Pohjois-Suomi

Eläin­suo­je­lu­ri­kok­ses­ta tuomitun naisen eläin­ten­pi­to­kiel­to lyheni – saa yrittää kaupata itse nautansa

Nainen tuomittiin viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta. KUVA: Jarno Juuti
Pohjois-Suomi 4.12.2019 20:31
Susanna Kemppainen

Eläinsuojelurikoksesta tuomittu ja eläintenpitokieltoon määrätty nainen saa yrittää itse hankkiutua eroon naudoistaan.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi viime syksynä vuonna 1962 syntyneen naisen viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta.

Hänet määrättiin syyskuun 2023 puolivälin tienoille ulottuvaan, nautoja koskevaan eläintenpitokieltoon. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään valtiolle ne naudat, joita hänellä tuomiopäivänä oli.

Nainen laiminlöi pitkäaikaisesti ja toistuvasti hoidossaan olleiden nautojen huolehtimisen pohjoispohjalaisessa kunnassa. Navetan yleisestä hygieniasta ei huolehdittu eikä eläimille järjestetty jaloittelutilaa laidunkausina 2014 ja 2016. Lisäksi ryhmäkarsinassa oli liikaa eläimiä.

Eläinsuojeluviranomaiset olivat toistuvasti yrittäneet puuttua tilanteeseen antamalla neuvoja, kehotuksia ja määräyksiä sekä uhkasakkoja. Tästä huolimatta eläinten laiminlyönti jatkui.

"Kykenemätön ja soveltumaton huolehtimaan naudoista"

Nainen valitti tuomiosta hovioikeuteen ja vaati sen hylkäämistä. Lisäksi hän vaati muun muassa sitä, että hänelle varattaisiin tilaisuus myydä itse eläintenpitokiellossa tarkoitetut eläimet.

Hovioikeuden mielestä naisen menettely osoittaa hänen olevan kykenemätön ja soveltumaton huolehtimaan nautojen hyvinvoinnista. Se määräsi hänet nautoja koskevaan eläintenpitokieltoon käräjäoikeuden tavoin, mutta lyhensi sen keston päättymään joulukuussa 2021.

Tätä hovioikeus perusteli sillä, että nautojen pitäminen ja omistaminen on naisen elinkeino. Oikeuden mukaan hän on merkittävästi korjannut ja parantanut menettelyään sekä osoittanut hoitaneensa nautoja eläinsuojelurikoksensa tekemisen jälkeen moitteettomasti. Tästä syystä hovioikeus piti kahden vuoden mittaista eläintenpitokieltoa perusteltuna.

Se päätti, että naiselle pitää varata tilaisuus myydä itse tai luovuttaa muuten omistamansa naudat. Hänen täytyy hankkiutua niistä eroon 4. tammikuuta mennessä. Jos hän ei toimi näin, menettää hän eläimet valtiolle.

Nainen on tuomittu vastaavankaltaisen toiminnan vuoksi eläinsuojelurikoksesta myös vuonna 2012. Hän sai sakkorangaistuksen. Naista ei tuolloin määrätty eläintenpitokieltoon, sillä hän osoitti saattaneensa nautojen olosuhteet kuntoon.

MAINOS

Kommentoi

Hovioikeuden on näköjään pitänyt laittaa eskonpuumerkki. Muuten monikohan ratkaisijoista edes on käynyt ometassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en ala tuomitsemaan eläintenpidon laiminlyömisestä saatuja rangaistuksia ne on aivan oikeutettuja mutta kun vertaa vanhusten hoidon laiminlyömisestä saatuihin rangaistuksiin niin suomessa pidetään paremmin huolta eläimistä kun vanhuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kykenemätön ja soveltumaton huolehtimaan naudoista"

Silti annetaan jatkaa nautojen myyntiin ja luovuttamiseen liittyen. Ei mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image