Pohjois-Suomi

Dy­na­miit­ti­laa­ti­kos­ta löytyneet lasiset negatiivit muuttuvat kuviksi Mikko Ojan käsissä – "Tavoite on, että kuvat säilyvät ainakin seuraavat 200 vuotta"

Mikko Ojalla on käsissään tarkka työmaa, sillä kymmeniä vuosia vanhoihin lasinegatiiveihin ei saa jäädä rasvaisia sormenjälkiä. Juho Hemmingin ottamista kuvista aletaan seuraavaksi tunnistaa henkilöitä ja kuvauspaikkoja. Aiheen ympärille järjestetään kyläiltoja eri puolilla Merijärveä. KUVA: SIRPA KORTET
Pohjois-Suomi 11.7.2019 21:21
Sirpa Kortet

Merijärvellä vaikuttaneen Juho Hemmingin kuvien tunnistamiseen tarvitaan nyt kuntalaisia apuun.

Yli tuhat lasista negatiivia on paljastunut todelliseksi kotiseutuaarteeksi Merijärvellä. Yksityishenkilön talosta löytyi dynamiittilaatikkoon siististi laitettuja lasinegoja, jotka muutama vuosi sitten oli lahjoitettu paikalliselle kotiseutuyhdistykselle. Kuvat on ottanut Merijärvelle vuosikymmeniä sitten Alavudelta Osuuskaupan johtajaksi tullut Juho Hemminki. Negat ovat jääneet taloon, jossa Hemminki ja myöhemmin hänen poikansa asuivat.

– Negatiiveja on säilytetty Merijärven kunnantalon vintillä. Onneksi siellä on ollut lämmin tila, tuumaa Mikko Oja, jolla on nyt työmaanaan muuttaa negatiivit digitaaliseen kuvamuotoon.

Merijärven kotiseutuyhdistys haki perinteentallennustyöhön EU-rahaa. Nyt Oja työskentelee Tähjän kotiseututalolla Leader-rahoituksella palkattuna ainakin ensi syksyyn saakka.

Työmaa on valtava. Osa lasisista negatiiveista on haljennut, mutta Oja on saanut pelastettua niissä olevan kuvasisällön huolellisella työllä.

Kuvausta harrastaneen Hemmingin tiedetään kuvanneen tavallisten merijärvisten arkea ja juhlaa. Kuvissa on eri-ikäisiä ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa, mutta myös muotokuvissa.

Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Juhani Alaranta tietää kertoa, että he ketkä ovat nähneet Hemmingin kuvaamassa, muistavat, kuinka hän kuvanottohetkellä meni hupun alle piiloon. Silloinen kameratekniikka toimi niin.

Ojan työnä on valopöydän avulla kuvata negatiivit järjestelmäkameralla ja sen jälkeen työstää mustavalkoiset otokset kuvankäsittelyohjelmalla. Oppia Oja kertoo hakeneensa Valokuvataiteen museolta, josta hän on saanut ohjeita lasilevyjen oikeaoppiseen käsittelyyn.

– Kuvaamisen jälkeen jokainen lasinegatiivi numeroidaan ja laitetaan museokuoriin, Oja sanoo.

Lasinegatiiveille etsitään parhaillaan sijoituspaikkaa, jotta ne säilyvät tulevaisuudessakin hyvinä.

Juho Hemmingin oma kuva. KUVA: SIRPA KORTET

Digitaaliseksi muutettu aineisto puolestaan laitetaan internetiin. Tallennusvaiheen jälkeen edessä on iso ja haastava ihmisten tunnistamisprosessi. Jo tähän mennessä kuvat ovat herättäneet kuntalaisissa valtavaa kiinnostusta ja niistä on pystytty nimeämään henkilöitä.

– Suurimmassa osassa kuvista on paikallisia asukkaita, merijärvisten lisäksi naapuripaikkakunnaltakin muun muassa petäjäskoskisia, Mikko Oja kertoo.

Kuvat ajoittuvat 1940- ja 1950-luvuille. Joukossa on yksittäisiä vanhempia otoksia.

– Yhdessä kuvassa on merkintä vuodesta 1928, Oja sanoo.

Kuvien laatu on huippuluokkaa. Oja on teettänyt osasta kuvia isoja paperivedoksia, joissa kuvan yksityiskohdat ovat pysyneet erittäin selkeinä. Hankkeen aikana on tavoitteena teettää jokaisesta lasinegatiivista paperikuva sähköisten tallennusvälineiden rinnalle. Kuvista on pystytty tekemään myös värillisiä versioita iiläisen Jorma Kaupin avustuksella.

