Pohjois-Suomi

BSE-tautitapaus jäi iäksi mysteeriksi

Pohjois-Suomi 9.7.2007 0:00
Veli-Pekka Somero
Vajaat kuusi vuotta sitten Suomessa elettiin pelon ilmapiirissä.

Voiko naudanlihaa syödä? Pitääkö karja hävittää? Kuolemmeko kaikki maailmanlaajuiseen epidemiaan?

Hullun lehmän tauti säikäytti Suomessa yhden tautitapauksen verran ja pursui lehdistä sekä televisiosta aikansa, mutta häipyi takavasemmalle jättäen isoja kysymyksiä ilmaan: Mistä se tuli? Miksi muita sairastuneita ei ollut?

"Kummallinen tapaus. Taudin aiheuttajaa voi vain arvailla. Ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa on yksi sairastunut - muissa maissa niitä on useampia", Eviran riskinarviointiyksikön tutkija Heidi Rosengren ihmettelee.

Rosengren johtaa projektia, jossa tutkitaan BSE-taudinaiheuttajan esiintymisen todennäköisyyttä suomalaisessa nautapopulaatiossa vuosina 1980-2010. Tutkimustulokset ovat osin hätkähdyttäviä.

Tutkijaryhmä arvioi, että Suomeen tuoduista eläimistä korkeintaan kaksi BSE-tartuntaa kantanutta nautaa päätyi elintarvike- ja/tai rehuketjuun.

Ulkomailta tuotu lihaluujauho aiheutti suuremman huolen: BSE:n leviämisen riski vaihteli kohtalaisesta jopa erittäin korkeaan. Siitä huolimatta tautitapaukset jäivät yhteen. Osa karjankasvattajista ja elintarvikealalla työskentelevistä pitää Kärsämäen-tapausta keksittynä - viranomaisten keinona kiinnittää asiaan huomiota.

"Aika hurja väite. Olisihan sellainen viranomainen ihmeellinen, joka haluaa väkipakolla luoda itselleen lisää töitä. BSE:stä ei kenellekään ollut varmasti mitään hyötyä", Rosengren vastaa.

Eviran projektissa kartoitetaan laskennallinen riski sille, että BSE leviäisi Suomessa.

"Taudin leviäminen meillä on tänä päivänä tiukan riskinhallinnan ja valvonnan takia hyvin epätodennäköistä. Yksittäisiä BSE-tapauksia saattaa silti löytyä vanhemmista, ennen lihaluujauhon syöttökieltoa syntyneistä ikäryhmistä", Rosengren kuvailee.

Ulkomailta tuodun lihaluujauhon käyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1990. Vuonna 1995 kiellettiin lihaluujauhon syöttäminen märehtijöille. Vuoden 2001 alussa tuli koko EU:ta koskeva panna lihaluujauhon käytöstä tuotantoeläimille.

Oulun läänineläinlääkäri Minna Junnikkala uskoo, että nämä kiellot riittävät poistamaan BSE-pelon.

"Maalaisjärjellä voi miettiä, onko terveellistä syöttää märehtijälle - ruohonsyöjälle - jotain eläintä? Ei ole. Siitä tämä tauti on alkunsa saanut, että lehmille on syötetty eläinperäistä rehua. Nykyään ne syövät pelkkää vihreää ravintoa", Junnikkala sanoo.

"Kuluttajien ei tarvitse olla huolissaan"

Maa- ja metsätalousministeriö määräsi, että heinäkuun alusta alkaen myös omaan käyttöön kotiteurastettavat naudat pitää testata. Tähän asti BSE-testaus on koskenut vain teurastamoilla lopetettavia yli 30 kuukautta vanhoja nautoja.

Kotiteurastettavien nautojen määrät liikkuvat tuhannesta muutamaan tuhanteen yksilöön. Näytteenottajaksi kelpaa vain koulutettu henkilö.

"Kukaan ei ole Evirasta kertonut, missä koulutusta järjestetään", ylivieskalainen kotiteurastaja Marko Myllykoski huokaa. Hän aikoo kouluttautua heti, kun se on mahdollista.

"Suunnitteilla on koulutus kotiteurastajille. Näin kunnaneläinlääkärien työsarkaa voitaisiin jakaa. Tosin isäntä voi myös postittaa naudan pään kokonaisena testattavaksi", Junnikkala kertoo. BSE-riskin minimoimiseksi naudoilta poistetaan nykyään teurastuksen yhteydessä aivot ja selkäydin.

"Asiassa on edetty ihan hirveästi 1990-luvulta. Kuluttajien ei tarvitse olla huolissaan", Junnikkala lupaa.

Sievin eläinlääkäri Elisabeth Säilynoja uskoo, että maataloissa on riittänyt tervettä järkeä tähänkin asti.

"Pitkään sairastaneita tai aivo-oireisia elukoita ei ole tähänkään asti käytetty ravinnoksi - enemmän jalkansa loukanneita sonneja tai poikimisessa vaivaantuneita hiehoja."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

60
HS: Yli 30 Suomen eurovaaliehdokkaista on ollut syytettynä rikoksesta – joka neljännellä perussuomalaisten ehdokkaalla ollut syyte, yksi puolue silti omilla luvuillaan
42
Sebastian Tynkkynen pyytää eroa Oulun kaupunginvaltuuston jäsenyydestä – perustelee eronpyyntöään kansanedustajan tehtävillä
33
Oulun kaupungin budjettivaje täytyy korjata, mutta mistä ja mitä sitten? Lukijalta
27
Alankomaat voitti Euroviisut, yleisöäänet ratkaisivat voiton – katso voittoisa esitys
24
Rinteen mukaan näyttää siltä, että talousasiat ratkeavat – hallitusneuvotteluissa väännetään sunnuntaina muun muassa rahasta
22
Puheenaihe: Voisiko kuka tahansa valita Vuoden urheilijan? "Viimeinen pisara minulle on e-urheilu"
15
Itävaltaan ennenaikaiset vaalit "niin pian kuin mahdollista" – Varaliittokansleri erosi salavideon paljastaman korruptiotapauksen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pankki kiimassa säähtöihini

Vuosikausiahan tuo pankki on ehdotellut aikoja sijoitusneuvojalle. Pitävät jonkun aikaa taukoa ja uudelleen, vaikka ilm... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image