty ei luomusti kymmeniä vuosia, niin miten ne kasvit siinä yhtäkkiä muuttuukin luomuksi.
Toivottavasti noita luomutuotteita ei prosessoida selluloosaksi. Jollaista joku nytkökaura on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten kun vielä lihaluujauho kelpaa luomupellon lannoikkeeksi, niin alkaa olemaan koktaili valmis.
Lihaluujauho on kielletty eläinten rehuissa, mutta pellolle sitä saa levittää ja sitä kautta takaisin ravintoketjuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se lihaluujauho on peräisin Honkajoen krematoriosta jossa käsitellään tauteihin kuolleet ja muuten elintarvikkeeksi kelpaamattomat eläimet. Monella vegaanilla voisi mennä luomuappeet väärään kurkkuun jos tietäisivät millä ne on lannoitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

124
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
84
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
54
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
53
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
53
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
35
Yle: DNA:n valitus vaarantaa Suomen teräväpiirtosiirtymän
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Suomen paikka on NATO:ssa! Se on ainut turva. Ilman jäsenyyttä, jos Venäjän ja NATO:n välille tulisi selkkaus, Venäjä mi... Lue lisää...
Murmur

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image