Alkuperäisvärit esimerkiksi rakennuksista on pystytty kuvista saamaan selville. Samoin vaatetukset ja kenkien mallit ajoittavat kuvatut henkilöt tietylle vuosikymmenelle.

– Vihreän ja punaisen sävyjen kanssa tulee vähän ongelmia, koska ne näyttävät negatiivissa samalta. Keltaokra puolestaan erottuu hyvin, Oja sanoo.

Työssä huomioidaan myös se, että tietokoneohjelmat ja tallennusformaatit muuttuvat. Siksi formaattipäivitystä on tehtävä vuosikymmenittäin ja asialle on nimettävä vastuuhenkilö.

– Tavoite on, että kuvat säilyvät ainakin seuraavat 200 vuotta.

Merijärvellä tallennetaan aineistot nähtäville

Lasisten negatiivien ohella Merijärveltä on löytynyt myös filminegatiiveja, joiden oletetaan sisältävä myös Juho Hemmingin ja hänen Olavi-poikansa ottamia kuvia. Hemmingin kuvilla on kuvitettu kotiseutuyhdistyksen merijärvisistä tarinoista koottu Tiet kotiin johtaa -kirja.

Sen lisäksi paikkakunnalta otettuja kuvia, jotka ovat yksityishenkilöillä, pyritään saamaan samaan aineistomassaan talteen.

Kotiseutuyhdistyksellä ja kirjastolla on tallessa Merijärvestä kertovia sanomalehtileikkeitä useilta vuosikymmeniltä. Mikko Ojan varovainen arvio on, että lehtileikkeitä on ainakin 20 000 kappaletta. Myös näiden muuntaminen digitaalisesti katsottavaksi on alkanut.

Merijärven elämää on myös C-kasetteina ja VHS-nauhoina.

MAINOS

Kommentoi

Minulla on säilössä muutama lasinegatiivi kuinka voisin toimittaa ne teille. Ehkä lapin sodan jälkeisiä tai ennen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Formaattipäivitystä on tehtävä vuosikymmenittäin" - entä jos ei tehdä? Tulee se "digitaalinen dementia", tallessa on, mutta ei saada enää ulos. Ei varmaankaan enää tule kysymykseen, että tehtäsiin "wanhaan tapaan" pimiötyönä paperikuvat. Huolellisesti kiinnitettynä kestävät aivan varmasti ilman päivityksiä vuosikymmeniä, jopa yli 100 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattaa tässä tapauksessa olla vielä 50-luvullakin olla kuvattu lasilevylle. Kuvataanhan vieläkin hyvää taidevalokuvaa filmille vaikka vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh huh! Dynamiitti laatikosta löytyvät. Miksi se laatikko oli tehty dynamiitistä eikä puusta tai pahvista.Minä en koskaan ole juonut viinapullosta vaan lasi tai muovipullosta.Dynamiitistä valmistettu laatikko herkistyy ajan myötä eikä dynamiittiä saa säilyttää 7kk.pidempään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kuvat ajoittuvat 1940- ja 1950-luvuille." Ei 40-50 -luvuilla kuvattu lasilevyille, vaan filmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mikään estä vanhojen tekniikkojen käyttöä nykyäänkään itse kehittäessä, kuten ei estänyt 1940- ja 1950-luvuillakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa Hemminki turvautui vanhaan kuvaustekniikkaan, kun muut siirtyivät filmimateriaaliin. Tiettävästi nytkin on ammattilaisia, jotka kuvaavat filmille, kun tavikset ovat omaksuneet halvat ja lähes idioottivarmat digikamerat. Ei kaikki muutokset tapahdu yhdessä yössä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasilevyjä käytettiin erikoistarkoituksissa (tähtivalokuvaus) vielä 80-luvullakin, joskin vähenevässä määrin. Levyjä oli joka tapauksessa vielä saatavilla, joten miksi hylätä todella korkeaan laatuun yltävä formaatti ennen aikojaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava lukea, että työnkulku vaikuttaa oikealta! Esim. jossakin muualla vastaava työ tehdään väärin niin, että vanhat valokuvat ovat vaarassa tuhoutua tai vähintään kärsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Missä muualla on tehty väärin ja kuinka? Onko tietoa?"

Kiitos kysymästä! Eräällä Ruotsin paikkakunnalla erään kohtalaisen kuuluisan valokuvaajan töistä. Tietoa on, koska olin itse tekemässä pakotettuna halvempaan työnkulkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
108
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
61
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
56
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
31
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
31
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan länsiosassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image