Pohjois-Suomi

Eero Suutari kaipaa liike-elämän tarpeita palvelevaa yliopistoa

Eero Suutari. KUVA: Mauri Ratilainen
Pohjois-Suomi 11.7.2015 0:00 | Päivitetty 13.7.2015 9:13
Aapo Laakso

– Kokoomuksessa haluttiin ehdokas läpi Kainuusta. Oli harkittu, että minulla olisi mahdollisuuksia, kertaa Eero Suutari sitä, miksi lähti ehdolle vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Suutari siirtyi politiikkaan vasta lähes viisikymppisenä. Sitä ennen hän oli työllistänyt itsensä yrittäjänä parikymmentä vuotta ja perustanut kaksi menestynyttä yritystä, ensin metsäkoneiden mittalaitteita valmistaneen Kajaani Automatiikka Oy:n ja myöhemmin ajoneuvotietokoneita tekevän Sunit Oy:n.

Poliittinen ura alkoi 2004 Kajaanin kaupunginhallituksesta, josta Suutari siirtyi kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi ja lopulta 2011 ensimmäisellä yrittämällä valtakunnanpolitiikkaan.

Vaikka toisen kauden kansanedustajalla on takanaan kymmenien vuosien työura, ei hän kuitenkaan täysin tyrmää nuorena politiikkaan lähtemistä.

– Sitä toivoisin, että enemmän olisi nähty maailmaa muualta, toteaa Eero Suutari.

Sotkamolaissyntyinen ja sittemmin kajaanilaistunut Suutari arvostaa kainuulaisia luonteenpiirteitä.
Maakunnassa kasvaa työteliästä väkeä, vaikka työ on usein kiven alla. Suutari joutui itsekin muuttamaan töiden perässä Etelä-Suomeen 1980-luvun alussa.

– Kainuulaisuuteen kuuluu oman työnteon kunnioittaminen ja pyrkimys siihen, että tekee oman osansa. Se näkyy ahkeruutena ja vähän myös vaatimattomuutena. Olen huomannut, että jotkut tuovat oman edun esille paljon herkemmin kuin kainuulaiset.

Kainuun maakunnan elinehdoista kysyttäessä Suutarin vastaus on nopea ja yksiselitteinen.
– Sehän on pelkästään työ. Kainuussa on noin 30 000 työpaikkaa, ne pitäisi pystyä säilyttämään.

Maan korkeimpiin kuuluvat Kainuun työttömyysluvut ovat Suutarin mukaan pienentyneet lähinnä siksi, että työmarkkinoilta on vähentynyt väkeä. Uusia työpaikkoja ei ole syntynyt.

Poismuutto ja vanheneminen syövät maakunnan elinvoimaa. Työpaikkoja on luotava, jotta työvoima ei karkaa muualle Suomeen.

Kansanedustajan lääke poismuuton pysäyttämiseen on erikoistuminen luonnonvara-alaan ja bioteknologiaan. Lähtökohtana Suutari pitää maakuntaan keskitettyä koulutusta.

– Ammattikorkeakoulu pitää ehdottomasti säilyttää. Se takaa työnantajille sen, että paikkakunnalta saadaan asiantuntevaa työvoimaa jatkossakin, sanoo Suutari.

Yliopisto-opetuksen tuominen takaisin Kainuuseen on Suutarin mukaan erittäin tärkeää. Oulun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen muutto pois Kajaanista oli kova isku.

Sen jälkeen Kainuussa ei ole enää tarjottu laajamittaista tutkintovaiheen yliopistokoulutusta, vaikka maakunnassa tehdään yhä jonkin verran tutkimustyötä.

  Suutari näkee, että tulevaisuudessa koulutus voitaisiin räätälöidä liike-elämän tarpeisiin.

– Yliopistolla pitäisi olla enemmän muuntokoulutusta ja maakunnan erityispiirteitä palvelevaa koulutusta, sanoo Suutari.

Kolme kantaa

Talvivaaran kaivoksen toimintaa on pidettävä yllä,vaikka se pitäisi tehdä pääosin yhteiskunnan varoin... Ei.

Kainuu voi olla joskus yksi kunta... Kyllä.

Viisumivapaus Suomen ja Venäjän välille lähivuosina... Ei.

Eero Suutari
Ikä: 58 vuotta.
Kotipaikka: Kajaani.
Koulutus: Mittaus- ja säätötekniikan insinööri.
Työura: Yrittäjä.
Luottamustehtäviä: Kajaanin kaupunginvaltuutettu. Kainuun maakuntavaltuuston 1. varapuheenjohtaja. Kajaanin Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen.
Perhe: Vaimo ja neljä aikuista lasta.
Harrastukset: Koiran ulkoilutus, tanssi, moottoripyöräily.
Merkittävin poliittinen saavutus: Oli mukana nostamassa Kainuun valtionosuutta noin neljällä miljoonalla eurolla.
Tämän kauden kolme tärkeintä asiaa: 1) Työllisyys ja yrittämisen edellytykset. 2) Vienti-
teollisuuden nosto. 3) Osaamisen kehittäminen niin, että Suomi pärjää tulevaisuudessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tämähän on jo yliopiston tehtävä! Sitä miten sitä tehostetaan on se juttu. Ottakaa mallia Stanfordin yliopistosta tai Münchenin Teknillisestä yliopistosta niin näette miten palvellaan. Toki pitää taata yliopistolle tietyt vapaudet mutta ei teollisuuden palvelu sitä poista. Oulun yliopisto on tätä tehostanut ja sitä pitääkin jatkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattikorkeakoulun englanninkielinen nimi viittaa juuri tähän mitä Suutari tahtoo. Yliopisto ei siihen taivu, ellei Suutari rahoita omaa yksityistä tutkimuslaitosta, joka tarjoaa yliopistotasoista tutkimusta, koulutusta yms. liike-elämän tarpeisiin. Yliopistojen tehtävä on yhteiskunnallinen, ei liike-elämän tai minkään muunkaan erillisen sektorin orja. Jos rahaa riittää molempiin niin miksi ei, mutta niin kauan kuin siitä on puutetta, täytetään sitä perustehtävää eikä raharikkaiden toiveita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
58
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
36
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image